Maria von Hausswolff (SE)

Fotograf, regissör och konstnär. Verksam sedan 2011. Studier vid Frankfurts konsthögskola (Staatlische Hochschule für Bildende Kunst, Städelschule, Fine Art, Frankfurt am Main). Examinerades från filmfotolinjen på Den Danske Filmskole 2013.

Maria von Hausswolff utbildade sig först till stillbildsfotograf, studerade sedan vid Frankfurts konsthögskola och gick så ut Danska Filmskolan 2013, där hon gick filmfotolinjen. Parallellt med sitt arbete som filmfotograf, främst i dansk film, är hon också verksam som konstnär. Hon har huvudsakligen ägnat sig åt performancekonst, filminstallationer, videokonst och foto i en mix av gestaltande struktur och intuitiv “stream of consciousness”. Som konstnär ifrågasätter hon identitet, varseblivning, verklighet och drömmar.  Maria von Hausswolffs verk har ställts ut både i egna utställningar och i en mängd samlingsutställningar.

Här berättar Maria von Hausswolff om arbetet på Hlýnur Pálmasons råa debutfilm Vinterbrødre (Vinterbröder), en både kärv och poetisk berättelse om det hårda livet i en kalkgruva på Själland och två bröder, som på två helt olika sätt navigerar genom en skoningslös tillvaro:

”Vi tänkte väldigt mycket på Buster Keaton – både som karaktär och som filmreferens från den tidens filmskapande – som är så imponerande!

Men inför inspelningen av Vinterbrødre talade vi framförallt om rymd, och hur vi skulle skapa och forma filmens uttryck med rörelser, musik och färger. Det handlade om ett mycket nära samarbete mellan mig, regissören Hlýnur Pálmason och ljuddesignern Lars Halvorsen. Vi känner ju varandra sedan filmskolan och har arbetat tillsammans sedan dess. Vi har blivit som en liten filmfamilj – och det innebär att vi väldigt tidigt före inspelningen, blir delaktiga i gestaltningen av filmen – känslan, looken. Hlýnur skickar gärna inspiration i form av youtube-klipp, stillbilder eller annat.

Hlýnurs nyckelord för Vinterbrødre var ”brist på kärlek” – det är liksom vad det handlar om. Hårt arbetande män vars största brist är kärlek!

När vi hittat vår location med fabriken, tillbringade vi nästan all tid där. Vi byggde upp de platser och interiörer vi behövde filma i alldeles intill, och bodde själva där, hade alla andra utrymmen där – det blev som vårt eget Cinecittà! Det blev en väldigt kreativ stämning, även om platsen erbjöd stora logistiska svårigheter och tuffa utmaningar. Varje morgon preppade vi med stillbilder inför dagens tagningar. Ibland kunde Hlýnur läsa en dikt för att vi skulle komma i rätt stämning – som till exempel inför tagningen av scenen med historien om hunden.

Jag tycker att hela processen med film är oerhört spännande. Att spela in digitalt var aldrig aktuellt – valet stod mellan 35mm eller 16mm. Vi valde 16 för att det kändes mer lekfullt och ‘naivt’, grynigheten passade i detta universum. Så var det snön, nakna kroppar, olika hudfärger… där det kändes att 16mm blev det logiska valet. Det finns inget labb för den sortens film i Danmark, så vi fick skicka den till London.”

Vinterbrødre fick utmärkelsen Årets bästa danska film på Bodilprisgalan – de danska filmkritikernas pris – 2018. Maria von Hausswolff fick en Bodil för Bästa foto för sitt foto i filmen. Vinterbröder var också nominerad till Nordiska rådets filmpris 2018.

(Citat från videointervju av AFC, franska filmfotografernas förbund.)

Basic info

Main profession: Cinematographer
Active: 2011-

Filmography

Foto:
Janet Planet (2023)
Godland (2022)
A white white day (2019)
Entrance to the End (2017)
Vinterbrödre (2017)
Parents (2016)
I Remember When I Die (2016)
Jag vill nå dig (2015)
Shadowland (2015)
Mamma är gud (2014)
Over byen under himmelen (2013)

Regi:
Entrance to the End (2017)
Evidence of the Not Yet Known (2015)

Manus:
Entrance to the End (2017)
Evidence of the Not Yet Known (2015)

Producent:
Evidence of the Not Yet Known (2015)

Klippning:
Evidence of the Not Yet Known (2015)

Stillbildsfoto:
Apflickorna (2011)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Danska Robert-priset för bästa foto  i Hlýnur Pálmasons Vinterbrødre (2018)

Danska Bodil-priset för bästa foto i Hlýnur Pálmasons Vinterbrødre (2018)

Danska Bodil-priset för bästa foto i Christian Tafdrups Forældre (2017)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles