Agneta Elers-Jarleman (SE)

Regissör. Född 1948 i Nederkalix. Utbildad vid Dramatiska Institutet. Verksam som regissör och dramaturg inom film, teater och radio.

Agneta Elers-Jarleman fick sitt genombrott med den personliga dokumentärfilmen Smärtgränsen (1983), om sitt liv med filmfotografen Jean Montgrenier sedan han blivit svårt hjärnskadad i en bilolycka. Filmen kom att få flera priser, såväl en Guldbagge som flera internationella utmärkelser, Prix Italia bland dem. 1989 skapade hon Astrid Lindgren-filmatiseringen Peter och Petra (1989).

Driven av sin nyfikenhet, energi och samhällsintresse har Elers-Jarleman arbetat  inom teater, film, TV och radio. Efter studentexamen åkte hon på stipendium till Paris, läste franska och gick på teaterskola.

Vid hemkomsten blev det teater i fri grupp och skapande dramatik för gamla och för barn. Därefter studier i film- och teatervetenskap, sociologi och pedagogik på Stockholms universitet, följt av utbildning på nystartade Dramatiska Institutets filmregilinje. Efter elevfilmen Studentexamen, gjorde hon tv-filmerna Kärlek genom ett fönster och Det är din boll, Jim (1978) och kortfilmen En dag i Stockholm och dokumentären När jag tänker på mitt land (1980) om en latinamerikansk teatergrupp som gestaltar det politiska våldet i sitt hemland. Dokumentären gjorde hon i nära samarbete med den franske fotografen Jean Montgrenier, som hon träffat och förälskat sig i när hon gick på filmskolan, där Jean medverkade som skådespelare i en film.

Efter bilolyckan 1977 som åsamkade Jean Montgrenier svåra hjärnskador, och blev ett svårt slag för Agneta Elers-Jarleman, beslöt hon sig, som en form av terapi, att göra en film om vad en sådan händelse kan föra med sig. Smärtgränsen blev ett ovanligt starkt vittnesbörd om det lidande en trafikolycka kan förorsaka och filmen kom att ses och uppskattas av en mycket stor publik.

Agneta Elers-Jarleman har under sitt yrkesliv arbetat som regissör för tv-, radio- och filmproduktioner och teatrar över hela landet. Hon har också arbetat som dramaturg i olika sammanhang. Elers-Jarleman har haft flera framgångar med teateruppsättningar på av Sveriges stora scener.

Med filmen Smärtgränsen reste hon runt och pratade på skolor och i andra sammanhang om filmen. Filmen visades på en mängd filmfestivaler utomlands.

1986 skrev och regisserade Agneta en tv-film om Ester – John Bauers hustru, som blev väl mottagen.  Några år senare stod hon bakom långfilmen Peter och Petra, efter Astrid Lindgrens bok.

Som dramatiker fann hon på 90-talet sin egen nisch – korta, collage-baserade pjäser baserade på olika författares liv och verk. Det blev pjäser om Karin Boye, Selma Lagerlöf, Sonja Åkesson, Harriet Löwenhjelm – och om Strindberg och Fröding.

Basic info

Main profession: Director
Born: 1948
Active: 1976-

Filmography

Regi:
Föreställ dig en far (1989)
Peter och Petra (1989)
Ester – om John Bauers hustru (1986)
Smärtgränsen (1983)
En dag i Stockholm (1980)
När jag tänker på mitt land (1980)
Studentexamen (1974)
Manus:
Ester – om John Bauers hustru (1986)
Smärtgränsen (1983)
Klippning:
Smärtgränsen (1983)
Roll:
Ester – om John Bauers hustru (1986)
Kärleken är allt (1986)
Smärtgränsen (1983)
Scripta:
Mannen på taket (1976)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2003 ABF:s litterära pris
1985 Prix Italia, Bästa dokumentär, Smärtgränsen
1984 Chaplin-priset, Bästa film, Smärtgränsen (1983)
1984 Kurt Linder-stipendium
1984 Guldbagge Bästa film, Smärtgränsen (1983)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles