Kamelia Pebdani (SE)

Regissör. Född 1973.

Kamelia Pebdani är regissör och leg. psykolog. Hon är utbildad vid Stockholms Filmskola (1999-2000), samt i filmvetenskap vid Stockholms universitet (2000-2003). Mellan åren 2008-2012 läste hon masterprogrammet i psykologi vid Univerity of Warsaw.

Inom filmyrket har hon bland annat arbetat med att handleda och undervisa barn och ungdomar i mediekunskap och filmproduktion. Hon har frilansat som projektledare, producent, regissör, inspelningsledare och koordinator, och startade och drev det egna produktionsbolaget White Rabbit Production 2005-2008. Hon har varit projektledare på Luleå kommun, och arbetat med att väcka och utveckla filmintresset i Norrbottens län.

2021 skrev hon manus till, och regisserade, Der Shmues, en kortfilm inom ramen för SFI satsningen GLÖD – filmer med möten och historier på Sveriges fem nationella minoritetsspråk. Der Shmues tar avstamp i jiddisch, som efter andra världskriget och förintelsen av Östeuropas judiska befolkning, försvann som ett utbrett vardagligt språk. Men jiddisch är fortfarande en stor del av den judiska identiteten och någonstans i södra Sverige har två ungdomar hittat sin jiddischlärare i barnläkaren, psykiatern och författaren Salomon Schulman. I dokumentären får vi följa med ungdomarna när de kommer hem till Salomon för att prata på – och om – jiddisch.

(2021)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1973
Active: 2005-

Filmography

Regi:
Der Shmues (2021)
Paketet (2005)

Manus:
Der Shmues (2021)

Inspelningsledare:
Säg att du älskar mig (2006)

Statistansvarig:
Frostbiten (2006)
Möbelhandlarens dotter (2006)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles