Anna G. Magnúsdóttir har kallat sig för en producent med kärlek för de goda historierna. Så att hon har erfarenheter från ett gränsöverskridande filmarbetande är givet. Efter universitetsstudier på Island studerade hon Filmvetenskap (1983-85) och vidare på Dramatiska Institutet i Stockholm.
På Island arbetade hon på Hér komum við (1990). En dokumentär om Loris Malaguzzis pedagogik (Reggio Emilia) och dess tillämpning på isländska grundskolan. Och hon var produktionsledare på As in Heaven (1992). Om en flicka som försöker häva en förbannelse som drabbat sjöfarare sedan medeltiden.
Som nyinflyttad till Sverige grundade hon produktionsbolaget LittleBig Productions där hon i rask takt producerade både dokumentärer och spelfilmer – exempelvis Födda 1960 (1994), i regi av Una Celma, om några lettiska kvinnor födda samma år, formade av samma ideologi men med olika social status. Och Antonia Dubravka Carneruds novellfilm Memento (1995), om en soldat i en stridsvagn som vägrar att döda en kvinna som väntar barn.
Belma (1995) i regi av Lars Hesselholt var hennes första långfilm som producent. Filmen handlar om tonårsflickan Belma, som tillsammans med sin far flyr från krigets Bosnien och hamnar på en flyktingförläggning i Köpenhamn. Hon möter dataspelsfantasten Rasmus och i deras kärlekshistoria avtäcks krigserfarenhet och mörka minnen och känslor.
En film om fotboll (1995) är en kortdokumentär baserad på den norska författaren Beate Grimsruds manus, om hennes fascination och egna erfarenheter om livet på en fotbollsplan. Hon gör även den längre dokumentären Väninnor – berättelser från garderoben (1996), regisserad av Cecilia Neant-Falk och Nina Bergström – om fem kvinnor, i Sverige och Tyskland, som berättar om svårigheter, glädjeämnen och sökandet efter en identitet som homosexuell under 1940- och 50-talen. Samma år producerar hon Åsa Sjöströms ekologiska musikkortfilm, animationen Dea Marina. Magnúsdóttir är även samproducent på Sjöströms En skymningsberättelse (2006), en spökhistoria om ”Den lille Mannen” vars trygga liv sätts i gungning.
2007 producerar Magnúsdóttir dokumentären Sámi nieida jojk – regissören Liselotte Wajstedts roadmovie om en inre resa i sökandet efter den egna samiska identiteten. Kan hon som renlös stadssame accepteras i sameland? Samisk anknytning har också Sofia Jannoks musikvideo The Tundra of Árvas, som Magnúsdóttir producerade.
Hon producerar vidare två kortfilmer regisserade av Angela Bravo. Alla vill till himlen (2008), en animerad resa in i åttaåriga Tilias fantasi som tar henne från underjorden upp till himlen. Och kortfilmen 4×1 (2010). Korta inblickar och flyktiga möten på Stockholms tunnelbana i en skildring som rör sig mellan det dokumentära och det fiktiva. 2010 producerar Magnúsdóttir långfilmen Gringa i regi av César Galindo, om en fattig peruansk lantarbetare som hoppas kunna locka en gringa, en vit europeisk kvinna, att fatta tycke för honom och kanske lösa hans problem.
Därpå ytterligare två kortfilmer: Jimmy Olssons Bättre ränta, om ett bankrån som kommer av sig för den stressade rånaren. Den visades på Göteborgs filmfestival 2012. Och Liselotte Wajstedts betraktelse och försök att bevara uppväxtens minnen av den hemstad som ska flyttas på grund av gruvdriften i Kiruna-Rymdvägen (2013).
Nästa projekt blev en samproduktion mellan Island och Sverige: Hemma (2014) i regi av Maximilian Hult. Filmen berättar om den lite kantige Lou som får reda på familjehemligheter, får vänja sig vid att ta egna beslut, och tillslut väljer vad som egentligen är hemma. Filmen premiärvisades på Busan International Film Festival i Sydkorea, där den belönades med publikens pris för bästa film.
Brittiska Bonita Drake och svenske Johan Bromander skrev och regisserade, och Magnúsdóttir producerade, tillsammans med sin bolagskompanjon Anders Granström, American Burger från 2014 – en busslast med amerikanska ungdomar, hormonstinna sport-jocks, cheerleaders och nördar, på klassresa i Europa med sin lärare som förtvivlat försöker förmedla europeisk kultur. En hamburgerkiosk in the middle of nowhere lovar 100% amerikanska burgare. Vad det innebär kan alla som sett en klassisk splatter lista ut. Filmen visades på den norska skräckfilmsfestivalen Ramaskrik.
I nästa produktion Operation Ragnarök var Magnúsdóttir en av fem producenter. En enligt Kristoffer Viita, SVT Kulturnyheterna, helt oironisk svensk zombiefilm som utspelar sig mot en bakgrund av dagens rasistiska samhällsklimat. Stackars älskande från 2019, var ännu en samproduktion mellan Island och Sverige där Magnúsdóttir åter sammanstrålade med regissören Maximilian Hult. Två isländska bröder står i centrum för denna romantiska dramakomedi om komplexiteten i mänskliga relationer och sökandet efter kärlek.
Ytterligare en engelskspråkig långfilm kom med Sutton’s Case (2020), regisserad av Stavros Genaridis. Magnúsdóttir var med och producerade. Filmen skildrar en förre detta polis som misstänker att ett brott håller på att begås i hans egen källare.
I pipeline för Magnúsdóttir ligger den isländska filmen The Mountain i regi av Ásthildur Kjartansdóttir, som beskrivit den som en resa genom förlust och sorg och hur spänning inte alltid finns utanför våra perfekta/imperfekta liv. Beräknad premiär 2023.
Louise Lagerström (2022)
Basic info
Main profession: Producer
Born: 1955
Active: 1987-
Links
Filmography
Producent:
Sutton’s Case (2020)
Stackars älskande (2019)
American Burger (2014)
Hemma (2014)
Kiruna-Rymdvägen (2013)
Bättre ränta (2012)
4×1 (2010)
Gringa (2010)
Alla vill till himlen (2008)
Sámi nieida jojk (2007)
Dea marina (1996)
Väninnor (1996)
Belma (1995)
En film om fotboll (1995)
Memento (1995)
Flickor födda 1960 (1994)
Coproducent:
The Real McCoy (1999)
Övrig medarbetare:
Från opium till krysantemum (2000)