Eva Eriksson (SE)

Illustratör, barnboksförfattare, animatör och regissör. Född 1949 i Halmstad. Utbildad vid Konstfack.

Eva Eriksson är illustratör, barnboksförfattare, animatör och regissör, känd både för sina egna pastellfärgade tidlösa världar och för illustrationer till andra författares böcker. Hon är född och uppvuxen i Halmstad. Numera hemmahörande i Älta, utanför Stockholm där hon även har sin ateljé. Som liten drömde hon om att bli filmstjärna, skolfröken eller kanske veterinär och som nittonåring bestämde hon sig slutligen för att bli textildesigner och flyttade till Stockholm där hon utbildade sig på teckningslärarlinjen på Konstfack.

I en intervju har hon berättat att hon faktiskt kalkylerade med vilket yrke hon skulle ha för att slippa gå upp så tidigt på morgnarna, men ändå kunna försörja sig. När hon sedan blev mamma för första gången insåg hon att det var barnboksillustratör som var hennes kall. I barnböcker kunde hon få vara rolig, romantisk, ta ut svängarna, och bejaka sina fantasier. 1977 debuterade hon med Blåsjöbarna i Vilda Västern med text av Björn Nordström och Jonas Sima. Sedan dess har hon skrivit och illustrerat egna böcker, Bella och Gustav (1980) var den första som följdes upp av Tandresan: eller när Bella tappade en tand. Jämte eviga barnfavoriter som böckerna om Malla inspirerade av barndomen i Halmstad, och Elsas hemlighet (1990) har Eriksson samarbetat med många författare.

Mest bekant är det nära samarbetet med Barbro Lindgren som inleddes redan 1979 med Sagan om den lilla farbrorn och följdes upp med de omåttligt populära dramatiserade pekböckerna om lille Max, Vilda bebin (den första hon gjorde i färg) och berättelser om hunden Rosa. Eriksson har illustrerat Viveca Lärns böcker om Eddie, Ulf Nilssons saga Lilla syster Kanin och Alla döda små djur, och sin dotter Lisa Moronis böcker om Julia. Eriksson har skapat bilderna till Ålderstrappan, Mitt lyckliga liv och Mitt hjärta hoppar och skrattar av Rose Lagercrantz och Johanna Nilssons Alva och familjen låtsas. För Ulf Stark illustrerade hon När pappa visade mej världsalltet 1998, “Universum i akvarell är ett mästerverk”, skrev SvD och 2012 kom deras sista samarbete Jul i Stora Skogen. Mellan åren 2003–2012 satt Eriksson på stol nummer 1 i Svenska barnboksakademin.

Ett litet steg in i filmvärlden tog Eriksson 1974 med Playa eller Akta den gnistrande blanka ytan som hon regisserade tillsammans med Erik Strömdahl. En ömsint dokumentär och poetisk betraktelse över flockmentalitet och bilberoende på en badstrand på Hallandskusten.

Många av Erikssons böcker har blivit teater. Som Lilla syster Kanin, böckerna om Malla och Mamman och den vilda bebin. Och naturligtvis även film. Michael Ekblad gjorde kortfilmen Alla små döda djur (2019) efter Ulf Nilssons och Eva Erikssons förlaga och flera andra titlar står hon själv bakom.

1982 regisserar Eriksson, Jan Gissberg och Lars Emanuelsson Ivar Arosenius klassiska barnbok Kattresan. Det lätt skräckinjagande äventyret på rim får extra tyngd av skådespelaren Margaretha Krooks berättarröst. När Mamman och den vilda bebin blir film 1983, står Eriksson för animation och animationsdesign och Johan Hagelbäck för regin. I Bella och Gustav – om en liten vecka (1985), står Eriksson bakom manus, foto och animationer medan hon samregisserar filmen med Jan Gustavsson.

Eriksson, som alltid ritar för hand, har berättat att det viktiga för henne är figurernas uttryck. Och i berättelsen om Bella och Gustav blir de inte sämre av att Lena Nymans röst ackompanjerar de uttrycksfulla karaktärerna. Inte minst den bestämda Bella som mår ‘tråkigt’ och inte orkar vänta en hel liten vecka på att få gå på Gustavs kalas.

Eriksson och Gustavsson delar manusarbete, regi och animation även när Ulf Nilssons Lilla syster Kanin blir kortfilm 1988. En stark berättelse för de minsta om syskonkärlek och mod. De tre populära filmerna ingick tillsammans i Eva Erikssons tecknade pärlor från 1996 och flera andra kortfilms- och knattefilmspaket.

Eva Eriksson har fått flera priser och utmärkelser och har varit nominerad till Augustpriset tre gånger. 1981 fick hon Svensk Biblioteksförenings pris Elsa Beskow-plaketten för Den vilda bebin. Hon erhöll Rabén & Sjögrens tecknarstipendium 1986 och Astrid Lindgren-priset 2001 för att nämna några. 2016 tilldelades Eriksson Region Hallands kulturpris. För att hon under sin 40-åriga karriär har verkat för att ge “barn och unga en självklar till- och ingång till konstnärlig upplevelse av högsta kvalitet”.

Har jag gjort något kulturellt på sistone?, undrade veteranen lite förvånat när hon emottog priset. Prissumman tänkte hon väl kunde komma till pass för lite utbyggnad och nya fönster till sommarstället i Haverdal, i hennes älskade Halland.

Louise Lagerström (2019)

Källor: Sydsvenskan 2007, Bonnier Carlsen, Raben & Sjögren, Hallands nyheter

Basic info

Main profession: Director
Born: 1949
Active: 1974-

Filmography

Regi:
Bästa knattefilmerna 3 (2004)
Bella, Bodil och Fanny (2000)
Kaniner & andra småttingar (2000)
Eva Erikssons tecknade pärlor (1996)
Lilla syster Kanin & Tre blommiga falukorvar (1988)
Lilla syster Kanin (1988)
Bella och Gustav – om en liten vecka (1985)
Trio på bio (1985)
Kattresan (1982)
Playa eller Akta den gnistrande blanka ytan (1974)

Manus:
Lilla syster Kanin (1988)
Bella och Gustav – om en liten vecka (1985)

Foto:
Bella och Gustav – om en liten vecka (1985)

Animation:
Bella och Gustav – om en liten vecka (1985)
Mamman och den vilda bebin (1983)

Roll:
Avskedet (1986)

Animationsdesign:
Lilla syster Kanin (1988)
Mamman och den vilda bebin (1983)

Bakgrunder:
Lilla syster Kanin (1988)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Published works

Författare: Om en liten vecka eller När Bella äntligen träffade Gustav (Barnbok, 1978)
Tecknare: Mamman och den vilda bebin (Barnbok, 1980)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles