Sophie Vuković (SE)

Regissör. Född 1988 i Zagreb, dåvarande Jugoslavien. Baserad i Stockholm. Gått Biskops Arnös dokumentärutbildning 2014-2015.

Sophie Vuković föddes 1988 i dåvarande Jugoslavien, men växte upp i Australien och Kina. Till Sverige kom hon med sin familj när hon var tio år gammal. Hon har även vistats i Skottland där hon studerat socialantropologi på University of Edinburgh 2011. Uppväxten har kommit att starkt influera Sophie Vukovićs långfilmsdebut Shapeshifters från 2017.

Innan Vuković började arbeta med film var hon aktiv inom teater och hon har även arbetat som journalist. 2014 var hon regiassistent och en av klipparna på Göran Hugo Olssons Guldbaggebelönade dokumentär Om våld. Året därpå debuterade hon med kortfilmen 09:55-11:05 Ingrid Ekman Bergsgatan 4B (2015), skriven och regisserad tillsammans med Cristine Berglund. Filmen handlar om 67-åriga Ingrid som på grund av sin cancer isolerat sig från omvärlden med undantag för hemtjänsten. På den vägen möter hon den unga kvinnan Frida som får Ingrids känslor att svalla. Filmen fick stor spridning på festivaler världen över, och utnämndes på inte mindre än tolv av dem till bästa kortfilm.

I januari 2017 fick Shapeshifters premiär på Göteborgs Filmfestival, och i september gick den upp på bio i Sverige. Filmen är en personlig uppgörelse med den form av ”mellanförskap” – i konstrast till utanförskap – som hennes uppväxt och omständigheter gett upphov till. Vuković har delvis gjort filmen för de som har liknande erfarenheter, hon saknade helt enkelt den här typen av problematiserande uppväxtskildring när hon själv befann sig i den formativa, sökande period som är tonåren.

Shapeshifters blandar filmiska former och uttryck, den blandar språk och den blandar fiktion med dokumentär. Filmens titel kommer ifrån en mangatidning där unga tjejer har förmågan att förvandla sig till killar, drakar, vargar, eller vad helst de vill och på så sätt identifierar sig med och är bärare av flera olika identiteter. Shapeshifters handlar om jakten på identitet och tillhörighet bortom nationella eller kulturella identiteter, önskan att få känna att en hör hemma någonstans.

– Jag ville visa att vänskap är ett slags utväg. Det som betyder något är vänskap och relationer. Genom vänskapen kan en hitta sin plats, och sitt eget sätt att förstå sig själv och världen. Ja, hitta hem, berättar Sophie Vuković för tidningen ETC.

I kortfilmen Jamila (2019) berättas historien om en familj som fått avslag på asylansökan, och konflikten som uppstår mellan två systrar inför hotet om utvisning.

Freya Kilander (2017, senast uppdaterad av red. 2019)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1988
Active: 2013-

Filmography

Regi:
Jamila (2019)
Shapeshifters (2017)
09:55-11:05 Ingrid Ekman Bergsgatan 4B (2015)

Manus:
Jamila (2019)
Shapeshifters (2017)

Foto:
Shapeshifters (2017)

Klippning:
Shapeshifters (2017)
Om våld (2014)

FAD (First Assistant Director): 
Om våld (2014)

Produktionsassistent:
Belleville Baby (2013)

Rollsättarassistent:
Min lilla syster (2015)

Kompletterande foto:
Henric de la Cour (2013)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles