Valentina Chamorro Westergårdh (SE)

Regissör, manusförfattare, producent, filmpedagog mm. Född 1986 i Stockholm. Styrelseordförande i WIFT sedan 2017.

Valentina Chamorro Westergårdh är född i Stockholm och har arbetat inom de flesta områden i filmvärlden, både som företagare och filmskapare.

Berättandet upptäckte hon tidigt. Biblioteket i Sollentuna var favoritstället, och som liten skrev hon noveller med drömmar om att bli författare. Men efter att ha gått medieprogrammet med filminriktning på Nacka gymnasium tog intresset för film fart på allvar. Mellan 2005 och 2008 hann hon med kulturvetarutbildning med filminriktning, en baskurs i film på Dramatiska Institutet och Manuspiloterna på Runö Folkhögskola.

2009 var Chamorro Westergårdh med och startade filmkollektivet Tjockishjärta där hon jobbade med allt från casting till klippning, men framför allt producerade och regisserade kortfilmer och beställningsfilmer. Den första kortfilmen som hon både producerade, skrev manus till och regisserade var Blomma, mitt hjärta från 2009, om ett ungt par som känner att deras långa förhållande kanske inte kommer att hålla när de tvingas vara åtskilda då hon reser för att studera på Gotland.

I Hardship (2010) som Chamorro Westergårdh regisserade tillsammans med Tjockishjärtat-kollegan Johanna Paulsdotter Löfstedt visar det sig att en andrahandsuthyrning leder till ett möte där två personer känner igen varandra och tvingas gräva fram förträngda minnen.

Chamorro Westergårdh studerade Rörliga bilder i genusperspektiv vid Stockholms universitet och teamet på Tjockishjärta har arbetat med en genus- och queermedveten profil och månat sig om att krossa klichéer och stereotyper, främst av minoriteter. De har bland annat producerat ett femtontal kortfilmer där hbt-ungdomar står i centrum. Och under Pride-festivalen hade de också ett eget block med egna filmer på Cinema Queer där bland annat Séptimo visades, en novellfilm som Chamorro Westergårdh skrev, regisserade och producerade. Filmen skildrade Vincent som inte vågar berätta om sin nya förälskelse Gustav. Och hur rädslan för att hemligheten ska avslöjas hotar deras kärlek. Séptimo visades både på Göteborgs och Stockholms filmfestivaler. Vid den sistnämnda tävlande den om priset 1 km film. Men den visades också i Short Film Corner vid filmfestivalen i Cannes och i kortfilmstävlingen vid Festival del Film Locarno i Schweiz.

2013 tilldelades Chamorro Westergårdh årets stora kulturstipendium av Kultur- och Fritidsnämnden i Sollentuna, där hennes nästa film Bortom (2014) är inspelad. Den beskriver en komplicerad mor och son-relation. Kommunikationen försvåras av sonens dövhet och att mamman, som bor i sitt hemland och bara är på kort besök i Sverige, inte behärskar teckenspråket så väl.

Jämte Tjockishjärta har Chamorro Westergårdh utvecklat det egna bolaget Cinevale Film AB, vars motto är “Filmmagi med ett normkritiskt öga”.

Parallellt med sitt filmande har Chamorro Westergårdh frilansat som filmpedagog och handledare vid olika kulturprojekt. Som scenföreställningen Ocean, Paula Stenström Öhmans dokumentärt baserade scenkonstverk i samarbete med Unga Klara, Historieberättarna och Fanzingo.

Hon har även producerat och regisserat en novellfilm om sex och samlevnad för personer som har intellektuella funktionsvariationer för organistationen SKILL, gjort film om ensamkommande flyktingbarn för Rädda Barnen och regisserat kortfilmer till ett samarbete mellan UR, Tänk till och Fatta Man!. Bland annat Skämtet som i metoo-anda tar upp var gränsen mellan skoj och sexuella trakasserier.

 How many bodies are required to start a (r)evolution? var en dans- och konstfilm av Chamorro Westergårdh som ville undersöka det politiska i det personliga, och hur fysiska och sociala begränsningar påverkar en dansares kropp. Filmen ingick i ett projekt initierat av koreografen Paloma Madrid som en del av utställningen Infidel white room på WIP Konsthall.

Skräckfilmsgenren ligger Chamorro Westergårdh varmt om hjärtat, vilket syntes redan i Séptimo. Nu arbetar hon med kortfilmen Svart katt. En kortfilmskräckis med sorgsna undertoner om ett par som väntar barn – och en katt som blir symbol för deras ångest för missfall.

Vid Tempo Dokumentärfestival 2019 premiärvisas och tävlar hennes kortdokumentär Arvet i Tempo Short Award. Ett personligt porträtt där regissören, som är tredje generationens invandrare, skildrar sin egen rotlöshet, genom sina föräldrars historia och sina barns framtid. En längre dokumentär på samma tema är också under utveckling. I En beväpnad dröm reser Chamorro Westergårdh till Argentina för att hitta svar om smärtan över att tvingas fly sitt hemland och kanske aldrig hitta tillbaka.

Sedan 2017 är Valentina Chamorro Westergårdh styrelseordförande, tillsammans med Helene Granqvist för WIFT, Women in Film and Television i Sverige.

Louise Lagerström (2018)

 

Källor: Cinevale.se, Vi i Sollentuna nov 2013

Basic info

Main profession: Director
Born: 1986
Active: 2008-

Filmography

Regi:
Arvet (2019)
Bortom (2014)
Séptimo (2011)
Hardship (2010)
Blomma, mitt hjärta (2009)

Manus:
Arvet (2019)
Bortom (2014)
Séptimo (2011)
Blomma, mitt hjärta (2009)

Producent:
Arvet (2019)
Bortom (2014)
Séptimo (2011)
Blomma, mitt hjärta (2009)

Klippning:
Arvet (2019)
Séptimo (2011)
Blomma, mitt hjärta (2009)

Assistent:
Janna & Liv (2008)

Rollsättare:
Tolv (2014)

Klippassistent:
En gång om året (2013)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles