Loa Bie (SE)

Fotograf, dokumentärfilmare och filmlärare. Född 1980.

Efter filmvetenskapsstudier och studier i tv-produktion vid Medieinstitutet (2005-2007) började Loa Bie arbeta som frilansande filmfotograf. Bland annat på flera av SVT:s produktioner som Kobra, K-special och Minimello, och även på produktionsbolaget Momentofilm.

Där fotograferade hon David Herdies och Georg Götmarks kortdokumentär Citizen Oketch (2009). Om paret George och Esther som lever i ett slumområde i Nairobi, Kenya, och kämpar mot sjukdom, fattigdom, våld och släkters osämja, för att ge sina barn en bättre framtid. Bie är också en av fyra fotografer bakom David Herdies och Zanyar Adamis norsk-svenska dokumentär Gerillasonen (2011) – Zanyars egen historia om hur han som femåring skickas till Sverige av sin gerillakrigande kurdiske far, och hur deras relation kommer i nytt ljus när han själv (nu framgångsrik journalist och filmare) ska bli pappa.

Bie är vidare en av fyra som står för filmfotot till Nadia Dybergs och Pia Ulins dokumentära kortfilm Fotbollsdoktorn från 2012 -ett porträtt av kirurgen Carl-Axel Ekman, som tillsammans med sin hustru ägnade tjugo år efter pensionen till att arbeta i Garissa i Kenya och förenade sitt engagemang för fotbollslaget Elfsborg med ett gemensamt engagemang i kampen mot kvinnlig könsstympning.

Bie står året efter för fotot till Jasper Lakes och Mårten Knutssons kortdokumentär Första, största kärleken, om bästa vännerna Coco och Lollo som hamnat i rejäl kärleksturbulens för första gången i sina sextonåriga liv. Som dokumentärfilmsfotograf har Bie rört sig mellan kontraster. I Nadia Dybergs Madonnafallet (2015) följde hon med kameran den göteborgska polisens jakt på Sveriges största och grymmaste traffickinghärva, medan hon i Truls Andersens Gállok – kampen i Sameland (2018), som en av fyra fotografer, skildrade sprickan som uppstår i den samiska gemenskapen när ett gruvbolag planerar borrning, och inte bara jokkmokksk natur ställs mot arbetstillfällen, utan identitet och rötter blir hårdföra argument.

En märklig julklapp blir startskottet för Karin Gyllenklevs dokumentär Morfar planerar sin död (2022) där Bie är en i en fyrklöver fotografer. Inslaget i tomtepapper ligger en broschyr som till punkt och pricka beskriver hur morfar vill ha sin sitt eftermäle. Men kan han lita på att planerna, med designad dödsannons och Europes The Final Countdown som begravningsackompanjemang kommer att följas?

Loa Bie har även arbetat som filmlärare vid Ölands folkhögskola (2019-2012) och sedan 2020 på Mediehuset Fanzingo, under vars tak det ryms produktionsbolag, redaktioner, pedagogisk verksamhet och projekt som alla vill sprida nya röster och perspektiv i medierna under ledorden hjärta, mod, förankring och framåtblickande.

Louise Lagerström (2023)

Basic info

Main profession: Cinematographer
Born: 1980
Active: 2005-

Filmography

Foto:
Morfar planerar sin död (2022)
Gállok – kampen i Sameland (2018)
Madonnafallet (2015)
Första, största kärleken (2013)
Fotbollsdoktorn (2012)
Gerillasonen (2011)
Citizen Oketch (2009)

Kompletterande foto:
Wu Jings omöjliga dröm (2016)

Kostymör:
Veckopeng, eller kyss?! (2005)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles