Hjordis Kittel Parker (NO)

Regissør og foredragsholder. Født i 1909, død i 1989. Laget reisefilmer om Norden og stod for en omfattende virksomhet som foredragsholder i Nord-Amerika.

1909 - 1989

Hjørdis Kittel ble født i Oslo som datter av en diplomat. Hun kom som syvåring med familien til USA og ble amerikansk statsborger. Hun studerte språk og journalistikk ved University of Washington og University of California. Hun giftet seg med forretningsmannen Donald Parker og fikk to barn.

Hun har selv fortalt at hun i 1945 hørte et foredrag om Norge som hun fant så kjedelig at hun var redd det ville ødelegge Norges gode navn og rykte. Hun bestemte seg for at dette kunne gjøres bedre. Tre år senere oppholdt hun seg i Norge i to og en halv måned og gjorde 1200 meter med opptak i Kodachrome.

I de neste tyve årene ble Parker kjent som en engasjert formidler av fødelandets kultur og historie. I disse årene laget hun ni filmer på spillefilmlengde og vant stor anerkjennelse som filmforedragsholder i USA. Med sine filmer trakk hun et stort publikum og ble innlemmet i foredragsseriene til alle ledende geografiske institusjoner og foreninger, innbefattet de mest prestisjetunge som National Geographic Society i Washington og Chicago Geographic Society. Hun lyktes i å finne sin nisje i et ellers svært mannsdominert felt.

Etter andre verdenskrig så hun behovet for større forståelse mellom nasjonene, og brukte sin norsk-amerikanske bakgrunn for å fremme denne saken. Hun kom til å se sin virksomhet både som kulturell opplysning og diplomatisk arbeid. Hennes norske bakgrunn var et svært godt utgangspunkt for å formidle norske og nordiske forhold til et amerikansk publikum. Hun bedrev en omfattende reisevirksomhet både i Europa og Amerika og følte seg like mye hjemme på begge kontinenter. I motsetning til mange andre foredragsholdere som dekket mange forskjellige emner, holdt hun seg utelukkende til det nordiske. Da hun begynte ble hun fortalt at det ikke ville være mulig å skape en karriere på grunnlag av bare ett hjørne av verden, men hennes store og vedvarende popularitet gjorde all skepsis til skamme.

Blant hennes reisefilmer i spillefilmlengde er Sweden in Close-up (1953), A Norwegian’s Norway (1955), Denmark and Greenland (1959), Saga of Modern Norway (1959), Norway – Changing and Changeless (1961), Life in Sweden (1963), Look to Finland (1965), Norse Adventures (1968) og Scandinavian Medley (1972). I skrivende stund har ingen kopier latt seg finne i amerikanske filmarkiver, men en kopi av Scandinavian Medley er funnet hos en privat samler.

I tillegg til sine filmforedrag medvirket Parker også i tv-programmer. I 1956 presenterte hun Journey to Lapland, uten tvil en forkortet versjon av en lengre film om Norge, i ABC’s spenningsmettede tv-serie Bold Journey. Hun omarbeidet langfilmene til korte filmer som fikk en omfattende skoledistribusjon. I en kort film for skolene, Finland: Lessons In Freedom (1965), har man gjenfunnet noen av hennes opptak, sannsynligvis fra langfilmen Look to Finland. Filmens tema er hvordan Finland har beholdt sin uavhengighet og frihet til tross for naboskapet med det kommunistiske Sovjetunionen.

Bak en del av Hjordis Kittel Parkers publikumsappell som foredragsholder og på tv lå hennes kjennskap til amerikanernes stereotype forventninger om den skandinaviske kvinnen. Hun stod bevisst frem som en blond og attraktiv norsk kvinne i bunad. I en opptreden i 1957 bar hun en brudedrakt i hvit ull med flotte broderier. Hun ble en gjenganger i «Glamour on the Platform»-spalten i bransjebladet Program: Magazine of the Platform World.

Både dagspressen og publikum oppfattet hennes opptredener som autentiske. I en anmeldelse etter en visning av Denmark and Greenland i 1959 skrev dagsavisen Beverly Hills Citizen: «Fru Parkers film, som er praktfullt fotografert i farger, gir den gjennomsnittlige turist et mye bedre innsyn i Danmark og danskene enn han ville fått på stedet, og sekvensene fra Grønland tar ham med til steder som han sannsynligvis ikke en gang ville fått lov til å besøke.» Denne og mange andre anmeldelser viser hvordan Parkers filmer tilfredsstilte publikums ønske om å komme nært innpå nordisk kultur og historie på en måte som bare en person med nordisk bakgrunn kunne tilby.

Parker fikk god hjelp av offentlige institusjoner og statlige turistkontorer i sitt arbeid, og hennes innsats for å opplyse nordamerikanerne om nordiske forhold ble lagt merke til. For sitt arbeid med å spre kunnskap om Norden ble hun i 1959 tildelt Den kongelige norske St. Olavs orden. Hun ble i 1961 tildelt Vasaordenen av Gustaf 6 Adolf og i 1965 Hvite Rose orden av den finske president Urho Kekkonen.

Hjordis Kittel Parker pensjonerte seg på midten av 1970-tallet. Hun døde 80 år gammel i 1989.

Liz Czach

Basic info

Main profession: Director
Born: 1909
Died: 1989
Active: 1948-1975

Filmography

Regi:
Scandinavian Medley (1972)
Norse Adventures (1968)
Look to Finland (1965)
Life in Sweden (1963)
Norway – Changing and Changeless (1961)
Saga of Modern Norway (1959)
Denmark and Greenland (1959)
A Norwegian’s Norway (1955)
Sweden in Close-up (1953)

Awards

Hvite Rose orden 1965
Vasaordenen 1961
Den kongelige norske St. Olavs orden 1959

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles