Linda Hambäck (SE)

Regissör, producent och manusförfattare. Född 1974. Utbildad på TV-producentutbildningen vid Dramatiska Institutet med examen 1998. Deltog i EAVE:s Producers Workshop 2002. Mediaprogrammet, Högskolan i Skövde, 2006.

I slutet av 1998, precis efter sin utbildning på Dramatiska Institutets linje för TV-produktion, stod den nybakade producenten Linda Hambäck bakom två kortfilmer regisserade av elevkamraten Marcus Olsson. Några skådespelare ur den nybildade ensemblen “Gruppen”, bland andra Figge Norling, Tova Magnusson, Simon Norrthon och Malin Cederbladh gjorde rollerna i Faust i Piteå, om en skådespelartrupp som vill föra ut kultur till folket, och I väntan på bruden (2000), om ett gammalt kamratgäng som träffas inför ett bröllop och hur den blöta natten och den tillnyktrande bröllopsdagen bjuder på flera överraskande vändningar.

Men det var framförallt animerad film och filmer för barn som skulle bli Hambäcks hemmaplan. Från 2005 var hon ansluten till Filmtecknarna som främst inriktat sig på reklam och senare Filmtecknarna Fiction, som satsade på både kort och-långfilm och tv-serier.

Hon producerar Jonas Odells Lögner (2008), en animerad spelfilm om lögner baserat på dokumentärt filmat material. De kom även att göra Tussilago ihop i samma slags dokumentäranimerade estetik, en film om den planerade kidnappningen av Anna-Greta Leijon. Bägge dessa kvartskortisar kammade hem Guldbaggen för bästa kortfilm 2009 respektive 2011. Hambäck stod även bakom de animerade partierna i Malik Bendjellouls Oscarbelönade dokumentär Searching for Sugar Man 2012.

Under tiden på Filmtecknarna producerade Hambäck Vem-filmerna, baserade på tecknaren Stina Wirséns älskade barnböcker och regisserade av Jessica Laurén. Mellan 2010 och 2012 fick drygt tio Vem-berättelser filmiskt liv. Bland dem Vem är söt?, Vem är död?, Vems byxor? och Vem är borta?.

Men redan innan Liten skär och alla små brokiga, nu i regi av Wirsén själv, hade sin premiär 2012 uppstod en debatt kring figuren Lilla Hjärtat som av en del ansågs vara en rasistisk stereotyp. Hambäck berättar i en intervju i tidningen VI att hon skrämdes över hur Wirsén ensam fick ta hela smällen. “Jag är adopterad från Korea. Ingen i drevet, ytterst få i alla fall, frågade hur jag såg på en figur som Lilla Hjärtat utifrån mitt perspektiv. ”

Samma år regisserade hon sin första icke-animerade kortfilm, Fighting Spirit (premiär 2013) på sitt eget nybildade oberoende filmbolag Lee Film. Filmen skildrar Mikaela Laurén, som efter avslutad karriär inom simning satt i fängelse efter att ha sålt droger, och fyra år senare tog sitt första världsmästarbälte i boxning.

Att skapa levande, spännande och samtidigt pedagogiska berättelser på film för de yngsta har dock alltid funnits i Hambäcks fokus. “I animationen för barn är man väldigt fri i tanken. Det är som att göra ett stort rörligt collage. Man ger allting kött med röster, musik, ljud och effekter. ”

Hennes ingångar kan ibland vara lite oväntade. Som när hon gav den Augustnominerade barnboken Tänk om… i julklapp till Nina Persson med en förhoppning om att sångerskan skulle vilja låta sin röst ackompanjera Lena Sjöbergs pastelliga värld och vältrimmade vers. Givetvis blev Tänk om.., som hon samregisserade med Marika Heidebäck, en jazzigt estetik upplevelse om föräldraskap, vänskap, närhet och äventyr bland råttor, myror och fladdermöss. Och där man kan fortsätta att lyssna på låtfavoriterna på Spotify.

Pernilla Stalfelt är annan favorit ur barnbokhyllan som Hambäck fritt, men med säker hand, överfört till vita duken. I Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld bakas författarens Kärleksboken, Livetboken, Bajsboken och Hårboken samman till en berättelse om rädslan att förlora sin bästa vän – och hur man övervinner sin rädsla. Komikerduon Mia Skäringer och Klara Zimmergren gör Dolores och Gunellens röster medan Rikard Wolff med sin lugna röst lotsar genom berättelsen. En mångbottnad barnfilm, enligt Maria Domellöf-Wik på GP, som skrev att den innehöll inlevelsefulla röster, påtagligt klassperspektiv och nya rollfigurer som berikade filmen och gjorde den unik. Samtidigt som den var underhållande, finstämd och filosofiskt uppfodrande.

Nästa projekt blev Hambäcks hittills största. När hon rotade bland böckerna i barnbokshandeln Bokslukaren i Stockholm förälskade hon sig i Ulf Nilssons och illustratören Gitte Spees serie om Kommissarie Gordon. Hon gillade den poetiska lunken som Jan Viert sedan överförde till manus för hennes första animerade långfilm Gordon & Paddy. En skogsthriller för de små där paddan Gordon närmar sig pension men vill reda ut vem som stjäl nötter i skogen och fånga en gäckande räv. Snart får han hjälp av den lilla musen Paddy som verkar ha oanade talanger.

Stellan Skarsgård hade tidigare lagt berättarröst till Liten skär och alla små brokiga, så det var inte helt oväntat – men stort! – att Hambäck lyckades locka honom att göra rösten till Gordon. Medan Paddy fick sin pigga stämma av Melinda Kinnaman och Valdemar av Felix Herngren. Man lät också deras rörelser vara utgångspunkten för animatörerna i en slags bakvänd ordning för att sammansmälta kroppsspråket mellan figur och skådespelare. Att regissera en animerad film är lite som att vara dirigent eller som att skapa ett stort, levande bildcollage, menar Linda Hambäck som samtidigt inte räds det makliga tempot.

“Många klipper fram en snabb handling och de flesta filmer är snabba. Jag försöker istället driva handlingen vidare med musik och pauser”, säger Linda i en intervju i Sydsvenska Dagbladet. ”Charmigt så in i bänken”, tyckte Kulturnyheternas Sofia Olsson om Gordon och Paddy.

Gordon & Paddy, som bygger på tre historier i serien, hade världspremiär vid Berlins Filmfestival i sektionen Generation, och därefter julpremiär här hemma och fick genomgående fina omdömen. Vid BUFF 2018 erhöll Hambäck festivalens och Sydsvenskans filmpris för sitt arbete med att skapa animerad barnfilm i världsklass. “För alla barn är det en ynnest att få sugas in i hennes filmer och uppleva humor, spänning, lekfullhet och allvar. Hennes konstnärskap präglas av en tydlig utveckling och kännetecknas av en hög ambitionsnivå. Med den senaste filmen Gordon & Paddy tar hon svensk animerad film till nya höjder.”

Louise Lagerström (2018)

 

Källor: Lee Film, GP, DN, Sydsvenska Dagbladet m fl

Basic info

Main profession: Director
Born: 1974
Active: 1999-

Filmography

Regi:
Vem är vem? (2024)
Apstjärnan (2021)
Gordon och Paddy (2017)
Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld (2016)
Tänk om… (2014)
Fighting Spirit (2013)

Producent:
Vem är vem? (2024)
Apstjärnan (2021)
Gordon och Paddy (2017)
Bajsfilmen – Dolores och Gunellens värld (2016)
Tänk om… (2014)
Fighting Spirit (2013)
Liten Skär och alla små Brokiga (2012)
Vemfilmerna del 3 (2012)
Vem sover inte? (2011)
Tussilago (2010)
Vem bestämmer? (2010)
Vem blöder? (2010)
Vem är arg? (2010)
Vem är borta? (2010)
Vem är död? (2010)
Vem är söt? (2010)
Vem är var? (2010)
Vem? (2010)
Vems byxor? (2010)
Vems mormor? (2010)
Lögner (2008)
I väntan på bruden (2000)

Manus:
Tänk om… (2014)
Fighting Spirit (2013)
Liten Skär och alla små Brokiga (2012)

Projektledare:
Faust i Piteå (1999)

Ansvarig utgivare:
Liten Skär och alla små Brokiga (2012)

Produktionsassistent:
Bruno Is Back (2001)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2018: Gullspiran vid Guldbaggegalan för sina insatser för barnfilmen.

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles