Rebecca Brander (SE)

Producent, regissör, fotograf. Född 1984 i Stockholm. Utbildad vid Konstskolan Basis och Stockholms tillskärarakademi. Verksam sedan 2018.

Rebecca Brander tog steget in i filmbranschen under 2018 då hon började arbeta för produktionsbolaget Candamo Film, även om filmintresset hade funnits där ända sedan hon var barn. Redan som nioåring började hon leka med familjens VHS-kamera, hon gick några animationskurser och resultaten blev imaginära TV-shower, dockteatrar och spelfilmer. Intresset följde med in i gymnasietiden och det tidigare analoga arbetet började digitaliseras. Skolloven ägnade Brander åt att lära sig att klippa film digitalt. Så småningom tilldelades hon ett EU-finansierat stipendium, för att åka till Warszawa och göra kortfilm. När hon tog studenten fick hon en egen kamera, men berättar att:

– Filmintresset rann ut i sanden. Jag hade haft några praktikplatser, och jag fick en känsla av att filmbranschen kräver att man måste ha vassa armbågar. Det har jag aldrig haft.

Brander valde att studera vid Konstskolan Basis och Tillskärarakademin, båda i Stockholm. Ett av hennes starka intressen var vid tiden kostym, speciellt historisk sådan. Idag har hon designat och sytt hundratals historiska kostymer, varav ett antal för TV och teater, även om hon inte själv kallar sig för kostymör. Men en gång var det en dröm.

– Jag sökte till DI för att gå deras kostymlinje. Det fanns kanske fyra platser, som man kunde söka vartannat år. Under ett halvår höll processen på, man gjorde prover och gick vidare, sen gjorde man nya prover och när de sista hade gjorts kom jag inte in. Jag var 25 år och trodde att livet var slut, men idag känner jag att det kanske inte var kostym som skulle bli slutstenen.

Brander började jobba som avdelningschef för en kostymateljé, och fortsatte att göra kostymer vid sidan av det. Ett antal år senare insåg hon att arbetet med film fortsatt lockade starkt. Som en av de få bekanta hon hade i branschen tog hon kontakt med Björn Tjärnberg, grundaren av Candamo Film, och fick börja arbeta med honom och kollegan Linn Marnfeldt, så småningom även Denise Nord.

– Mina kunskaper från gymnasiet var förlegade så jag fick plugga på, jag kollade på Youtube och tränade på att rigga kameran på tid. Vissa saker är tidsbeständiga, men med teknik måste man ju hålla sig up to date.

Det första uppdraget blev att ansvara för B-foto, sedan dess har områdena blivit fler och betydligt större.

– Jag jobbar i ett litet bolag och vi har ofta många projekt som vi jobbar intensivt med, då kan jag längta efter lugn och ro – samtidigt som jag brinner för allt som jag skulle vilja göra. Det är en hemsk insikt att jag inte kommer hinna göra allt jag vill, innan livet tar slut.

Hon fortsätter:

– Det är berättandet som är mitt fokus. Det häftiga med filmen som uttryckssätt är att den innehåller alla konstformer. När folk är duktiga på sina specifika grejer och de sammanfogas, då blir det magiskt.

2019 hade filmen Catwalk – Från Glada Hudik till New York premiär, där Candamo stod för fotot. En dokumentär som skildrar Emma Örtlund, som vill bli modell. I skildringen kontaktar hon Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson för att få hjälp med att få sin önskan uppfylld. Under inspelningen av filmen jobbade Brander med B-foto. Några år senare kontaktade Johansson Candamo med en ny filmidé, som handlade om hur det ur ett historiskt perspektiv har varit att leva med en intellektuell funktionsnedsättning. De bestämde sig för att utveckla idén och Örtlund tilldelades återigen en av huvudrollerna. Under 2024 har Det kunde varit vi premiär. Brander menar att det lilla inspelningsteamet jobbat nära varandra, något som innebar att hon själv haft bärande funktioner. Förutom att ha haft rollen som manusförfattare har hon fungerat som medproducent, medregissör, och givet sin bakgrund även svarat för storyboards, kostym och rekvisita.

Rebecka Uhlin (2024)

Källa: samtal med Rebecca Brander, mars 2024.

Basic info

Main professions: Cinematographer, Director, Producer
Born: 1984
Active: 2018-

Filmography

Producent:
Det kunde varit vi (2024)

Regi:
Det kunde varit vi (2024)

Manus:
Det kunde varit vi (2024)

Produktionsledare:
Avicii – I’m Tim (2024)
Det Magiska Huset – Kungliga Operan (2022–2024)

Foto:
Sad Girls – Dying Young (2024)
Il Giustino (2023)
Agrippina (2022)
Kvartsamtalet (tv-serie, 2020)
Fiskarnas rike (tv-serie, 2021)
Flipping the ladder (2019)

B-foto:
Catwalk (2019)
Flocken (2018)

Kompletterande foto:
Game of Fish (2023)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles