Maria Hedman Hvitfeldt (SE)

Regissör. Född 1964 i Stockholm. Utbildad i regi på Dramatiska Institutet. Lektor med prefektuppdrag inom film och media vid Stockholms Konstnärliga Högskola efter att ha varit studierektor vid StDH.

Under sin studietid på regilinjen på Dramatiska Institutet regisserade Maria Hedman-Hvitfeldt kortfilmen De professionella (1995), om en framgångsrik skådespelerskas våndor inför sitt åldrande och konfrontationen med kvinnan som ska vara hennes stand-in. 2002 fick Hedman-Hvitfeldt ett Hedersomnämnande i kortfilmsklassen vid Nordisk Panorama för novellfilmen Paradiset.

Hennes tredje kortfilm Min skäggiga mamma från 2003 premiärvisades på Göteborgs filmfestival och vidare på Umeå filmfestival och Uppsala kortfilmsfestival. Den vann priset Silver-Méliès vid Fantastisk Filmfestival 2003, och en Guldbagge för bästa kortfilm 2004. Den surrealistiska berättelsen skildrade två systrar som minns tillbaka på en dallrande het sommar på en gård med höns, en pappa som gått sönder efter en bilolycka och en mamma som försöker hålla takt med sin ständigt ökande kroppsbehåring.

2004-2005 är Hedman Hvitfeldt en av de som regisserar avsnitt av tv-serien Orka! Orka!. Serien som skapades av Sara Kadefors och Mats Kjellbye handlade om ett antal olika familjer, i samma bostadsområde, men med sina alldeles egna problem.

Skådespelaren Malena Engström, som även spelade mamman som blev en häst i Min skäggiga mamma, gestaltar en mor som inte förmår älska sitt nyfödda missbildade barn i Hedman-Hvitfeldts Barnet dom säger är vårt från 2005.

2007 regisserar Hedman Hvitfeldt tv-serien Levande föda. En allahelgon-serie i tre delar efter ett manus av Lars ‘Vasa’ Johansson. På Sci-fi nytts nätforum utfärdades en varning för de med svaga nerver. Och i FLM utnämnde Charlotte Wiberg serien som den bästa svenska genreskräckisen. Ännu mer genuint obehag bjöd Hedman-Hvitfeldt på i kortfilmen Till slut (2007), om en mor vars tonårsdotter inte kommer hem efter en utekväll, och vännerna berättar märkliga saker medan skräcken smyger sig på.

Hedman Hvidfeldt har en gedigen akademisk karriär vid sidan av filmskapandet, med en rad tjänster som t ex Studierektor, Ordförande vid utbildnings- och forskningsnämnden vid StDH, tf Prefekt och Prorektor vid DI/StDH. När hon tillträdde sin nuvarande tjänst som prefekt vid Stockholms Konstnärliga högskola kom hon från en tjänst på StDH med ansvar för bland annat likabehandlingsfrågor, bildningskurser och utvecklingen av kandidatstudenternas interdisciplinära kursutbud.

Louise Lagerström (2023)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1964
Active: 1995-

Filmography

Regi:
Till slut (2007)
Barnet dom säger är vårt (2005)
Orka! Orka! (2004)
Min skäggiga mamma (2003)
Paradiset (2002)
De professionella (1995)

Manus:
De professionella (1995)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2003: Guldbagge i kortfilmsklassen för Min skäggiga mamma.
2003: Silvermeliesen vid Fantastisk Filmfestival.
2002: Hedersomnämnande i kortfilmsklassen vid Nordisk Panorama för novellfilmen Paradiset.

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles