Lilian Lindblad Domec (SE)

Regissör. Född 1922, död 2017. Kortfilmare, animatör. En av initiativtagarna till organisationen Kvinna till kvinna 1993.

1922 - 2017

Lilian Lindblad utbildade sig vid Konstakademin, där hon hade konstnären Sven X-et Erixson som lärare i måleri. Här utvecklade hon också sin talang som tecknare. Som filmare kunde hon använda animerade karaktärer för att fylla ut sina fiktioner i filmer som ofta spelades in i hennes egen lägenhet vid Vanadislunden i Stockholm, med medeverkande vänner och bekanta i rollistan. Med enkel teknik och små resurser skapade hon absurda och djupsinniga konstverk, präglade av lekfullhet och poesi. I många år var Lilian Lindblad Domec knuten till Aftonbladet som tecknare och illustratör, hon hade också uppdrag för olika bokförlag.

I samband med kriget på Balkan tog Lilian ställning för de utsatta kvinnorna och blev en av initiativtagarna till organisationen Kvinna till kvinna.

När Filmverkstan öppnades 1973 på Snickarbacken i Stockholm, som en försöksverksamhet finansierad av Sveriges Radio och Filminstitutet tillsammans, var Domec en av de första som hörde av sig. På 8 millimeter smalfilm (super-8) gjorde hon sedan tillsammans med Olle Hedman och Annty Landherr Höghuset (1976) som skulle följas av ytterligare filmer med Filmverkstan som bas, bland andra Skåpmat och Faust (båda 1993), Speldosan (1998) och Stenkakan (2001).

Hon leker i sina filmer med åskådarens förväntningar där berättelsen aldrig tar den väg man tänker sig, och där det plana bildrummet fylls med plötsligt djup. I filmerna utvecklade hon det bildspråk hon bar med sig från skämtteckningen och lät speakerröster och musikillustrationer underbygga den drastiska humorn. En återkommande gemensam nämnare är den anarkistiska lekfullheten som driver med makten och dess lakejer. Det är vanligen kvinnorna som vill något och som gör något i Domecs filmer, och det är männen som snavar på sin egen fåfänga, de uppblåsta ambitionerna blir de löjliga figurernas fallgropar.

Lilian Domec framstår som en av våra riktigt originella filmtecknare i det anspråkslösa format hon valde eller tvingades att begränsa sig till.

Text: Karin Stigbrand/Lars Gustaf Andersson (2017)

 

Basic info

Main profession: Director
Born: 1922
Died: 2017
Active: 1993-2017

Filmography

Regi:
Stenkakakan (2001)
Speldosan (1998)
Faust (1993)
Skåpmat (1993)
Manus:
Stenkakakan (2001)
Faust (1993)
Skåpmat (1993)
Producent:
Stenkakakan (2001)
Speldosan (1998)
Faust (1993)
Foto:
Skåpmat (1993)
Animation:
Speldosan (1998)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles