Tillsammans med sin syster Lisa Bravo Josephson har Sophia Josephson gjort filmen Hjärta Norsjö (2017) vilken grundar sig i deras intresse av att nyansera bilden av landsbygden. Till Västerbottens Kuriren menar Josephson att skildringen av norrlänningen oftast ser stereotyp ut; ”[d]et är äldre machomän eller någon konstig filur. Vi ville skapa något för och om tjejer i glesbygd”. Filmen handlar om två 15-åriga EPA-tjejer, bästisarna Henny och Elvira, i den västerbottniska inlandskommunen Norsjö. Medan en vill stanna kvar längtar den andra bort. Filmen skildrar tonårsdrömmar och de villkor landsbygden har att erbjuda. Till Umeå X berättar Josephson att de i Hjärta Norsjö ville låta EPA:n vara tonårstjejernas plats där varken föräldrar eller lärare var inbjudna, ett rum som var bara deras. Filmen utsågs till vinnare av Tempo Pitch 2015 och vinnare av Storspoven 2017.
Med teman som rör Hjärta Norsjö har Josephson anordnat workshops för högstadie- och gymnasieungdomar.
– Jag tycker att det är viktigt med bilder och jag tycker att det är viktigt att förstå hur bilder skapas. Därför jobbar jag väldigt mycket med unga och rörlig bild i norra Sverige och särskilt inlandet. Det finns en väldigt snäv representation av flera underprivilegierade grupper i Sverige och det här råkar vara den grupp jag tillhör, där jag hoppas att jag kan göra en skillnad. Bild har en enorm och snabb påverkan på oss och jag tror att om unga får verktyg att hantera och producera bilder så kommer de också kunna vara delaktiga i en nationell debatt, menar hon.
Josephson har även regisserat Bita ihop (2014) som handlar om 12-åriga Astrid som tränar backhoppning. En dag inträffar en olycka och Astrid ser sin vän åka iväg i ambulans. Hon tar sig återigen upp på avsatsen, men känslorna är motstridiga. Studentkomplexet (2012) är ytterligare en film som Josephson gjort med sin syster Bravo Josephson. I ett studentkomplex, i ett öde snötäckt Norrland, bor hyresgäster från världens alla hörn. Genom en harmoni av kulturkrockar får publiken lära känna dem och därigenom insikten om värdet av att bo i en studentkorridor.
Under 2019 började Josephson arbeta med en dokumentärfilm om konstnären Gunilla Samberg och hennes arbete med att skapa grupp-performance. Josephson står för regi tillsammans med Marielle Mvuanda Riström som också är filmens fotograf och producent. Som en konsekvens av 2020 års pandemi har filmen fått en paus.
Josephson är en av grundarna av Kulturföreningen Huset, som beskriver sig själva som ett nätverk för unga konstnärer och kulturutövare i glesbygden. Ett gäng filmare, konstnärer och arkitekter anordnar offentliga evenemang, arbetar med filmproduktion och forskning i Huset som ligger i byn Klöse utanför Nordmaling i Västerbotten.
– Under 2021 drar vi igång vår första ettåriga filmskola för unga mellan 18-25 som vill jobba med frågor som rör rörlig bild, glesbygd och identitet, säger Josephson.
Rebecka Uhlin, 2020
Referenser: Umeå X (25 augusti 2020), Västerbottens Kuriren (9 april 2019), samtal med Sophia Josephson 2020.
Basic info
Main profession: Director
Born: 1985
Active: 2012-
Filmography
Regi
Hjärta Norsjö (2017)
Bita ihop (2014)
Studentkomplexet (2012)
Manus
Studentkomplexet (2012)
Producent
Hjärta Norsjö (2017)
Klippning
Hjärta Norsjö (2017)
Studentkomplexet (2012)
Ljudtekniker
Hjärta Norsjö (2017)