Karin Arrhenius (SE)

Manusförfattare och dramaturg. Född 1972 i Mjölby, Östergötland. Dramatiska Institutets manusutbildning 2001-2004.

Karin Arrhenius är svensk manusförfattare och har skrivit både originalmanus för film och tv, liksom adaptioner av romaner – färdigheter och erfarenheter som hon även föreläser om.

Arrhenius har sagt att hon har världens roligaste jobb. Men även nämnt att hon närmade sig skrivandet lite motvilligt och att filmen inledningsvis väckte hennes intresse främst genom fotograferandet. Hon läste filmvetenskap, litteratur och idéhistoria vid Lunds Universitet, och hamnade vidare på Stockholms Filmskola. Efter det provade hon sig fram inom olika gebit inom filmen. En tid frilansade hon som bland annat rollsättare, produktionsassistent och regiassistent.

När hon kom in på Biskops Arnö Folkhögskola 1999 tvingade hon sig själv att utveckla skrivandet, och 2001 började hon på manusutbildningen på Dramatiska Institutet. Under utbildningen skrev hon manus till flera kortfilmer. Som Fem trappor (2003) i regi av Hanna Andersson som visades på SVT, om 93-åriga Greta, vars färd ner på ambulansbår genom ett gammaldags trapphus ger henne tid att återuppleva minnen från ett kärleksmöte i sin ungdom. Även kortfilmen Kom tillbaka (2004) i regi av Daniel Wallentin byggde på Arrhenius manus, om en kvinna som är på väg att föras bort av polis, och de händelser som ledde fram till ingripandet. Under tiden på Dramatiska Institutet skrev Arrhenius även manuset till Goran Kapetanovics En familj och till tv-serien Berglunds begravningar, där flera av hennes nämnda studiekamrater regisserade varsitt avsnitt.

Arrhenius samarbetade första gången med författaren Jonas Hassen Khemiri när hon skrev manus efter hans novell Vanya vet (2006) som ingick i en novellfilmsatsning av Svenska Filminstitutet och SVT. Vanya vet handlar om två pojkar som blir uppslukade av de hisnande berättelser som den finske karlakarlen och parkarbetaren Vanya slår i dem.

Arrhenius skrev även manuset som baserades på Khemiris kritikerrosade bästsäljare Ett öga rött (2007). Dramakomedin, som regisserades av Daniel Wallentin, skildrar sextonårige Halim som genom att bli landets mäktigaste tankesultan, och blattefilosof, ska rädda sin far från att svennefieras till den grad att han glömmer sina arabiska rötter.

Filmen, och framför allt Hassan Brijany som Halims pappa, kammade hem en Guldbagge för bästa biroll och filmen fick ett specialomnämnande vid Nordiska filmfestivalen i Lübeck 2008. I en intervju med Corren 2009 berättar Arrhenius hur fantastiskt hennes jobb är eftersom hon får komma in i så skilda världar. Inför arbetet med I skuggan av värmen (2009), som är en stark kärlekshistoria med en ung kvinna som är på väg att gå under av droger, träffade teamet missbrukare och diskuterade bland annat med Brukarföreningen och Anonyma narkomaner.

Det handlar om att bygga upp en förståelse för huvudpersonen. Man måste vara med henne oavsett om hon har tre huvuden och bor i yttre rymden eller om hon går på heroin, säger Arrhenius. I skuggan av värmen baseras på en roman av Lotta Thell, regisserades av Beata Gårdeler och huvudrollen spelades av Malin Crépin, som både guldbaggenominerades och vann pris för bästa skådespelerska vid Bryssels Filmfestival 2009.

Arrhenius har förutom i kortfilmen Vanya vet, samarbetat med regissören Fredrik Edfeldt, tillika hennes make, i två långfilmer: Flickan (2009) och Faro (2013). Båda förlagda i vad de själva kallat en ’80-talsbubbla’, med allt vad det innebär i form av estetik, avsaknad av digital teknik, sociala medier och massmedieutbud. Tematiskt besläktade genom sina unga flickor som med skärpa betraktar vuxenvärlden i huvudrollerna. Båda långfilmerna spelades in på 35 mm för att fånga naturens dimensioner och det subtila.

Flickan bygger delvis på Arrhenius egna upplevelser i barndomen men är mer skruvat. En nioårig flicka lämnas hemma med en idé om att hennes faster ska se till henne sedan resten av familjen åkt till Afrika för ett biståndsprojekt. Flickan håller dock hemligt att hon blir allt mer ensam och spenderar en het sommar med att förundras över vuxenvärldens absurditeter. Flickan guldbaggenominerades i fyra kategorier där Hoyte van Hoytema med sitt sublima foto kammade hem priset för bästa foto. Inspiration hämtades från Jean-Luc Godards filmer och de hade till och med en ljussättare som arbetat med ikonen. Filmen fick även ett hedersomnämnande som långfilmsdebut vid Filmfestivalen i Berlin, juryns specialomnämnande vid Festival du Nouevau Cinema i Montreal och publikens pris på Athens International Film Festival. Därtill FIPRESCI-priset vid Reykjavik International Film Festival och Svenska Filmkritikerförbundets pris Greta.

Historien om den andra flickan kom till Arrhenius när hon satt på ett halvtomt plan på väg till Berlin. Som en ren ingivelse infann sig berättelsen om en flicka och hennes far på flykt i en skog. Faro, som är en plats i Portugal och som gett filmens sin titel, är pappans och dotterns Utopi under deras flykt in i skogen undan polis och socialtjänst. Filmkritikern Wanda Bendjelloul kallade den ett slags filmisk mindfulness. UNT skrev; “Fredrik Edfeldt och Karin Arrhenius tar oss tillbaka till den orörda skogen, som en gång i tiden formade hela samhället vi levde i. Och medan de gör det så etablerar de sig själva som ett par av Sveriges mest intressanta filmskapare.”

Under våren 2020 är Arrhenius tillsammans med Oskar Söderlund aktuell med manuset till Rebecka Martinsson, säsong 2 – C More och TV4:s kriminaldrama om den till Kiruna hemvändande advokaten Rebecka Martinsson, efter Åsa Larssons deckarsvit. Fredrik Edfeldt och Andrea Östlund delar på registolen. Arrhenius är även aktuell med manuset till Det finns ingenting att vara rädd för efter Johan Heltnes debutroman. Om en ung mans uppväxt i Livets Ord och hans längtan ut från det auktoritära och lojalitet mot densamma. För regin står Johan Renck och premiär är beräknad till 2020.

Louise Lagerström (2020)

 

 

Källa: Folkbladet 2009, Fria Tidningen 2009, Kulturakademins panelsamtal Nålsögat 2018.

Basic info

Main profession: Screenwriter
Born: 1972
Active: 1997-

Filmography

Manus:
Det finns ingenting att vara rädd för (TBA)
Händelser vid vatten (tv-serie, 2023)
Rebecka Martinsson (säsong 2, TV-serie, 2019)
Faro (2013)
Flickan (2009)
I skuggan av värmen (2009)
Ett öga rött (2007)
Vanya vet (2006)
En familj (2004)
Kom tillbaka (2004)
Fem trappor (2003)

Manuskonsult:
Sameblod (2017)

Producent:
Såsom i himmelen (1997)

Tack till:
Barnsäng (2001)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles