Gerd Osten (SE)

Filmkritiker (under signaturen Pavane), författare och regissör. Född 1914 i Göteborg. Död 1974 i Vällingby, Stockholm.

Gerd Osten var en av 1940-talets mest framstående svenska filmkritiker och en representant för en ny ung generation av författare och skribenter som ville forma den svenska filmen. Hon fascinerades tidigt av den europeiska filmen och hur den påverkade den samtida Hollywoodfilmen. Till exempel fransk film noir och den tyska expressionismen med sitt djärva och ödesmättade bildspråk, skådespeleriet som lyfter fram de starka känslorna samt den sofistikerade leken med symboler och stereotyper.

Osten skrev filmkritik i BLM, Dagens Nyheter och tidningen Vi under signaturen Pavane. Hennes filmkritik finns samlad i fyra volymer om film: Det förlorade paradiset: essäer om film (1947), Erotiken i filmen (med Artur Lundkvist, 1950), Nordisk film (1951) och Den nya filmrealismen (1956). Men den djuplodande kunskap om film och den passion för filmkonsten som Osten gav uttryck för i sina texter stannade tyvärr till största delen på pappret. Hon var inte den enda kvinnan vid den här tiden som ville syssla med filmregi, men filmbranschen har som bekant mycket länge varit nästan uteslutande en bransch för män. Osten var ingen feminist, snarare en konstnär som snöptes i sin linda. Idag är hon ihågkommen främst som den spirituella skribent hon var, samt som den psykiskt sjuka huvudpersonen i Suzanne Ostens film Mamma (1982).

I Mamma berättar Suzanne Osten historien om moderns kamp för att göra film och på sätt och vis gör hon den film som Gerd Osten ville göra: ett romantiskt äventyr med en stark kvinna i huvudrollen. Malin Ek spelar Gerd Ekbom, senare gift Osten, som är passionerad filmälskare och fast besluten att trotsa alla klichéer och könssegregerande hinder. Hon ska göra en film om en kvinna som vågar allt och kan allt. Idag ser man lätt en Lara Croft framför sig – men då – i Sverige i början av 1940-talet, fanns det inget forum för den här sortens kvinnlig kreativitet. Ändå arbetar hon på med sitt filmmanus och av en regissör i branschen vid namn Bosse får hon diverse råd: skriv ett ordentligt slut; skaffa dig erfarenhet; jobba som scripta på min film.

“Bosse” är ett lågmält porträtt av Ingmar Bergman och Osten var verkligen scripta på hans film Skepp till Indialand (1946). Hon var scripta på endast tre långfilmer under 1940-talet och så långt sträckte sig hennes professionella erfarenheter inom långfilmsproduktionen. I ett scripta-exemplar av manuset till fängelsefilmen Två kvinnor (Arnold Sjöstrand, 1947), som finns bevarat på Filminstitutets bibliotek, kan man följa hennes arbete via anteckningar och skisser.

Gerd Ostens egna filmer är få och endast tre finns bevarade: I två korta dansfilmer dokumenterar hon några av svensk dans mest legendariska insatser: Birgit Cullberg och Julius Mengarelli i Antonius och Cleopatra (1948), och Topsy Håkansson i Zigenardans (1948). Den tredje är en kortfilm vid namn Ung kvinna (1954), som möjligen är en del av den planerade långfilmen, om en ung kvinna som väntar på sin älskare och sedan utdelar ett sofistikerat straff till honom efter kärleksakten. Denna kortfilm visades överraskande nog i en helt vanlig journalfilm som visades på biograferna 1954.

I en essä om den svenska amatörfilmen 1930-1965 uppger filmforskaren Mats Jönsson att en svensk filmare vid namn Gerd Baeckström for till en filmfestival i Budapest 1938 med den korta fiktionsfilmen David som vann festivalens tredje pris. Året därpå, i en kortfilmsfestival i Zürich, deltog Baeckström med en film med titeln November. Jönsson konstaterar att Gerd Osten och Gerd Baeckström är samma person och etablerar henne i den fåra av tidig svensk kortfilmsproduktion som hade höga konstnärliga ambitioner. Tyvärr finns varken David eller November bevarade.

Mikaela Kindblom (2012)

Basic info

Main professions: Director, Journalist/Film Critic
Born: 1914
Died: 1974
Active: 1938-1956

Filmography

Regi:
Ung kvinna (1954)
Antonius och Cleopatra (1948, ingår i filmen Tre danser)
Zigenardans (1948, ingår i filmen Tre danser)
November (1939, ej bevarad)
David (1938, ej bevarad)
Oro (ca. 1936, ej bevarad)

Scripta:
Skepp till Indialand (1947)
Två kvinnor (1947)
Iris och löjtnantshjärta (1946)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Video

NUET Nordisk Tonefilms journal (5-11 april 1954) innehåller kortfilmen Ung Kvinna  (ca. 2 min. lång) av Gerd Osten.
Tre danser (1946) – kortfilmer av Gerd Osten om modern dans med kvinnor i fokus.

Published works

Bibliografi i urval:
Bæckström, Gerd; Bæckström Tord (1938). Gåsa, gåsa klinga: gamla svenska barnkammarrim. (Stockholm: Vepe)
Osten, Gerd (1947). Det förlorade paradiset: essäer om film. (Stockholm: Kooperativa förb.)
Osten, Gerd; Lundkvist Artur (1950). Erotiken i filmen. (Stockholm: Wahlström & Widstrand.)
Horney, Karen; Osten Gerd (1950). Våra inre konflikter. (Stockholm: Koop. förb.)
Osten, Gerd (1951). Nordisk film. (Stockholm: Wahlström & Widstrand.)
Osten, Gerd (1956). Den nya filmrealismen. (Stockholm: LT.)

Awards

1938: Pris för kortfilmen David vid filmfestivalen i Budapest.

Search in:
Professional Directory or Articles