Ulla Furås (SE)

Scripta. Född 1930 i Hornborga, Västergötland. Verksam inom film 1955-1963.

Ulla Furås klev som tjugofemåring in i filmens värld som scripta på Hans Lagerkvists Ljuset från Lund (1955). En slapstickkomedi i studentikos miljö med Nils Poppe som Sten Stensson Steen, en karaktär han axlat flera gånger. Nästa film Furås var scripta på var Bock i Örtagård (1958) efter Fritiof Nilsson Piratens roman. Kritikerna var övervägande lyriska över Gösta Folkes regi, Edvin Adolphsons frustande patron Esping, och fångandet av en epok vars glädjeämnen bland annat omfattade horhus, punsch och cancan-dansöser. Samma år höll hon i scriptapärmen på Lars-Eric Kjellgrens Lek på regnbågen. En film skriven av Vilgot Sjöman, om jämlikhet, karriär och frihet, med Mai Zetterling och Alf Kjellin i ledande roller.

1959 stod Furås som scripta på flera produktioner. Till exempel den svensk/amerikanska samproduktionen Mannen utan ansikte – en dramatisk berättelse om en man som blir brännskadad till oigenkännlighet och blir paria i ett litet samhälle. Även Alf Kjellins Det svänger på slottet, med manus av Stig Olin och Hasse Ekman kom 1959. Den beskrevs som halsbrytande, men Alice Babs hjälpte upp det absurdistiska med sin charm och sång.

Hasse Ekman gjorde flera filmer med ”hela Sveriges lilla fästmö” den glittrande glada Sickan Carlsson. Fröken Chic, från 1959, var en av dem. En prillig historia där tv-programmet Kvitt eller dubbelt, och Sickans sceniska talang är centrala. Furås var inte bara scripta utan agerade även Sickans stand-in i en scen som utspelar sig i kolvagnen på ett rusande tåg, då stjärnan själv förlovade sig dagen för inspelningen på den smalspåriga järnvägen Strömnäsbruk-Delaryd i Småland. Samma år samarbetade Furås även med Lars-Eric Kjellgren, som scripta på den mycket intrikata thrillern Brott i paradiset, med Harriet Andersson som den unga aspirerande kriminalreportern som nystar i trådarna på ett tio år gammalt rånmord.

I början av 60-talet fortsätter Furås att arbeta med Hasse Ekman i en av Sveriges tidigaste färgfilmer, förväxlingsklassdramat Kärlekens decimaler. Men Furås blir även en av ”Ingmar Bergmans kvinnor”, om än bakom kameran. Först som scripta på Djävulens öga. En komedi efter dansk förlaga, om Satan (Stig Järrel) som ger Don Juan (Jarl Kulle) i uppdrag att förföra alla oskulder (Bibbi Anderson) och utrota renheten på jorden. Bergman var måttligt förtjust, men efter en ”skamlig överenskommelse” med SF:s Carl Anders Dymling gjorde han den för att sedan få göra Jungfrukällan.

Furås följde sedan med som scripta när Bergman fick förverkliga sin dröm med det brutala medeltidsdramat om unga Karin som blir våldtagen och mördad, och hämnden hennes far sedan tar på nidingarna. Som scripta lär Furås haft ett digert arbete under inspelningen i Dalarna. Bergman själv har beskrivit en regnig försommarmorgon 1959: “Alla var i farten för att hålla sig varma. Temperaturen var omkring fryspunkten, då och då kom snöflingor från den isgrå dimman.” Trots många umbäranden var han stolt över att ha gjort filmen med blygsamma medel och glad över att han nekat amerikanska pengar. Filmens våldsskildringar fick både svensk censur och utländska kritiker att baxna, men Bergman kammade hem både en Golden Globe och en Oscarstatyett för bästa utländska film.

Furås är även scripta på Hans Abramsons långfilmsdebut Briggen tre liljor (1961) – en hyllad barnfilm om en västkustpojke som saknar sin far, som han tror och hoppas fortfarande finns någonstans ute på haven, även om andra tror att han är död. Därpå var hon scripta på den brittisksvenska produktionen Två levande och en död, som handlar om eventuellt hjältemod vid rånet på ett postkontor.

Furås sluter upp vid Bergmans sida igen inför inspelningen av Såsom i en spegel. Filmens arbetsnamn Tapeten som enligt regissören skulle bli en historia på tvären och inte på längden, var den första i hans Gudstrilogi. Ett försök att materialisera sin föreställning om Gud. Historien som spelades in på Fårö med Sven Nykvist som fotograf skildrar en ung kvinna (Harriet Andersson) vars psykos utnyttjas som romanstoff av hennes far, spelad av Gunnar Björnstrand. En sjuttonårig bror (Lars Passgård) tvingas förhålla sig till en död moder, en frånvarande och suicidal fader och en psykisk sjuk storasyster som dessutom förgriper sig på honom. Såsom i en spegel var Sveriges bidrag till Biennalen i Venedig 1962. Samma år belönades filmen med en Oscar i kategorin bästa utländska film.

Ulla Furås återvänder till Bergmans konkurrent Ekman en sista gång i Min kära ros från 1963. En relationstrasslig historia med Alf Kjellin, Gunnel Lindblom och Gunnar Björnstrand i ledande roller.

Louise Lagerström (2023)

Basic info

Main profession: Continuity/Script Supervisor
Born: 1930
Active: 1955-1963

Filmography

Scripta:
Min kära är en ros (1963)
Briggen Tre Liljor (1961)
Såsom i en spegel (1961)
Två levande och en död (1961)
Djävulens öga (1960)
Jungfrukällan (1960)
Kärlekens decimaler (1960)
Brott i Paradiset (1959)
Det svänger på slottet (1959)
Mannen utan ansikte (1959)
Fröken Chic (1959)
Lek på regnbågen (1958)
Bock i örtagård (1958)
Ljuset från Lund (1955)

Roll:
Fröken Chic (1959)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles