Fatima Varhos (SE)

Producent. Född 1976 i Ösmo.

Fatima Varhos är en svensk producent. Tillsammans med Frida Asp står hon, sedan 2021, bakom produktionsbolaget Asp Varhos. Innan dess var hon utvecklingschef för dramaprogram och producent på det svenska produktionsbolaget FLX, som arbetar med film- och tv-produktion samt reklamfilm.

Sin första kortfilm Vanya vet, efter Jonas Hassen Khemiris novell, i regi av Fredrik Edfeldt, producerade Varhos 2006. Filmen handlar om två pojkar som får en inblick i vuxenvärlden genom parkarbetaren Vanyas fantastiska berättelser. Varhos arbetade även som linjeproducent på Edfeldts Flickan från 2009 – om en tioårig flicka som spenderar en het och mystisk sommar så gott som ensam sedan familjen dragit på biståndsprojektresa till Afrika. Filmens sommarskira bilder på hederlig 35 mm genererade en Guldbagge för bästa foto (Hoyte van Hoytema), hedersomnämnande vid Berlin filmfestival, samt svenska filmkritikerförbundets pris Greta. 2010 regisserade Varhos sin första dokumentärfilm The plan, om en rad människor som brinner för att rädda vår planet.

Varhos samarbetar för tredje gången med Edfeldt då hon tillsammans med Anna Croneman producerar hans Faro från 2013 – ett poetiskt vildmarksdrama om en flicka som flyr ut i skogen tillsammans med sin far sedan denne begått ett brott och måste hålla sig undan socialtjänst och polisen. Även denna film genererade en Guldbagge genom Matti Byes symbiotiska musik.

Förutom att vara rådgivare och researcher på Göran Hugo Perssons dokumentärer Am I Black Enough For You (2009) och The Black Power Mixtape 1967-1975 från 2011, har Varhos under en tid arbetat för SVT, både som journalist, programledare för UR:s serie Världens språk, och producent för kulturprogrammet Kobra. Där mötte hon journalisten Jane Magnusson som hon kom att fortsätta att samarbeta med.

Från den sex timmar långa tv-serien Bergmans video utvecklade de vidare dokumentären med samma namn (2013). Den regisserades av Magnusson och Hynek Pallas och Varhos producerade den tillsammans med Linda Costigan. Filmen är ett strövtåg genom Ingmar Bergmans VHS-samling i huset på Fårö där några av hans favoritregissörer, och beundrare, berättar om sin relation till demonregissören. Bland de medverkande ses Ang Lee, Gus Van Sant, Zhang Yimou och Robert De Niro.

I SVT:s kortfilmsserie Bergman revisited ingick Tomas Alfredsons och Jesper Walderstens Bergmans Reliquarium producerad av Varhos. En svartvit visuell associationslek med Bergmans heligaste rum, med bland andra Lena Olin, Pernilla August och Maria Kulle, samt ett soundtrack signerat Veronica Maggio och Jocke Berg.

Varhos har arbetat med utveckling av flera tv-serier. Som den högt älskade Bonusfamiljen på SVT, och TV4/C More-produktionen Fartblinda från 2019 – ett drama i finansvärlden baserat på Carolina Neuraths bok i regi av Jens Jonsson och Johan Lundin.

När den första svenska originalserien för Netflix skulle produceras var det Varhos tillsammans med Frida Asp som stod som producenter. Kristallen-vinnaren Störst av allt, baserad på Malin Persson Giolitos rättegångsthriller med samma namn, kretsar kring en skolskjutning i det mondäna Djursholm, de händelser som ledde fram till den och det rättsliga efterspelet.

Varhos berättar i en intervju för Moviezine hur spännande det är med de nya produktionsformerna i streamingvärlden, och det hisnande att nå ut till en så stor publik på en gång. “Jag upplever också att alla plattformar har blivit tydligare med vad de letar efter för material. Man kan ju undra, är det här någon tv-bubbla? När spricker den? Men det hoppas vi inte kommer hända på ett tag. ”

Netflix har åter vänt sig till Varhos för produktionen av en ny serie skriven av Lisa Langseth som också kommer att regissera. Kärlek & anarki handlar om en ung gift tvåbarnsmor och karriärsdriven konsult, som inleder en relation med en yngre man i en farlig lek med oväntade konsekvenser.

2020 fick Se upp för Jönssonligan premiär. Varhos producerade tillsammans med Pontus Edgren och Joshua Mehr. Denna gång är det regissören Tomas Alfredson som samlat Henrik Dorsin som Sickan, Anders Johansson som Vanheden, och David Sundin som Harry i en nionde film och möjlig brottslig återförening.

Louise Lagerström (2020, senast uppdaterad av red. 2023)

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1976
Active: 2006-

Filmography

Producent:
Den osannolika mördaren (tv-serie, 2021)
Kärlek & Anarki (tv-serie, Netflix, 2020)
Se upp för Jönssonligan (2020)
Störst av allt (tv-serie, Netflix, 2019)
Bergmans reliquarium (2018)
Bergmans video (2013)
Faro (2013)
Vanya vet (2006)

Regi:
The Plan (2010)

Line Producer:
Flickan (2009)

Rådgivare:
The Black Power Mixtape 1967-1975 (2011)
Am I Black Enough For You (2009)

Research:
The Black Power Mixtape 1967-1975 (2011)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles