Pernilla Olsson (SE)

Regissör. Född i Malmö 1987.

Pernilla Olsson har haft två hjärtefrågor i sitt liv, barn och ungdomar och film. Nu har hon lyckats fläta samman dem – och gör film för just barn och unga. Hennes första stora barnfilmsproduktion Rut & Elias hade premiär på Barnfilmsfestivalen Buff i Malmö i mars 2019.

– Det känns jättekul att få visa filmen där! Buff gick jag ju själv på som barn, säger Olsson.

Rut & Elias handlar om hunden Rut som lever ett bekymmersfritt liv med husse, matte och familjens femåriga son Elias. När Elias’ lillebror kommer till världen har husse och matte knappt någon tid över för Rut. Istället kommer Rut och Elias varandra närmre och de bestämmer sig för att rymma upp på vinden.

-Jag tycker att det känns både kul och viktigt att det finns alternativ till animerade produktioner. Det är inspirerande att som barn se att det som är på riktigt, med riktiga människor, också kan vara spännande och magiskt.

Efter premiären har filmen fått förfrågningar om att medverka på fler festivaler under året.

Olssons glöd för film tändes under tonåren på mediegymnasiet.

-Att jobba med film verkade vara något helt annat, där väcktes första intresset för bildberättandet, säger Olsson.

Efter gymnasiet sökte hon vidare och kom in på filmlinjen på Skurups folkhögskola där hon bland annat regisserade Också jag (2010). Efter åren på folkhögskola kom hon in på Dramatiska institutets TV-producentutbildning och efter högskolestudierna fick hon direkt jobb på filmproduktionsbolaget Mint i Malmö. Där har hon nu jobbat i sex år och det är Mint som producerat hennes nya film Rut & Elias där Olsson står för regin och Frej Bergstrand för manus.

Även om Olsson tidigare haft flera olika roller inom filmskapandet, som bland annat produktionsledare och producent, är det regin som hon har hittat hem i. Hon vill regissera mer i framtiden och har tillsammans med Mint ett långfilmsprojekt på gång med arbetstiteln “Rädda Restaurangen”. Den handlar om tre syskon som måste rädda familjens restaurang.

– Så länge jag gör något som har med barn och den fria fantasin att göra vill jag fortsätta. Och jag tycker väldigt mycket om filmmediet i sig. Jag gillar att en filmproduktion är en helhet, många olika människor är involverade som tillsammans gör något som följer en vision. Det ger mig mycket lust och glädje, och jag ser fram emot att fortsätta.

Lisa Berlin (2019)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1987
Active: 2010 --

Filmography

Regi
Rut & Elias (2019)
Cirkus Imago – hjälp Anna att hitta nummer! (2018)
Har du också något att berätta? StDH, (2011)
Också jag (2010)

Produktionsledare
Drakhjärta (tv-serie, långfilm, 2016)
Hitta Bort (novellfilm, SVT, 2015)
Cirkus Imago – En Chans på Miljonen (2015)

Koordinator
Det borde finnas regler (2015)

 

 

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles