Ylva Forner (SE)

Regissör och manusförfattare. Född 1979 i Skellefteå, Västerbotten.

Ylva Forner är en mångsysslande filmkreatör som verkar som manusförfattare, regissör och producent både inom spelfilm, reklam- och informationsfilmer. Hon har även arbetat som skådespelare och med radioproduktion för produktionsbolaget Filt. Under 2016-2017 arbetade Forner som producent på Film and Tell.

Från år 2000 spenderade Forner en tid i Barcelona, där hon bland annat tog en kandidatutbildning i filmregi vid Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya, och en skådespelarutbildning vid La Casona – Formación del Actor. I Spanien skrev och regisserade hon två kortfilmer: Polvo (2001), om en ung kvinna som gör en deal med en äldre man som hon städar hos, och Deshielo från 2004, som är en kort geografisk och psykologisk roadmovie på spanska vägar, med afrikansk snö som fond. Polvo hade premiär vid Rooftop Film Festival i NYC 2002.

Åter i Sverige 2007 medverkade Forner som skådespelare i Mikael Marcimains tv-serie Upp till Kamp och kortfilmen Janna & Liv (2008) i regi av Thérèse Ahlbeck. Men hon drogs mer mot att utforska arbetet bakom kameran, och studerade dramaturgi, storytelling och manusskrivande på Manuspiloterna på Runö Folkhögskola, och en kurs i tv-serieskapande vid Stockholms Dramatiska Högskola (2012/2013). Däremellan förde ett stipendium – SWEA Los Angeles Scholarship – henne över Atlanten för en tid.

Forners första svenska kortfilm, där hon står för både manus och regi, blir Greetings från Slussen, Sthlm (2008). Filmen handlar om uteliggaren Maggan som huserar i gångarna under det som en gång var det moderna Sveriges smartaste trafiklösning. Forner skriver manus till och regisserar Tid ur led (2010), en drömsk betraktelse om att besvärja tid och beslutet att lämna en relation. Filmens suggestiva musik av Lisa Lindal och Jesper Jonsson belönades vid River Film Festival i Padova, Italien 2011.

Forner fortsätter att utforska mänskliga möten i kortfilmen Spel (2013), om oväntade överskridna gränser när en tonårsmamma plötsligt befinner sig ensam i sin soffa tillsammans med sonens bästa kompis som spelar TV-spel. Filmen blev uttagen till Palm Springs Shortfest i juni 2013.

Under hösten 2020 startade Forner inspelningen av sin första långfilm, Magisterlekarna, som bygger på Kristofer Folkhammars erotiska queerroman som utspelas på ett läroverk för unga män. För tidningen QX beskriver Forner filmen som en HBTQ-film 3.0. “Det är en melodram för 2020-talet. Den är vild, vacker och mer än du kan svälja.”

Louise Lagerström (2021)

 

Källor: fornerfilm.com, QX juli 2020

Basic info

Main profession: Director
Born: 1979
Active: 2007-

Filmography

Regi:
Magisterlekarna (2022)
Spel (2013)
Tid ur led (2010)
Greetings from Slussen, Sthlm (2008)

Manus:
Magisterlekarna (2022)
Spel (2013)
Tid ur led (2010)
Greetings from Slussen, Sthlm (2008)

Roll:
Janna & Liv (2008)
Upp till kamp (2007)

Inspelningsassistent:
Återträffen (2013)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles