Eva Brise (SE)

Regissör, scripta, kortfilmare, manusförfattare, platsletare. Född 1964 Stockholm. Fil.kand., journalisthögskolan, Lars Eglers filmproduktionslinje.

Eva Brise är manusförfattaren och dramatikern som brinner för att skapa förutsättningar och möten för all kultur att finnas och gro. Hon arbetar med film, teater och TV och även som pedagog i dramatik, dramaturgi och kreativt skrivande.

Brise är född i Stockholm 1964. Hon startade sin yrkesbana som journalist och har en filosofie kandidat vid Journalisthögskolan i Stockholm. Efter en tid som journalist ledde vägen istället vidare in på film och teater och hon utbildade sig vid regissören och producenten Lars Eglers egen filmproduktionslinje.

Brise inledde sin karriär inom film 1990 med att skriva filmmanus till kortfilmerna Ingas metamorfoser (1991) Vi ses (1994) och Mamma (1997). De två sistnämnda har Brise själv regisserat. Den nio minuter långa filmen Vi ses handlar om 80-åriga Viola som, enligt tradition, lägger sju sorters blomster under kudden på midsommarnatten och drömmer om sin tillkommande. Den fyra minuter långa filmen Mamma handlar om hur en del saker i livet förändras snabbare än man hinner förstå. Annat förändras aldrig, hur mycket man än försöker. De tre filmerna visades på Göteborgs filmfestival 1993, -94 och -97.

Inom film har Brise sedan dess arbetat i alla olika led av manusprocessen och i många genrer så som drama, ungdom, komedi och såpa.

Brise uppmärksammades 2008 för novellfilmen Hjärtrudkvinnan i ditt liv som visades på Göteborgs filmfestival. Brise har själv skrivit och regisserat filmen som handlar om ett skruvat och passionerat kärleksdrama.

Utöver sina bedrifter inom film och TV har Brise arbetat mycket inom teatern och skrivit en rad uppmärksammade pjäser. Hon har bland andra skrivit Ett frö i rymden som hade premiär med Marionetteatern på Stadsteatern 2020. Pjäsen som är för barn och vuxna är regisserad av Helena Nilsson och berättar om djuren, naturen och klimatet i ett färgsprakande ordlöst landskap. I en intervju gjord av webpublikationen Förord 2021 berättar Brise om pjäsen och arbetet med den:

– Den är väldigt visuell, det påminner mycket om att jobba med film. Jag och regissören jobbade tillsammans fram ett manus. Det byggde mycket på att vi vaskade fram scenografi, varelser som skulle vara med, färger, ton, form, ljud och musik. Alla bitar tillsammans blev en föreställning. Det fanns sång och dialog i början men vi strök det. Pjäsen handlar om klimatet och all text blev väldigt präktig och pekpinne-aktig. Det blev suggestivare, mer spännande, och lättare att göra det både farligt och fint utan att det blev så politiskt korrekt, om man tog bort texten.

Brises pjäs Huset som Rut glömde från 2002 är en berörande, absurd och rolig uppgörelse med den duktiga flickan och har spelats kontinuerligt av skolelever och amatörteatrar runt om i landet. På Dramatikerförbundets sida DramaDirekt beskriver Brise arbetet med pjäsen:

– Jag ville skriva en pjäs för kvinnliga skådespelerskor och ta ut svängarna med karaktärer som skulle kunna vara roliga, galna, brutala, otrevliga, fula och äckliga, men som ändå bottnade i en oerhörd kärlek till människan och hennes öden. Jag hade grubblat över mekanismerna i kvinnlig självdestruktivitet, och fann en nyckel i att utforska ämnet ur ett ganska osentimentalt och komiskt perspektiv. Pjäsen har till viss del vuxit fram under arbete i workshop-form med skådespelerskor kring olika teman, bl.a kvinnans relation till ödet, nedärvda beteendemönster, kvinnors fobier, omvärldens krav och framförallt de krav som kvinnor ställer på sig själva.

Vid sidan av jobbet som manusförfattare och regissör har Brise undervisat i dramatik, dramaturgi och även skrivande i självterapeutiskt syfte. Skrivprojektet heter ”Skriv för livet!” och är ett samarbete med Skrivarakademin/Folkuniversitetet och Brise håller i skrivarworkshops på fängelser, fritidsgårdar och pensionärsträffar.

Hon har även ägnat en stor del av sin tid åt att driva platser för kulturarbetare att kunna arbeta, nätverka och samverka. Hon var en av initiativtagarna till föreningen Kulturstationens vänner som huserade vid norra Bantorget i Stockholm från 1993. Föreningen verkade för att erbjuda en mötesplats för frilansande kulturarbetare. Från 2001 var hon VD för Äppellunden som under femton års tid erbjöd en mötesplats och arbetsplats för konst och kultur.

Lisa Andersson Berlin (2023)

Källor: DramaDirekt, Draken Teaterförlag, Förord, Dagens Nyheter.

Basic info

Main profession: Director
Born: 1964
Active: 1987-

Filmography

Regi:
Hjärtrud – kvinnan i ditt liv (2008)
Mamma (1997)
Vi ses (1994)

Manus:
Hjärtrud – kvinnan i ditt liv (2008)
Mamma (1997)
Vi ses (1994)
Ingas metamorfoser (1991)

Producent:
Vi ses (1994)

Musik:
Ingas metamorfoser (1991)

Scenograf:
Betydande uppfinningar: Cykeln (1997)

Klippning:
Mamma (1997)

Scripta:
Ellinors bröllop (1996)
De professionella (1995)
En uppgörelse i den undre världen (1995)
Leken (1995)

Inspelningsledare:
Möte vid havet (1987)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles