– Filmen är en kommentar till vår samtid. Om hur vi nu, mer än någonsin, gör allt för att passa in i olika sammanhang, säger Mimmi Spång, som producerar den efterfrågade långfilmen.
Innan Sverigepremiären i mars har Hypnosen redan visats och prisats på bland andra filmfestivalen Karlovy Vary 2023.
Mimmi Spång driver det egna oberoende produktionsbolaget Garagefilm International sedan 2007 och har sedan dess gett oss berättelser med klangbotten av allvar som speglar vår samtid, med en nypa värme och humor. Därför klickade Spång och regissören och manusförfattaren Ernst De Geers satir drama-idé från start.
Hypnosen är Ernst De Geers första långfilm och handlar om paret Vera (Asta Kamma August) och André (Herbert Nordrum) som blivit utvalda att delta på en prestigefull pitchkonferens. De ska sälja in sin hälso-app för kvinnohälsa men innan de reser till konferensen går Vera i hypnosterapi. Efter behandlingen är hon inte sig lik, hon har släppt alla sociala spärrar. André försöker parera flickvännens nya socialt obekväma beteende, medan han desperat försöker hålla en god stämning och sälja in deras produkt hos konferensens investerare. Det blir en träffsäker beskrivning av en osäker samtida kultur av att vilja passa in, och att utmana sina relationer.
Mimmi Spång och Ernst De Geer hittade varandra redan 2018 och började utveckla filmen ihop tillsammans med Mads Stegger (manus). 2020 blev de inbjudna till Les Arcs Coproduction Village vilket var startskottet för att kunna finansiera filmen.
– Vi fick stort intresse när vi pitchade filmen på Les Arcs. Jag tror att det var många som kände igen sig i berättelsen, oavsett nationalitet. Sedan är det också en kärlekshistoria i grund och botten, som nog slog an hos folk.
Manus utvecklades under 2018 och 2020 där Spång, som producent, varit med hela vägen i manusprocessen. Hösten 2021 fick de beslut om greenlight och då påbörjades förproduktionen. Inspelningen skedde i Göteborg våren 2022. Hypnosen är De Geer, Mads Stegger och Spångs första samarbete.
– Arbetet oss tre emellan har varit friktionsfritt, roligt och spännande. Vi skrattar åt samma saker, då brukar det bli bra. Vi kommer absolut att jobba ihop framöver.
Den största utmaningen under produktionen berättar Spång var att budgeten var låg då det är en Moving Sweden-film. Det är ett stöd som delas ut av Svenska Filminstitutet och Sveriges Television för att stimulera förnyelsen av svensk film och stärka återväxten.
– Det innebar att vi fick spela in på 23 dagar och jobba snabbt. Det är inte ett gigantiskt persongalleri och mycket är inspelat på samma plats, vilket gjorde att det gick ändå. Men att få ihop det på liten budget var det mest komplicerade. Sen arbetade vi med ett fantastiskt team och skådespelare och det gjorde också att vi lyckades genomföra det här.
Hypnosen har flera samproduktionspartners, bland andra Film i Väst, Mer Film och franska Totem Atelier. Den har även stöd från bland andra norska filminstitutet.
Har filmen ett budskap?
– Den letar efter det sanna i oss och hur mycket vi gör för att förställa oss inför andra. I vår nutid ska man visa sig själv som en produkt, men vad finns bakom ytan? Budskapet kan vara olika för olika människor. Vi gör olika tolkningar. Men den slår an något i vår samtid.
När Spång inte är i produktion lägger hon all sin tid på arbetet med produktionsbolaget Garagefilm tillsammans med bland andra producent Anna-Maria Kantarius. I en intervju med Spång från 2011 berättade hon att hon framöver siktar på att nå en stabilitet i bolaget. Vi frågar om hon nått det målet, nu tretton år senare.
– Vad roligt att vi pratade om stabilitet då. Jag pratar fortfarande om det. Det är jättesvårt att hitta det i ett oberoende bolag. Det är en svår balansgång, mitt ledord är fortfarande stabilitet för bolaget och vi har blivit bättre på det, men framtiden är alltid oviss.
Var kommer ditt engagemang ifrån? Vad driver dig att jobba under ovisshet för att föra fram dessa berättelser?
– Jag tror att det är jätteviktigt att det finns berättelser som speglar oss själva och vår samtid. Sen är det extra fint att uppleva något kollektivt, att till exempel skratta tillsammans. Det handlar om att vi är med och skapar en levande demokrati, när vi kommenterar samhället, säger Spång och fortsätter:
– Målet har aldrig varit att driva ett produktionsbolag. Men jag behöver ju ha ett produktionsbolag för att kunna berätta tillsammans med andra. Man hamnar ofta i ekonomiska diskussioner men i grund och botten drivs jag av ett samhällsengagemang med omätbara värden.
Trots ovissheten har det gått bra för Garagefilm den senaste tiden. Hypnosen, och TV-serierna Taelgia och Painkiller, är några projekt som Garagefilm är aktuella med som producenter eller samproducenter. Framöver är de aktuella som samproducenter till en jojkmusikal, ARRÚ, i regi av Elle Sofe Sara med beräknad premiär 2025. Filmen produceras av Staer Film i Norge.