Gunilla Bergström (SE)

Barnboksförfattare, illustratör, manusförfattare och journalist. Född 1942, avliden 2021.

Gunilla Bergström är för de flesta känd som Alfons Åbergs mamma och en barnboksförfattare som, jämte Astrid Lindgren, förgyllt sagostunden för generationer av barn över hela världen.

Bergström föddes i Göteborg där hennes mamma var lärare och hennes pappa ingenjör. När hon var åtta år skildes de och hon fick då två familjer, där den ena – den med pappans nya fru som var konstnärinna – stod för det kreativa skapandet och den konstnärliga miljön. Från pappan ärvde hon både flödande kreativitet och en djup melankoli, ett liv i dur och moll, som Bergström själv har beskrivit det. Den unga Bergström var både engagerad i teater vid Atelierteatern och gick på tecknarkurs på Valands konstskola.

Hon studerade vid Filip Holmqvists handelsinstitut och började arbeta på GT innan hon 1966 tog journalistexamen och flyttade till Stockholm, där hon arbetade på Dagens Nyheter och Aftonbladet.

Bergström debuterar som författare och illustratör med boken Mias pappa flyttar 1971, om sjuåriga Mias tillvaro året efter föräldrarnas skilsmässa. Och redan då hade en idé, om en liten kille som inte vill gå och lägga sig, börjat spira. 1972 var Alfons Åberg därmed född, och sedan den första boken God natt Alfons Åberg, om en liten kille som inte kan sova och driver sin pappa till utmattning, har det skrivits barnbokshistoria.

”Jag är dålig på trollsagor och kriminalhistorier… för mig är verkligheten sagolik nog!” har Bergström sagt. Det var helt enkelt revolutionerande med ett vanligt barn som varken var stor eller stark och inte ville slåss. Som oftast var glad och busig, men ilsken, svartsjuk och spökrädd ibland. Som bodde med sin pappa i en vanlig förort och hade sina vardagstrassel. Därtill med ett existentiellt, filosofiskt och universellt tilltal. Ytterligare 25 böcker har getts ut och översatts till cirka trettio språk, i Iran har de till och med piratkopierats.

Det älskvärda persongalleriet från böckerna, Alfons, pappa, farmor, faster Fiffi, Milla, och inte att förglömma Mållgan, var givetvis som gjorda för film, tv och Knattefilmspaket. Först ut var tv-serien från 1979-1994 av PennFilm där Per Åhlin regisserade efter Bergströms manus. George Riedel komponerade musiken och Björn Gustafsson lotsade med trygg röst publiken genom de totalt 16 tiominuters-avsnitten. Bland annat Aja baja, Alfons Åberg; Kalas, Alfons Åberg! och Vem spökar, Alfons Åberg?

Mellan 1998–2000 visades hela serien på bio som fyra matinéfilmer på vardera cirka 40 minuter: Kalas, Alfons!; Alfons och Milla; Alfons och pappa Åberg; och Var är Bus-Alfons?

2012 kom en teveserie byggd på Bergströms böcker, denna gång samproducerad av det norska filmbolaget Maipo Film och den danska animationsstudion A. Films, med stöd av kinesiska Hong Guang Animation. Manus skrevs av Tora Berg och Hans Åke Gabrielsson, och för regin svarade Liller Møller och Karsten Kiilerich. Riedels originalmusik återanvändes och kompletterades med nyskriven musik av Stein Berge Svendsen. Den norska originaltiteln var Albert Åberg och den norska berättarrösten tillhörde skådespelaren Trond Høvik. Den svenska dubbningen gjordes av Jonas Karlsson. Året därpå, 2013, kom en uppföljande långfilmsversion, Hokus pokus Alfons Åberg, men nu utan Karlsson som berättare men med skådespelare som Gustaf Hammarsten, Per Eggers och Gunilla Röör. För produktionen stod samma bolag och en stor del av teamet. 2015 kom ytterligare en norsk 40-minutersfilm, Alfons leker Einstein, som delvis byggde på Bergströms böcker men också ett originalmanus.

Jonas Karlsson återkom som den lotsande berättaren när Alfons fyllde femtio år 2022, genom nya inspelningar med Tomas Alfredson som regissör. Redan på nittiotalet hade han och Gunilla Bergström talat om att göra en spelfilmsversion av Alfons med levande skådespelare. Men de kom på att det skulle begränsa barnens egna tolkningar av figurerna och berättelserna, och istället gick man tillbaka till originalbilderna.

Alfredson beskrev det nya konceptet som varken animerade filmer eller bokuppläsningar – utan just bokfilmer med berättare och ny musik av Adam Nordén. Man ville ge känslan av att ”krypa in i” en Alfonsbok. En effekt man åstadkom genom att bygga upp en miniatyrteater där man med en pytte-kamera gjorde åkningar och ljussatte så att man därmed skapade en tredimensionell effekt. Jonas Karlsson som själv är författare tycker att det svåraste kan vara att skriva spännande om vardagen. Och Alfons inbyggda makliga tempo kan vara prövande för en ny generation vana vid snabb kulturkonsumtion. Han experimenterade på sina egna barn hur långsamt han kunde läsa.

Nyinspelningarna denna gång (2022), blev Aja baja, Alfons Åberg, när Alfons snickrar men inte får röra sågen; Listigt, Alfons Åberg!, när femåriga Alfons inte får hänga med sina äldre kusiner; Bara knyt, Alfons!, där Alfons knyter för glatta livet; Kalas, Alfons Åberg!, där faster Fiffi vill styra upp Alfons födelsedagskalas; Alfons och hemlige Mållgan, om Alfons kompis som bara han kan se; och Vem spökar, Alfons Åberg?, där Alfons intalar sig själv att det inte finns monster eller spöken, men glömmer det ibland. Bergström hann se några av de nya filmatiseringarna innan hon gick bort 2021.

Bergström erhöll många priser under sin levnad. Elsa Beskow-plaketten 1979, Astrid Lindgren-priset 1981, Stockholms stads hederpris 1993, Stora Ljudbokspriset tillsammans med Jonas Karlsson 2015, och Litteris et Artibus 2019, för att nämna några. Postumt tilldelades hon Göteborgs filmfestivals barn- och ungdomsfestival Prismas hederspris 2021.

Bergström har ofta tillfrågats vilken av hennes böcker som var hennes favorit. Hon har då alltid återkommit till böckerna om Bill och Bolla, som kom till när hennes dotter Boel föddes och hon och familjen insåg att hon inte var som alla andra. Långt senare fick Boel diagnosen autism. Men sorgeprocessen över, och rädslan inför, framtiden för ett barn som ”tänker kort” beskrivs både osentimentalt och poetiskt i Bill och hemliga Bolla från 1984 i regi av Jan Gissberg efter Bergströms manus.

Gunilla Bergström fick frågan i SVT:s Min sanning om hon är barnkär. Hon svarade att hon är intresserad av barn, eller intresserad av människor helt enkelt. I SR:s söndagsintervju nämnde hon tre saker hon skulle vilja att barn ska ta med sig i livet. De var följande: ”Nyfikenhet alstrar energi. Glöm aldrig att förundras. Du ska veta att du är något.”

Louise Lagerström (2023)

Basic info

Main professions: Author, Screenwriter
Born: 1942
Died: 2021
Active: 1974-

Filmography

Manus:
Aja baja Alfons Åberg (2022)
Listigt, Alfons Åberg! (2022)
Kalas, Alfons Åberg! (2022)
Alfons och hemlige Mållgan (2022)
Vem spökar, Alfons Åberg? (2022)
Bara knyt, Alfons! (2022)
Bill och hemliga Bolla (1984)
Alfons Åberg pannkaka (1982)
Knåpigt, Alfons Åberg! (1982)
Vem spökar Alfons Åberg? (1982)
Klaga lagom Alfons Åberg (1981)
Slutbusat Alfons Åberg! (1981)
Är du feg, Alfons Åberg? (1981)
Listigt Alfons Åberg (1980)
Odjuret och Alfons Åberg (1980)
Vem räddar Alfons Åberg? (1980)
Aja baja Alfons Åberg (1979)
God natt Alfons Åberg (1979)
Mållgan och Alfons Åberg (1979)
Raska på Alfons Åberg (1979)

Roll:
Sängkamrater (1975)
Sams (1974)

Förlageförfattare:
Vem spökar Alfons Åberg? (1982)
Är du feg, Alfons Åberg? (1981)
Vem räddar Alfons Åberg? (1980)

Illustratör:
Alfons leker Einstein (2015)
Alfons leker Einstein (2015)
Alfons och soldatpappan (2015)
Alfons vid vuxenbordet (2015)
Hann Alfons före sig själv (2015)
Hur långt når Alfons (2015)
Vem lurar Alfons (2015)
Vem lurar Alfons (2015)
Mera Monster Alfons (2014)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Published works

Författare:
Näpp! sa Alfons (Barnbok, 1994)
Mera monster, Alfons! (Barnbok, 1992)
Där går Tjuv-Alfons! (Barnbok, 1991)
Bara knyt, Alfons (Barnbok, 1988)
Hokus pokus, Alfons Åberg! (Barnbok, 1987)
Vem spökar Alfons Åberg? (Barnbok, 1983)
Är du feg, Alfons Åberg? (Barnbok, 1980)
Tokigt och klokigt. Mera rim om Bill och Bolla (Barnbok, 1979)
Alfons och odjuret (Barnbok, 1978)
Ramsor och tramsor om Bill och Bolla (Barnbok, 1978)
Listigt, Alfons Åberg! (Barnbok, 1977)
Alfons och hemlige Mållgan (Barnbok, 1976)
Vem räddar Alfons Åberg? (Barnbok, 1976)
Raska på, Alfons Åberg (Barnbok, 1975)
Aja baja Alfons Åberg (Barnbok, 1972)
God natt Alfons Åberg (Barnbok, 1972)
Alfons och soldatpappan (Bok)
Alfons Åberg (Barnbok)
Alfons Åberg (Fiktiva personer)
Hur långt når Alfons Åberg? (Bok)
Osynligt med Alfons (Barnbok)

Illustratör:
Näpp! sa Alfons (Barnbok, 1994)
Mera monster, Alfons! (Barnbok, 1992)
Hokus pokus, Alfons Åberg! (Barnbok, 1987)
Osynligt med Alfons (Barnbok)

Search in:
Professional Directory or Articles