Marie Falksten (SE)

Konstnär, filmskapare. Född 1948 i Göteborg. Studerat vid Gustavus Primus Målarskola, och Konstindustriskolan i Göteborg, Bezalel Konsthögskola i Jerusalem, Konsthögskolan och Dramatiska Institutet (Dramaturgi, Filmfoto, Filmredigering och Video) i Stockholm.

Göteborgsbaserade konstnären Marie Falksten var en av förgrundsgestalterna inom feminist- och hbtq-rörelserna under 70-och 80-talen. Under gymnasietiden åkte hon till Israel och arbetade på kibbutz för att återvända dit efter studenten och förkovra sig i hebreiska och gå på Bezalel Konsthögskola i Jerusalem 1967-68.

Åter i Sverige studerade hon konst på Gustavus Primus Målarskola (1968-69) och på Konstindustriskolan (numera HDK-Valand) 1969-1973. Därpå studier vid Konsthögskolan i Stockholm och kurser i dramaturgi, filmfoto, filmredigering och video på Dramatiska Institutet i Stockholm.

Under 70-och 80-talen reste Falksten bland annat till Irland och Nordirland där hon med kamera och skissblock dokumenterade sina upplevelser som sedan kom att påverka och inspirera hennes konstnärskap. Hon gjorde bland annat den svart-vita stillbildsfilmen Pictures from Dublin (1973). Och så sent som 2006 en utställning på konsthallen ”The LAB” Dublin. Ur detta material sprang också utställningen “Memory Lane” på ArtPhotoCollection i Göteborg. Falksten gjorde även 1981 beställningsfilmen Bokbussen kommer tillsammans med Annika Geijerstam och Stina Sundberg.

Sedan slutet av 70-talet har Falksten, förutom en gedigen karriär som konstnär och grafiker, varit en aktiv kraft inom föreningslivet i Göteborg och skapat platser för lesbiska konstnärer, författare och filmare genom att ordna otaliga kulturarrangemang, filmfestivaler, seminarier och workshops.

Hon ingick i det nordiska kvinnofilmsdistributions-kollektivet Biofem och Kvinnobion på Kvinnohuset i Göteborg, och var, tillsammans med Mary Eisikovits och Annalena Öhrström, en av grundarna till filmkollektivet Tjejfilm. Baserat på deras egna erfarenheter och intervjuer med skolungdomar producerade de den första svenska filmen med uttalat lesbiskt tema, Eva och Maria (1983). Filmen som pikant nog finansierades av Socialstyrelsen, inom ramen för ett projekt för förebyggande av abort, ville ge en varm och positiv bild av lesbisk kärlek. Även RFSU stöttade finansiellt. Filmteamet fick ytterligare hjälp av Erik Thorsell-Fonden och tidningen Revolt. Däremot uteblev stöd från de film- och kulturinstitutioner som verkade i Sverige under denna tid.

Filmen som hade premiär 1983 på klubben Touch i Göteborg, skildrade två unga tjejer som träffas under en körskolelektion och upplever några fina sommardagar i skärgården. Sverige verkade inte riktigt moget för budskapet och fast den användes både i skolor och vid specialvisningar, visades den inte i svensk tv. Och trots att den var en varm och positivt skildrad berättelse uppfattades den som provokativ av vissa, alternativt ointressant, och helt enkelt onödig, av andra. Eva och Maria fick ett hedersomnämnande vid WHO:s hälsokonferens i Dublin 1985 och har på senare år uppmärksammats mer allteftersom HBTQ-rörelsen gjort stora framsteg i samhället. Först 2015 visades den på Draken under Göteborgs filmfestival och sen även i samband med temadagar på bland annat Göteborgs Konsthall och Cinemateket i Stockholm.

1999 erhöll den priset Dyke Eye Award vid DYKEYE – Queer & Feminist Video Festival som ägde rum 1998-99. Under den här tiden var Falksten även illustratör till den feministiska komiska tecknade serien Lesbeth.

2018 var Marie Falksten en av de karismatiska aktivister och pionjärer som skildrades i Ingrid Rybergs dokumentär En armé av älskande. En påminnelse om deras kamp som nästan ledde till utbrändhet, men som de betonar ännu inte är över. Falksten medverkade även i antologin Att ge upp har inte övervägts: Göteborgskvinnor i rörelse/r. Ett trettiotal berättelser om vad Göteborgs kvinnoorganisationer kämpat för i mer än ett sekel.

Falksten ägnar numera sin tid främst åt konst (målning, grafik, foto och illustrationer) och verkar genom utställningar runt om i Sverige, och genom sina alster också i det offentliga rummet.

Louise Lagerström (2023)

Källa: podden SAQMI Play

Basic info

Main professions: Cinematographer, Editor, Screenwriter
Born: 1948
Active: 1979-

Filmography

Manus:
Eva och Maria (1983)
Bokbussen Kommer (1981)

Klippning:
Eva och Maria (1983)
Bokbussen Kommer (1981)
Pictures from Dublin (stillbildsfilm, 1973)

Foto:
Eva och Maria (1983)
Bokbussen Kommer (1981)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles