Johanna Hald (SE)

Regissör, manusförfattare, klippare och stillbildsfotograf. Född i Stockholm, 1945. Verksam sedan 1975.

Johanna Hald har varit verksam inom filmbranschen sedan mitten av 1970-talet. I början som stillbildsfotograf på produktioner som Lennart F. Johanssons Ungkarlshotellet (1975), kritikerdebatterade Mackan (1977) i regi av Birgitta Svensson, och Stefan Jarls Ett anständigt liv från 1979 – hans fristående uppföljare till Dom kallar oss mods från 1968.

1979 var Hald, tillsammans med Maria Cederquist och Lena Wallfelt, aktuell med regin till kortdokumentären Elin och Valborg. Filmen är ett dubbelporträtt av två kvinnor födda runt förra sekelskiftet: Elin Larsson, född Bonnier, som vuxit upp i en borgerlig miljö med utrymme för att utvecklas konstnärligt, men ändå saknat att inte yrkesarbeta, och arbetardottern Valborg Svensson som tidigt blev moderlös och tvingades arbeta, som engagerat sig politiskt, men å sin sida saknat att inte få barn. Därpå regisserar Hald kortfilmen Det nya äktenskapet (1981), där en diskussion mellan två kvinnor om män, svartsjuka, middagsmat och äkta kärlek tar en överraskande vändning.

Tillsammans med Kay Pollak, Ola Olsson och Per-Olof Thisner arbetade Hald fram manuset till Älska mej (Kay Pollak, 1986). Filmen, där hon även var regiassistent, skildrar den av livet tilltufsade femtonåriga Sussie, och hur hon påverkar och provocerar alla i sin fosterhemsfamilj innan en nattlig urladdning tvingar fram obekväma sanningar. SvD:s kritiker kallade den: ”en på många sätt gripande film, ett konstverk fyllt av mycket av de inblandade och som fordrar mycket av åskådaren, som utmanar etablerade värderingar.”

Hald är både dramaturg och klippare på Christina Olofsons dokumentär Dirigenterna (1987), som handlar om kvinnliga dirigenters kamp för att slå sig in på vad som beskrivs som en sista bastion av konservativa värderingar. En despotisk verksamhet där männen ogärna släpper sitt fasta grepp om ’pinnen’. Filmen erhöll juryns pris som bästa dokumentär vid kvinnofilmfestivalen Créteil 1987.

Hald tar ett steg mot barnfilmsegmentet i svensk film, och specifikt in i Astrid Lindgrens universum, när hon står för både regi och klippning av kortfilmen Hoppa högst (1989), efter en novell av Lindgren från 1950. En film om Stickan och Albin som bråkat, och ivrigt påhejade av sina mödrar, tävlat om att vara bäst i hela sina nioåriga liv. När de bägge hamnar på sjukhus med brutna ben finner de det komiska i allt och varandra.

Hald skriver manus till, och regisserar, den lite mindre kända Lindgrenberättelsen Pelle flyttar till Komfusenbo (1990). När fyraårige Pelle blir orättvist anklagad för att ha stulit sin pappas favoritpenna finns ingen annan lösning än att flytta hemifrån trots att det är juletid. Därefter regisserar Hald Lotta på Bråkmakargatan (1992) – Lindgrens älskade bestämda femåring som i första filmen dekorerar tågfönster med prickig korv, kraschar med grannens cykel och ställer sig i en gödselhög när det ösregnar för att växa fortare. I uppföljaren, Lotta 2: Lotta flyttar hemifrån (1993), vaknar Lotta på ett uselt humör, klipper sönder sin stickiga tröja, flyttar hemifrån till tant Bergs vind, tappar bort sitt gosedjur Bamse och fixar en julgran till familjen.

I dokumentären Tillbaka till Bråkmakargatan, om inspelningen av Lotta på Bråkmakargatan-filmerna, talar Hald om hur ovanligt det är att kvinnors, eller flickors, ilska får utrymme när man gör film. Filmerna spelades till största delen in i Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, Småland.

Kalle Blomkvist – mästerdetektiven lever farligt (1996) i regi av Göran Carmback blev den sista i raden Lindgrenklassiker som Hald skrev manus till. Kampen om Stormumriken, och kriget mellan falangerna Den röda och Den vita rosen blir mindre viktigt när ett verkligt mord slår till mot den sommarfagra idyllen och Blomkvist får vara den riktiga polisen behjälplig.

Hald var medmanusförfattare till fyra av Colin Nutleys filmer: BlackJack (1990), Under solen (1998), Sprängaren (2001) och Paradiset (2003). I femtiotalsskildringen Under solen (1998) annonserar den snart fyrtioårige lantbrukaren, oskulden och analfabeten Olof (Rolf Lassgård) efter en hushållerska. Stadsbönan Ellen (Helena Bergström) dyker upp i dräkt och höga klackar och vänder upp och ner på hans tillvaro. Filmen nominerades till en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film 1999. Rolf Lassgård nominerades till en Guldbagge för bästa manliga huvudroll och Johan Widerberg, i rollen som hans tvivelaktige vän, nominerades i kategorin bästa manliga biroll.

Helena Bergström var också leading lady som reportern Annika Bengtzon i Sprängaren (2001) som byggde på Liza Marklunds belönade deckardebut, om hur Bengtzon hamnar i centrum för ett antal sprängningar innan ett förestående OS i Stockholm. Brasse Brännström vann en Guldbagge för bästa manliga biroll 2002, medan Helena Bergström var nominerad till bästa kvinnliga huvudroll och Maria Lundqvist nominerades i kategorin bästa kvinnliga biroll.

Ytterligare en Marklundroman blev film, Paradiset från 2003, med manus av Johanna Hald och Colin Nutley. I Paradiset är Bengtzon avstängd från skrivande på Kvällspressen sedan hon i självförsvar vållat sin expojkväns död. Inte desto mindre blir hon indragen i en intrikat historia som tar sin början på en bröllopsfest i Bosnien, där en hel familj utplånas av en paramilitär grupp. Historien utvecklas sedan runt de tveksamma turerna kring ett skyddat boende för utsatta kvinnor i Stockholm dit en av festens överlevande, Aida, tagit sin tillflykt. Bengtzon som alltid ser chansen till en bra story investerar i en dator och börjar skriva.

Louise Lagerström (2024)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1945
Active: 1975-

Filmography

Regi:
Karlsson på taket filurar/Lotta åker till landet (1998)
Lotta åker på utflykt/Karlsson på taket spökar (1998)
Barnen på Bråkmakargatan / Emil & det stora tabberaset i Katthult (1996)
Visst kan Lotta cykla / Emil och auktionen i Backhorva (1996)
Du kära lilla snickarbod / Pelle flyttar till Konfusenbo (1995)
Emil i soppskålen / Hoppa högst (1995)
Lotta 2 (1993)
Lotta på Bråkmakargatan (1992)
Hoppa högst (1989)
Det nya äktenskapet (1981)
Elin och Valborg (1979)

Manus:
Paradiset (2003)
Sprängaren (2001)
Under solen (1998)
Kalle Blomkvist – mästerdetektiven lever farligt (1996)
Lotta 2 (1993)
BlackJack (1990)
Älska mej (1986)

Klippning:
Hoppa högst (1989)
Dirigenterna (1987)

Regiassistent:
Älska mej (1986)

Konstnärlig rådgivare:
Under solen (1998)

Manusbearbetning:
Lotta på Bråkmakargatan (1992)

Dramaturg:
Dirigenterna (1987)

Produktionsassistent:
Älska mej (1986)

Stillbildsfoto:
Tag ditt liv (1995)
Älska mej (1986)
Prins Hatt under jorden (1980)
Ett anständigt liv (1979)
Jag är Maria (1979)
“Mackan” (1977)
Ungkarlshotellet (1975)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles