Maja Dennhag (SE)

Filmfotograf. Född i Umeå 1990. Verksam sedan 2009. Grundare av filmkollektivet Lynx.

Maja Dennhag är en svensk filmfotograf och regissör. Född i Umeå men numera verksam i Stockholm. Några av sina första uppgifter inom film fick hon som sminkör, scenograf och attributör på kortfilmen Draken (Nils Moström, 2009). Från samma år är hon ansluten till Stiller studios där hon bland annat gör reklam- och informationsfilmer.

Filmfotograferandet tar fart när hon arbetar med C-fotot på Amanda Kernells kortfilm Det kommer aldrig att gå över (2011). Hon står för B-fotot till filmerna Vatten (undervattensfoto, regi Niclas Larsson, 2013), Isdraken (Martin Högdahl, 2012) och Flimmer (Patrik Eklund, 2012) samt tre filmatiseringar av LasseMajas detektivbyrå mellan 2013-2015.

Det nordiska ljuset är av avgörande betydelse för Dennhag vilket syns i flera reklamfilmer som hon gjort tillsammans med Elinor Isenberg och även i kortfilmen Piska en matta (Isenberg, 2013) som utspelar sig på ett tak med utsikt över ett Stockholm i flera nyanser av grått innan mörkret sänker sig.

Året därpå regidebuterar Dennhag med sin egen Min väg, där hon även står för manus och foto. Den i högsta grad närproducerade dokumentärkortfilmen, om extremsportande kvinnor som är på off pist-läger i Kittelfjäll, visades på Umeå europeiska filmfestival 2015 och tävlade i sektionen 1 km film. I samma produktiva veva startar Dennhag, tillsammans med Amanda Adele Björk, filmkollektivet Lynx studios. Lynx efter det mytiska lodjuret. En plattform med bas i Umeå och med rikstäckande ambitioner. Genom workshops, föreläsningar och sommarläger vill man skapa nätverkande och förebilder med fokus på unga tjejers skapande.

Dennhag fotograferar skräckkomedin Björkpollen of the dead i regi av Janne Widmark. Om hur importerade björkar från Tjernobyl sprider pollen i kulturhuvudstaden Umeå och förvandlar folk till aggressiva zombies. 2015 är hon fotograf på Råggywood: Vi ska bli rappare, baserad på komiska Youtube-karaktärer och regisserad av David Danial för Plattform. Om två bröder som inser att enda sättet att betala hyran är genom att bli rappare. Några äkta dito, som Linda Pira, dyker upp som sig själva.

Samma år står Dennhag för fotot till Joachim Nakagawa Strånings kortfilm Guldklockan om en medelålders man som finner en klocka som kan stanna tiden. Dennhag är fotograf på miniskräckisen @janabringlove (Jana Bringlöf Ekspong, 2016) och Horungen (Knutte Wester, 2017), en dokumentär baserad på hundratals akvareller av Knutte Wester, som berättar om hans farmor Hervor, som föddes som oäkting och utanför samhället men sedan ägnade livet åt kvinnorättsrörelsen.

2018 kom Anna Brodins och Frida Sandbergs Skolsyrran där Dennhag står för fotot. Filmen som handlar om maktkampen mellan en nyexaminerad skolsköterska och en sextonårig kille i undersökningsrummet är ett samarbete med Lynx och den belönades med Storspoven 2018 vid Umeå europeiska filmfestival samt visades vid Stockmotion i Stockholm, Palm springs international shortsfest och Tromsö filmfestival.

Fanni Metelius regidebut Hjärtat (2018) blir även Dennhags första långfilm. Hon står för fotot som rör sig mellan vardagsgråa Stockholms- och Göteborgsmiljöer och ett grällt, drinksliskigt Ibiza, i det av Helena Lindblad kallade ‘provocerande närgångna’ dramat. Filmen visades bland annat på Göteborgs filmfestival och tävlade i sektionen Bright Future vid Rotterdams filmfestival.

Under 2019 har Dennhag arbetat med två kortfilmer tillsammans med regissören Ylva Gustavsson i ett treårigt projekt drivet av Linköpings Stadsmission. Bolaget Amphi Produktion, som arbetar med ett normkritiskt perspektiv har fått i uppdrag att producera fyra filmer samt ett verklighetsbaserat utbildningsmaterial, som stöd till verksamheter och personer som i sin profession möter våldsutsatta och personer med beroendeproblematik.

Mette och Joel är två av filmerna av Gustavsson. Medan Johanna Paulsdotter regisserar ytterligare två. María och Hanna. Samtliga med filmfoto signerat Maja Dennhag.

Dennhag är även aktuell som fotograf till två kortfilmer av regissören Tuna Özer. Välkommen till Solstrålen och Bängans bygge.

Louise Lagerström (2019)

Källor: lynxstudios, majadennhag.com, Västerbottenskuriren jan 2015

Basic info

Main profession: Cinematographer
Born: 1990
Active: 2009-

Filmography

Foto:
Filmen känns för vit (2023)
Dogborn (2023)
Sunny Girl (2020)
Grisen från Turkiet (2020)
Vikarien (2020)
Hjärtat (2018)
Horungen (2017)
@janabringlove (2016)
Råggywood – vi ska bli rappare (2015)
Guldklockan (2015)
Råggywood – vi ska bli rappare (2015)
Min väg (2014)
Piska en matta (2013)

B-foto:
LasseMajas detektivbyrå – Stella Nostra (2015)
LasseMajas detektivbyrå – Skuggor över Valleby (2014)
LasseMajas detektivbyrå – von Broms hemlighet (2013)
Flimmer (2012)
Isdraken (2012)

C-foto:
Det kommer aldrig att gå över (2011)

Foto, andrateam:
LasseMajas detektivbyrå – Skuggor över Valleby (2014)

Undervattensfoto:
Vatten (2013)

Regi:
Min väg (2014)

Manus:
Min väg (2014)

Producent:
Min väg (2014)

Scenograf:
Draken (2009)

Attributör:
Draken (2009)

Smink:
Draken (2009)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles