Isabelle Kågström (SE)

Regissör, manusförfattare, producent, kompositör. Född 1991 i Sandviken. Studerat medieproduktion vid Umeå Universitet 2010-2011, och Film- & TV-produktion på Högskolan Dalarna 2011-2014.

För Isabelle Kågström går film och musik hand i hand. Medan hon studerade film- & TV-produktion på Högskolan Dalarna, spelade hon en av huvudrollerna i Singin in the rain på Borlänge Musikteater. Hon sågs tidigt som en filmisk talang och blev uttagen till Upcoming 2013, ett talangprogram som drivs av Film i Dalarna.

Som 23-åring skrev Kågström manus till, regisserade samt producerade sin regidebut, kortfilmen Mjölktandsbeteende (2014). En dansant och fartfylld berättelse om hur barnet i oss, med spontanitet, spring i benen, och lite trotsande, för oss samman även i en vuxen kärleksrelation. Kågströms mål, att få med den på Göteborg Film Festival 2014, lyckades och den visades även vid Stock Motion Film Festival i Stockholm samma år. Hon vann även Filmbolaget Apricot Stones pris, Cinemagikerpriset på Sveriges kortfilmsfestival 2014.

Kågströms andra kortfilm Ta ton – eller fortsätt spela död (2015) är en liten dystopimusikal, som hon även skrivit musiken till. Filmen handlar om ett samhälle där du alltid ska tiga. Där sång är förbjuden, och där två sjungande tjejer blir en provokation. Men kanske början på en revolution med synkroniserade dansnummer och klara stämmor i en tonartshöjning. Även den visades vid Göteborg Filmfestival.

Filmen blev fortsatt rikligen prisbelönad, bland annat med förstapriset i Tungviktsklassen på Novemberfestivalen i Trollhättan. Motiveringen löd: “En film som klär sitt budskap om revolt och motstånd i en både oväntad och ovanligt medryckande form. Dessutom i en genre som sällan får den uppskattning som den förtjänar. En helgjuten film av en upphovsperson som visar upp en total kontroll över såväl bild- som musikberättande”. Den tog även hem Zentropapriset med motiveringen: “För en skaparglädje och kreativitet som strålar ut genom rutan. Filmen är skapad med en produktionsmässig noggrannhet som syns genom filmen och imponerar oss. Glädjen och kämpaglöden i filmen smittar av sig och får oss som publik att vilja resa oss upp och delta i kampen”. Filmen vann även både BUFF:s (Barn och ungdomsfilmfestivalen i Malmö) och NUFF:s (Nordisk Ung Filmfestival) pris som delas ut på Novemberfestivalen.

Till sin nästa film, Domna (2015), en melankolisk och emotionell musikal om en relation i dödens skugga, skrev hon både manus till och regisserade. Musiken skrev hon tillsammans med Gustav Uddgård. Filmen visades på Stock Motion Filmfestival.

Sång och musik är givetvis också i fokus i kortfilmen Svararå från 2017 – om missförstånd, oärlighet och dålig kommunikation, till tonerna av orkestral musik och frustrerad sång. Musikalisk form hade även hennes franska kortfilm Une amourette från 2016. En romantisk musikal som ifrågasätter tvåsamhetsnormen. Den visades på UNICA-festivalen, som liknas vid ’VM i icke-kommersiell film’, detta år i Rumänien, där den erhöll ett hedersdiplom. Även denna visades på Stock Motion-festivalen.

Louise Lagerström (2022)

Basic info

Main professions: Director, Screenwriter
Born: 1991
Active: 2014-

Filmography

Regi:
Svararå (2017)
Domna (2015)
Ta ton – eller fortsätt spela död (2015)
Mjölktandsbeteende (2014)

Manus:
Svararå (2017)
Domna (2015)
Ta ton – eller fortsätt spela död (2015)
Mjölktandsbeteende (2014)

Producent:
Ta ton – eller fortsätt spela död (2015)
Mjölktandsbeteende (2014)

Musik:
Ta ton – eller fortsätt spela död (2015)

Praktikant:
Cirkeln (2015)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles