Fariba Haidari (SE)

Regissör, manusförfattare och klippare. Född i Herat, Afghanistan 1974, och bor sedan 2012 i Piteå. Verksam sedan 2010.

Som sexåring flydde Fariba Haidari tillsammans med sin familj från Afghanistan till Iran, där hon senare kom att studera film och fotografi.

– I Iran studerade jag bara av intresse, berättar Fariba Haidari för Nordic Women in Film. Men när jag senare flyttade tillbaka till Afghanistan upptäckte jag vilken potential filmmediet har att kommunicera med världen.

En av Fariba Haidaris förebilder är Ingmar Bergman. I de egna filmerna är ett återkommande tema att kämpa för sig själv – särskilt som kvinna.

Dokumentärfilmen Den långa väntetiden (2018) berättar om fem afghanska familjers liv på asylboendet på Pite havsbad utanför Piteå. Filmen följer familjernas vardag under drygt ett år. Dokumentären ger en inblick i hur livet kan se ut på ett asylboendet i norra Sverige, men också hur vardagen ser ut för afghaner som lever i Iran.

– Jag fokuserar ofta på afghanska kvinnor i mina filmer – de som bor i Afghanistan eller i andra länder.

En nyckelreplik i Doften av dialog (2021) är ”Jag vill bli hittad av mig själv”. Filmen, som är Haidaris första fiktiva drama, handlar om Zahra som slits mellan frihetslängtan och den egna familjens syn på kärlek och relationer. Även Doften av dialog är inspelad i Piteå, och den största delen av dialogen är på dari.

”Genom starka bilder, skarpt manus och subtil regi skapar hon en gemenskap och för oss framåt över gränser både i dialog och tystnad” menade Wift Sverige, som utsåg Haidari till Årets kvinnliga filmskapare vid Sveriges kortfilmsfestival 2022.

Fariba Haidaris senaste dokumentär Leila (2023) är ett porträtt av en 64-årig lärare i Herat, Afghanistan. Leila är transkvinna och hävdar rätten till sin vardag bland invånarna i staden. Kameran följer Leila i arbetet som lärare, på gatan, badhuset, dansgolvet och i parfymaffären. Trots motstånd och blickar gör hon ideligen anspråk på världen omkring henne.

Det som fångade mig med Leila var hur hon hade kämpat hela sitt liv för att vara sig själv. Hon var väldigt öppen och ville gärna dela sin berättelse.

Men när talibanerna återtog makten i Afghanistan blev en fortsatt inspelning omöjlig för Fariba Haidari.

– Vi kunde inte fortsätta. Det skulle ha blivit en långfilm, med nu blev det inte så, berättar Fariba Haidari för Nordic Women in Film.

Leila, som mottog stöd från Svenska Filminstitutet, blev 25 minuter lång, och är en samproduktion mellan Ginestra Films och Filmpool Nord. Dokumentären premiärvisades på LGBTIQ-festivalen BFI Flare i London och visades som enda svenska kortfilm på Hamburg International Short Film Festival, där den tilldelades ”the Audience award”. På Tempo dokumentärfestival 2023 tilldelades Leila årets hedersomnämnande.

Sedan 2012 bor Fariba Haidari i Piteå. Utöver regi arbetar hon också med manusproduktion och redigering. Hon jobbar även som sjuksköterska.

Ida Säll (2023)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1974
Active: 2010-

Filmography

Regi:
Leila (2023)
Doften av dialog (2021)
Den långa väntetiden (2018)
Paper Boats (2010)

Manus:
Leila (2023)
Doften av dialog (2021)
Den långa väntetiden (2018)
Paper Boats (2010)

Klippare:
Doften av dialog (2021)
Den långa väntetiden (2018)
Paper Boats (2010)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles