Maria Nordenberg (SE)

Svensk producent. Född 1955.

Maria Nordenberg är producent knuten till produktionsbolaget Nordisk Film Production Sweden. Sedan slutet av 90-talet har hon arbetat på flera film- och teve-produktioner både som projektledare och producent.

Hon producerade Allan Gustafssons och Robert Jitzmarks splatterkortfilm Toxic Demon Paint (1995). Om en mystisk våg av självmord bland målare frambringat av cromsyra i färgburkarna. Tillsammans med Mikael Hylin producerade Nordenberg Lilla Jönssonligan och cornflakeskuppen (1996). Där det lilla busgänget försöker sig på en kupp mot cornflakesfabriken för att komma över filmisar, och i förlängningen söta Doris gunst, samt stoppa planerna på ett betongcentrum.

Nordenberg är projektledare på tre avsnitt av tv-serien Ett litet rött paket (1999) som bestod av fyra fristående avsnitt regisserade av olika regissörer: För kärleks skull (regi Charlotte Sachs Bostrup), om bröllopstvivel; Drömmen om Elin (regi Anders Skog), om Jesper som arbetar i videobutik och flyr verkligheten genom inspiration ur filmens värld; och Mikael Marcimains triangeldrama Brustna hjärtan, om Tove som kommer till Stockholm från landet för att arbeta på kafé och inleder två kärlekshistorier.

Nordenberg är projektledare på Mikael Ekmans långfilm Pelle Svanslös och den stora skattjakten från 2000. Pelle (spelad av Björn Kjellman) och Maja (Cecilia Ljung) blir sambos men motarbetas av Majas mamma, vilket passar elaka Måns och Bill och Bull som älskar att göra livet surt för Pelle.

Nordenberg projektleder vidare tv-serien Pusselbitar som regisserades av Simon Kaijser. En relationskomedi om Joel och hans familj, som alla upplever ett omtumlande år – fyllt av funderingar och beslut kring kärlek, förhållanden, otrohet och vänskap. Hon projektleder den uppmärksammade dramadokumentären Styckmordet: Berättelsen om en rättsskandal från 2005, om de så kallade Allmänläkaren och Obducenten, vilka åtalades för styckmordet på Catrine da Costa, Sveriges mest omskrivna kriminalfall. Anders Engström, Claes J.B. Löfgren och Kristian Petri regisserade efter Per Lindebergs bok Döden är en man.

Nordenberg arbetar åter med Simon Kaijser då hon projektleder tv-filmen Coachen, om Ralf, coach och tränare för Söders BK, och om fotbollstalangen Richard, vars mamma Ralf har en relation med och vars drogmissbruk blir ett moraliskt dilemma för Ralf. Mer fotboll och tveksam moral dryftades i tv-filmen Cuppen (2006). Sex år efter att de mötts under Gothia Cup blir Tshepo fotbollstränare, medan Micke ger sig in på en kriminell bana. Regisserade gjorde Allan Gustafsson och Rolie Nikiwe.

Samarbetet med Kaijser fortsatte då hon projektlede dramaserien De halvt dolda baserat på Jonas Gardells manus. Serien berättar om fyra Stockholmsfamiljer i olika tidsepoker, dels under 1970-talet och dels i nutid. Familjerna är inte bekanta med varandra, men deras vägar korsas genom två 15-åriga söner som går i samma förortsskola. Den ene är homosexuell, den andra nynazist. Serien vann tevepriset Kristallen i kategorin bästa dramaprogram 2009.

Nordenberg stod som producent när regissören Kaijser långfilmsdebuterade och då fick den stora äran att öppna Kritikerveckan på den 68:e upplagan av Venedigs filmfestival med filmen Stockholm Östra (2011). Filmen är en kärlekshistoria mellan två främlingar (spelade av Mikael Persbrandt och Iben Hjejle), förenade av en händelse som tagit hårt på deras respektive liv och förhållanden. Filmen guldbaggenominerades trefalt för bästa foto, bästa manus och bästa manliga huvudroll.

Trion Nordenberg-Kaijser-Gardell fortsätter samarbetet med tv-produktionen Torka aldrig tårar utan handskar (2012), som handlar om 80-talets nya frihet från trångsynthet och fördomar som raseras då unga män börjar insjukna, tyna bort och dö i den grymma aidsepidemi som drabbat världen och Stockholm. Serien fick 2013 års tv-pris Kristallen för bästa tv-drama. Deras tredje samarbete blev De dagar som blommorna blommar (2019) – en berättelse om förluster, prövningar och överlevnad med avstamp i en radhuslänga på 70-talet.

Nordenberg fortsätter producera stora tv-succéer som En Pilgrims död (2013), om rikskriminalpolisen Lars Martin Johanssons (Rolf Lassgård) frustration kring Palmeutredningen, baserat på första och sista boken i Leif GW Perssons trilogi Välfärdsstatens fall. Kristian Petri och Kristoffer Nyholm var regissörer.

Ett stycke klass-och kvinnokampshistoria fick tv-publiken sig till livs i den populära Fröken Frimans krig (2013), om den rekorderliga Dagmar Friman som bestämmer sig för att protestera mot manssamhället och matfusket genom att starta ett livsmedelskooperativ med enbart kvinnor under det tidiga 1900-talet. Harald Hamrell delade registolen med Mikael Hellström.

Nordenberg samarbetar med Kristian Petri för tredje gången i tv-filmen Den fjärde mannen (2014). Lassgård axlade åter rollen som ny Säpo-chef som tvingas ta hand om byken efter ockupationen av västtyska ambassaden 1975 och ett olöst mord 1989. Spåren leder inte oväntat in i maktens nutida korridorer.

Nordenberg är projektledare på Mikael Marcimains miniserie Gentlemen & Gangsters, baserat på Klas Östergrens romaner där vi följer författarens alter ego i det sena 70-talets Stockholm genom en rad äventyrliga episoder som leder oss rakt in i hjärtat av en intrikat konspiration. Allt ackompanjerat av rökig jazz.

Ytterligare en GW Persson bok, baserad till teve-film, med Kristian Petri som regissör och Lassgård åter i huvudrollen som den pensionerade kriminalaren Johansson, producerade Nordenberg i Den döende detektiven från 2018. Denna gång handlade det om ett tio år gammalt ouppklarat mord på en liten flicka.

Louise Lagerström (2023)

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1955
Active: 1992-

Filmography

Producent:
Innan vi dör (tv-serie, 2017-2019)
De dagar som blommorna blommar (tv-serie (2019)
Den döende detektiven (tv-serie, 2018)
Fröken Frimans krig (tv-serie, 2013-2017)
Den fjärde mannen (tv-serie, 2014-2015)
En pilgrims död (tv-serie, 2013)
Torka aldrig tårar utan handskar (tv-serie, 2012)
Stockholm Östra (2011)
Våra vänners liv (tv-serie, 2010)
Morden (tv-serie, 2009)
Sthlm (tv-serie, 2008)
Älskar, älskar och älskar (2004)
Skeppsholmen (tv-serie, 2002-2003)
Insider (tv-serie, 1 avsnitt, 1999)
Lilla Jönssonligan och cornflakeskuppen (1996)
Toxic Demon Paint (1995)

Co-producer:
Styckmordet: Berättelsen om en rättsskandal (2005)

Projektledare:
Gentlemen & Gangsters (2016)
De halvt dolda (tv-serie, 2009)
Cuppen (2006)
Coachen (2005)
Styckmordet: Berättelsen om en rättsskandal (2005)
Pusselbitar (2001)
Pelle Svanslös och den stora skattjakten (2000)
Ett litet rött paket. För kärleks skull (1999)
Ett litet rött paket. Brustna hjärtan (1999)
Ett litet rött paket. Drömmen om Elin (1999)

Research assistant:
Hassel – Utpressarna (1992)
Hassel – Svarta banken (1992)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles