Emma Gauffin (SE)

Kostymdesigner.

Emma Gauffin är kostymdesigner baserad i Stockholm. Född på sextiotalet, i en ingenjörs-familj, växte Emma upp i staden, med intilliggande skärgård. Hon beskriver det som en mycket tillåtande och kreativ miljö att växa upp i, där föräldrarna byggde allt själv – vare sig det rörde sig om ett hus eller en stereo-förstärkare – från grunden. Hennes fars arbete innebar att familjen bodde i Japan på 70-talet. Tiden där som ung hade en djup inverkan: färgerna, de myllrande storstäderna, estetiken och högteknologin, den bisarra populärkulturen och speciellt alla animerade filmer och samurajfilmer som visades på tv – blandningen av gammalt och nytt – allt kombinerat med Godzilla, kimonos och en spektakulär natur.

Tillbaka i Stockholm fortsatte intresset för film och populärkultur, hon studerade konsthistoria, produktionsdesign, skrädderi och couture. Emmas första mål var att arbeta med produktionsdesign. Men kläderna tog över. Tygernas textur och känsla, hur man skär ut för att forma dem, att arbeta med händerna och lära sig ett hantverk.

1993 startade hon egen ateljé och utvecklade där skräddarsydd design, inklusive uppdrag för både teater och film, och lärde sig då processen att skapa karaktärer och kostymer. Det var nu hon träffade kostymdesigners och introducerades för filmbranschen för första gången. Under den här perioden arbetade hon även som designkonsult åt den spirande svenska mode-scenen och besökte ofta verkstäder i Italien eller Portugal, där hennes tillskärning användes till kollektionerna. Att navigera denna process gav Emma stor kunskap om material, tekniker och hur man kommunicerar och leder ett team.

Sedan 2010 ligger fokus på kostymdesign för långfilm och tv-serier. ”Jag är glad för den långa erfarenheten inom olika områden, det ger mig en god känsla för att tolka idéer, stödja produktion, regi och skådespelare, och även kunskap om hur man hittar och organiserar sitt team,” säger hon.

Emma beskriver det som exceptionellt att arbeta med ett filmproduktionsteam – att hitta nya samarbeten och ge berättelser liv: ”Vare sig det gäller att uttrycka realism eller att ta fram kostymer för någon genre eller tidsperiod, vänds det på varje sten, och om jag inte finner vad jag söker, så skapar jag det.”

(2023)

Basic info

Main profession: Costume Designer
Born: 1964
Active: 1989-

Filmography

Kostymdesign:
Kapningen (tv-serie, 2023)
Magisterlekarna (2022)
Pingis – ett skilsmässodrama i fem set (kortfilm, 2020)
Jag kommer hem igen till jul (2019)
Enkelstöten (tv-serie, säsong 2, 2019)
The Wife (Sweden, 2018)
Sthlm Rekviem (tv-serie, 2018)
All inclusive (2017)
Glada hälsningar från Missångerträsk (2015)
Cupcake (kortfilm, 2014)
Stockholm Stories (2013)
Pälsen (kortfilm, 2008)
Fritt fall (kortfilm, 2007)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles