Marte Aas (NO)

Kunstner som jobber innen film og fotografi, bruker ofte smalfilm. Født 1966. Basert i Oslo.

Marte Aas er født i Trondheim, og bor og arbeider i Oslo. Hun er billedkunstner som jobber på tvers av medier, inkludert film og video. Hun er utdannet ved Högskolan för fotografi och film i Göteborg og Statens Kunstakademi i Oslo i årene mellom 1992 og 1999. Aas stilles ut nasjonalt og internasjonalt, og filmene hennes har blitt vist på flere festivaler og cinemateker.

Ofte inngår filmverkene hennes som en del av en utstilling med andre uttrykk, som kretser rundt ett eller flere tema, blant annet urbane landskap, by- og boligmiljøer. Flere av filmene hennes er skutt på smalfilmformatene super-8 eller 16mm av fotografen Hilde Malme.

I filmen Torshovtoppen (2008) blir betrakteren invitert med på en vandring i en igjengrodd og, ved første blikk, glemt hage gjennom skiftende årstider. Til tross for at hagen først framstår som forlatt blir tilskueren etterhvert vitne til at den brukes av mennesker på forskjellig vis. I likhet med Torshovtoppen har også Crop Circles (2010) et dokumentarisk uttrykk, og studerer det uforklarlige fenomenet kornsirkler i engelske åkre. Filmen ble blant annet vist på Kortfilmfestivalen i Grimstad.

Cinéma (2010) viser danseren Rukmini Chatterjee som utfører elementer fra den klassiske, før-indiske dansen Bharatanatyam. Filmen utforsker representasjonsproblematikk ved hjelp av sentrale elementer som blikk og gester, og Chatterjee konfronterer betrakterens blikk. Ved bruk av ulike sceniske virkemidler i dansen skapes det en forhandling mellom utøver og betrakter. Cinéma trekker paralleller til stumfilm og eksperimentell film. Filmen var første del i en løst sammenhengende kortfilm-trilogi om kvinner med ulike ståsted og stemmer, som på forskjellige måter problematiserer representasjon og stereotypier. De to andre filmene er Robotnik (2012) og On the Subject of Body and Space (2013). Robotnik handler om en ung, polsk kvinne, som om snakker om sine gylne drømmer, og om sitt trøstesløse liv som vaskehjelp i Oslo. On the Subject of Body and Space fra 2014 var en studie av aktmodellens plass i kunsthistorien.

Til gruppeutstillingen “Utopia Bærum” på Henie Onstad Kunstsenter i 2016 laget Aas filmen Grønland – Makedonien som fulgte bussrute 151 fra Bussterminalen på Grønland i Oslo, til Makedonien på Rykkin i Bærum.

Filmen What I Miss About People, and What I Don’t Miss About People (2017) er en kort framtidsvisjon skutt på 16mm om en verden hvor menneskene er borte og hvor en enslig hund beskriver hva hun savner og hva hun ikke savner med menneskene. Hunden beveger seg rundt i et øde steinlandskap og har av ukjente årsaker bosatt seg der. Små spor av menneskelig aktivitet antyder at en katastrofe har utslettet all sivilisasjon, samtidig som det peker mot menneskets grove utnytting av naturressurser som en mulig årsak til katastrofen. Hunden lar seg imidlertid ikke affisere,- den snakker om svært prosaiske og dagligdagse ting mens den traver rundt i steinbruddet.

 

Maria Fosheim Lund

Basic info

Main profession: Director
Born: 1966
Active: 2008-

Filmography

Regi:
Francine Was a Machine (2019)
I Am the Weather (2018)
What I Miss About People, and What I Don’t Miss About People (2017)
Cité Europe (2017)
Grønland – Makedonien (2016)
La Defense (2015)
Flesh and Stone (2014)
On the Subject of Body and Space (2013)
Robotnik (2012)
Cinéma (2010)
Crop Circles (2010)
Torshovtoppen (2008)

Published works

2011 Cinéma- Marte Aas, katalog med tekster av Marit Paasche og Jennifer Higgie, Multipress forlag, 2011
2010 Marte Aas – Film og fotografier, katalog med tekster av Eva Klerck Gange, Liz Wells og Marianne Yvenes, Nasjonalmuseet
Clusters Remix, Nordea Norges Kunstsamling
2008 Torshovtoppen, Multipress forlag 2008
2007 Clusters – Samtidskunst fra Nordea Norges kunstsamling
2007 Moderne norsk kunstfotografi, Cecilie Malm Brundtland
2006 Manual, red. Line Bøhmer Løkken og Tine Aamodt
2000 Marte Aas Fotografier 1997-1999
1999 Kunst Fotografi Norge, FFFs 25-års jubileum

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles