Sara Haag (SE)

Regissör och manusförfattare.

Sara Haag är manusförfattare och regissör. Hon har arbetat med radioreklam sedan tidigt 2000-tal, och arbetar nu främst med reklamfilm och tv-serier. Hennes yrkesbana startade emellertid inom teatern, där hon bland annat arbetade som regiassistent och sufflör på Dramaten och Helsingborgs stadsteater. I mitten av 1990-talet arbetade hon bland annat som programledare på svt:s Sommarlovsmorgon och som reporter på Expedition Robinson, och gick sedan vidare till redaktörsjobb och programutveckling på Strix Television.

År 2000 var hon med och grundade reklambolaget Delorean AB. Under Delorean har hon regisserat en mängd radioreklam, innan hon 2007 startade det egna bolaget Sara Haag AB, där hon sedan dess arbetat med såväl reklamfilm som tv-serier.

Hon har skrivit manus till komediserier som Pappas pengar (2012), där begrepp som demokrati eller skillnaden mellan rika och fattiga skrevs fram med varm humor, och Full patte – en feministisk, samhällskritisk och skruvad humorserie som Haag både var regissör och medförfattare till, och dessutom vann Kristallen för bästa komediserie för 2015.

Tillsammans med Liv Strömqvist skrev Sara Haag 2013 ett pilotavsnitt till en tänkt tv-serie vid namn Winning. Serien, som beskrivs som en satir över patriarkatet, fick nej till vidare produktion, men efter #metoo beslutade Haag och Strömqvist att ändå lägga ut piloten på Youtube. Själva beskriver de Winning som en komisk dramaserie om hur mäns och kvinnors villkor skiljer sig åt, och där sociala strukturer och mer svårupptäckta skillnader än till exempel olika lön för lika arbete berörs.

Även i sina reklamproduktioner har Haag ett feministiskt tänk. I en intervju har hon sagt: ”När du gör reklam kan du välja mellan att antingen upprepa stereotyper, eller så kan du försöka göra en liten skillnad och stå upp för bra värderingar. Jag har exempelvis varit med och bytt ut den ledande rollen från man till kvinna i flera reklamfilmer som jag har regisserat.”

Tove Thorslund (2023)

Citat hämtat ur DI Weekend #25, 20140704.

Basic info

Main professions: Director, Screenwriter
Born: 1971
Active: 2007-

Filmography

Regi:
Toppen (tv-serie, 2022)
Full patte (tv-serie, 2014-2017)

Manus: 
Toppen (tv-serie, 2022)
Full patte (tv-serie, 2014-2017)
Pappas pengar (tv-serie, 2012)
Playa del Sol (tv-serie, 1 avsnitt, 2007)
Sommarlov (tv-serie, 1 avsnitt, 1995)

Awards

2015: Kristallen för bästa komediserie (Full patte, säsong 2).

För sina reklamproduktioner har Sara Haag vunnit flera guldägg i radio, två silverägg i  filmkategorin, två silver i Epica Film och ett bronslejon i radio i Cannes.

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles