AnnaCarin Andersson tog steget in i filmyrket då hon arbetade som inspelningsassistent under produktionen av Fucking Åmål (1998). En tonårsfilm – som kom att bli en publiksuccé – som skildrar kärleken mellan två unga tjejer som bor i en småstad och har helt olika social status. Dramat vann även kritikernas hjärtan, då den tilldelades ett flertal Guldbaggar och blev mångfaldigt prisad vid internationella filmfestivaler. I en artikel i Göteborgs-Posten 2004 porträtterades filmens regissör Lukas Moodysson utifrån olika kollegors uppfattning av honom. Andersson citerades och beskrev sig själv som ”en enkel kaffekokerska” under inspelningen, men beskrev att Moodysson som en respektfull arbetsledare såg och trodde på henne. Hon menade att: ”Han lät mig komma fram, trots att jag egentligen skulle vara i bakgrunden, och det kommer jag aldrig att glömma”.
Under 2003–2004 var Andersson krönikör för Expressen. Hon skrev om vardagliga betraktelser där hon berörde ämnen som film och kvinnors förutsättningar i ett patriarkalt samhälle. I hennes allra sista krönika ger hon tips på hur en kan bete sig i biosalongens mörker, med syfte att kritisera en manlig regissör som uttryckt sig fördomsfullt mot kvinnor som gör film. Tipsen handlade exempelvis om att inte kasta mängder med godis runt sig – som vore en tre år gammal – eller att gå på toaletten flertalet gånger, när en valt att sitta mitt i salongen. Arbetet som krönikör för Expressen avslutades för att Andersson ville fokusera på att göra film.
Andersson fortsatte sin karriär inom film som regissör, och har också skrivit manus. 2006 blev hon klar med sin utbildning vid Dramatiska Institutet (nuvarande Stockholms konstnärliga högskola) med examensfilmen En liten Tiger, som hon regisserade. Filmen skildrar en pojke vid namn Simon som lever i en familj som förstås vara icke-normativ, han har två mammor och de kysser varandra när ingen ser på. Den handlar också om upplevelsen av att vara annorlunda, med en önskan om att uppfattas vara som alla andra. En liten Tiger vann jurypriset ”Best Fiction” vid FEST Youth Video and Film Festival 2007.
Under sin tid vid Dramatiska Institutet regisserade Andersson också Mellan natt och dag (2006), som hon även skrev manus till. Filmen handlar om Sanna, som har ramlat av sin häst och nu sitter i rullstol. Hon är rädd, men fokus ligger på att ta mod till sig och sitta upp i sadeln igen. Mellan natt och dag visades vid Göteborgs Filmfestival samma år.
Inom ämnet sexuella trakasserier har Andersson regisserat Jenny ger igen (2009). Filmen skildrar Jenny som har tröttnat på män som sextrakasserar och antastar kvinnor. Återkommande blir hon utsatt för det i sitt yrke, som kassörska i snabbköpet. Men det har också hänt hennes dotter, när hon sökte jobb på teatern. Jenny är frustrerad, hon utrustar sig med basebollträ för att ge igen. Som en av nio novellfilmer valdes Jenny ger igen ut att delta i Filminstitutets, Sveriges Televisions och Film i Västs satsning på formatet – “novellfilmsmaraton”. Filmerna visades för publik vid nästkommande års Göteborg filmfestival.
Rebecka Uhlin (2023)
Källor: Svensk Filmdatabas, IMDb, Expressen, Göteborgs-Posten (17 september 2004, 27 januari 2008).
Basic info
Main profession: Director
Born: 1976
Active: 1998-
Filmography
Regi:
Jenny ger igen (2009)
Försvar (2006)
En liten Tiger (2006)
Mellan natt och dag (2006)
Blinda fläckar (2004)
Manus:
Försvar (2006)
Mellan natt och dag (2006)
Inspelningsassistent:
Fucking Åmål (1998)