Tonje Hessen Schei (NO)

Regissør og produsent. Født i 1971. Har laget flere dokumentarfilmer.

Schei er født i Trondheim. Hun studerte sosialantropologi ved NTNU før hun flyttet til USA der hun studerte TV- og filmproduksjon ved University of Texas i Austin.

Sammen med amerikaneren David Bee startet hun selskapet Ground Productions. I USA laget hun dokumentarfilmen Independent Interventions (2006) om den amerikanske mediedekningen i etterkant av terrorangrepet 11. september 2001. Filmen hadde premiere i Portland, og ble vist på en rekke festivaler. Den hadde norsk premiere ved Parkteatret i 2006 og ble senere vist på Cinemateket i Oslo under Eurodok-festivalen.

I dokumentarfilmen Play Again (2010) river hun en rekke barn løs fra skjermen og tar dem med ut i naturen. Enkelte av barna har aldri vært i skogen. Den ble vist i over 100 land og vant pris ved flere filmfestivaler.

Hessen Schei vakte oppmerksomhet med dokumentarfilmen Drone (2014), som handler om droneprogrammet til det amerikanske flyvåpenet. Filmen fikk blant annet  en helside i London-avisen The Guardian, og ble solgt til en rekke europeiske TV-selskaper.

I 2016 etablerte hun produksjonsselskapet Volt Film sammen med Jonathan Borge Lie og Lars Løge. I 2017 ble Volt Film en del av produksjonselskapet Up North med Faction Film og Gammaglimt.

iHuman handler om kunstig intelligens og er den første internasjonale kinodokumentaren som viser «den akselererende industriens politiske og sosiale konsekvenser gjennom møter med noen av de største pionerene i vår tid». Den hadde verdenspremiere på prestisjetunge IDFA i Amsterdam i 2019, med Edward Snowden i samtale etter visningen. Filmen har også vært vist på FN-konferanse i Genève og presentert på G7-toppmøte og i EU.

Hun ble i mars 2020 mottaker av tre års arbeidsstipend fra Kulturrådet i Norge.

Martin Parker (oppdatering Vanja Ødegård april 2020)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1971
Active: 2006-

Filmography

Regi:
iHuman (2020)
Drone (2013)
Play Again (2010)
Independent Intervention (2006)

Manus:
iHuman (2020)
Drone (2014)

Awards

Gullruten for TV-dokumentarer 2016
Amanda for beste dokumentarfilm 2015
Cinema for Peace-prisen for Årets viktigste dokumentar i Berlin 2015 for Drone
Årets Checkpointsfilm ved Filmfestivalen i Bergen 2014 for Drone
Beste norske dokumentar ved Filmfestivalen i Bergen 2014 for Drone

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles