Emily Norling (SE)

Regissör, född 1989 i Karlstad.

Emily Norling är regissör. I hennes första film, kortdokumentären Allt man äger bär man var dag, som hade premiär på Göteborgs filmfestival 2015, följer hon missbrukaren Curtis och hans liv på gatan. Detta lade grunden till långfilmen Allt vi äger (2019), som också den handlar om hennes vän Curtis, men också Johan, som hon träffade på tunnelbanan i Stockholm – båda är hemlösa missbrukare. Kortfilmen fick sitt namn efter den text som Curtis hade skrivit på sin ryggsäck: ”Allt man äger bär man var dag” och det var även denna text som fick Emily att börja prata med honom. Under fyra år följde hon sedan sina två vänner genom missbruk, avgiftningskliniker och livet på gatan.

I en artikel om Allt vi äger skriver Emily Norling att filmen handlar om känslor, ångest och ”Ett sökande efter mirakel i katastrofer.”

2019 vann Emily Norling pris för Årets nykomling vid Guldbaggegalan för långfilmsdebuten.

Hennes andra långfilm, Megaheartz, fick världspremiär på CPH:DOX 2023 i tävlingssektionen Next:Wave, för experimentella och formmässigt utmanande filmer. Megaheartz beskrivs som en hybridfilm, som enligt Norling gestaltar en känsla snarare än en historia – den utspelar sig i energin precis innan något går söner. Filmen följer fyra kvinnor och deras olika berättelser om kärlek – från en besatthet av en avlägsen älskare, till en uppgörelse med det förflutna, till det återkommande temat om missbruk. Regissören själv är också med som en av kvinnorna, och letar efter svaret på frågan om kärlek verkligen kan existera utan galenskap.

Megaheartz blev nominerad till bästa dokumentär på Stockholms filmfestival 2023, samt till DOC NYC kaleidoscope competition 2023.

Lisa Göthberg (2024)

Källor: SVT, imdb, artikel från Point of view, rättviseförmedlingen, sveriges radio

Basic info

Main profession: Director
Born: 1989
Active: 2015-

Filmography

Regi:
Megaheartz (2023)
Allt vi äger (2019)
Allt man äger bär man var dag (2015)

Manus:
Megaheartz (2023)
Allt vi äger (2019)
Allt man äger bär man var dag (2015)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2019: Årets nykomling på Guldbaggegalan

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles