Niki Lindroth von Bahr (SE)

Regissör, manusförfattare, animatör och konstnär. Född 1984 i Stockholm, verksam sedan 2007. Har avlagt masterexamen i fri konst vid Kungliga konsthögskolan, studerat animation vid Diagonalakademien (Animationsakademien), samt attributmakeri på Nordiska Scenografiskolan.

Konstnären och stopmotion-animatören Niki Lindroth von Bahr växte upp i Stockholm. Samma år som hon föddes, 1984, startade hennes föräldrar det ideellt konstnärsdrivna Nationalgalleriet, där hon hade sin första utställning våren 2014.

Som 18-åring var hon lärling i konstnären och dockmakaren Arne Högsanders ateljé på Skeppsholmen i Stockholm (där bland annat dockorna till Fanny och Alexander skapades). Under sin utbildning i attributmakeri på Nordiska Scenografiskolan i Skellefteå kom Lindroth von Bahr in på animation genom sin examensfilm En natt i Moskva (2008). En kortfilm med egenhändigt skapade marionettdockor i form av en apa och en katt, som hon själv beskriver som ”taffliga”. Att Lindroth von Bahr sedan fortsatte på det inslagna spåret var inte givet, men efter att filmen visades på Göteborgs filmfestival i början av 2008 har hon fortsatt med animationsfilm.

På Diagonalakademin (numera Animationsakademin) utvecklade Lindroth von Bahr sina kunskaper under en tvååring utbildning i animation och experimentell film. 2010 återvände hon till Göteborgs filmfestival med kortfilmen Tord och Tord som blev mycket uppskattad. Filmen, baserad på en novell av konstnären Jorun Bjuman Berg, satte den stil som sedan dess förknippas med hennes filmer: detaljrik stop-motion-animation som inte lämnar något åt slumpen, där fantasin växer till liv, och där även yta blir innehåll. Filmen handlar om räven Tord som råkar gå in i grannlägenheten efter att en vit kanin som också heter Tord just flyttat in och satt sitt namn på dörren.

– Jag hade tänkt mig att den skulle bli mörkare. Men är också nöjd med den tvådelade känslan av mysighet och mörker, har hon sagt i efterhand. Filmen nominerades till Guldbagge för Bästa kortfilm, och har visats på ansedda internationella filmfestivaler som Annecy, Berlinale och Sundance.

Niki Lindroth von Bahr fortsatte med masterstudier i fri konst vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, där hon tog examen våren 2016. Med filmen Simhall (2014), som kom till under åren på Kungliga Konsthögskolan, återvände Lindroth von Bahr till flera av de festivaler där hennes föregående film turnerat. Simhall fick också den premiär på Göteborgs filmfestival, och har visats på bland annat Annecy och på Sundancefestivalen. Handlingen utspelar sig i ett badhus inspirerat av Hemsebadet på Gotland, där Lindroth von Bahr tillbringat flera somrar sedan unga år. Simhallen utgör för Lindroth von Bahr och filmens manusförfattare Jerker Virdborg en illustration, eller kanske ett sorgligt minnesmonument, över 1950- och 60-talens svenska välfärdsstat då många badhus och simhallar byggdes, men som idag förfallit till att symbolisera urholkningen av samma välfärdsstat. Som visuella förebilder har hon angett både fotot i Ruben Östlunds Play och Caspar David Friederichs målningar med bortvända människor.

Politiska budskap är på flera sätt delar av Niki Lindroth von Bahrs verk. I filmerna är alla karaktärer djur, i Simhall porträtteras de i form av olika utrotade djurarter. Valet av plats var också motiverat av en önskan om att göra en vardaglig plats mer främmande och obehaglig, och djuren i filmen är avgjort mer otrevliga än trevliga.

– Jag tänker att ett djurutseende skapar ett distanserande filter mellan oss och karaktärerna. På det sättet tillåts man släppa tankar på hur karaktären ser ut och man kanske istället får syn på nya saker i det mänskliga beteendet. Jag vill gärna se mina filmer som en sorts moderna fabler.

Utöver sitt filmskapande och övriga konstnärskap har Niki Lindroth von Bahr även arbetat som attributör, och med rekvisita och kostymer i en rad olika sammanhang. Tillsammans med Niklas Nilsson arbetade hon på Johan Rencks musikvideo till David Bowies Blackstar (2015), på både rekvisita, kostym och den mask som Bowie använder i videon.

– Något av det jobbigaste jag gjort, kommenterar hon.  Vi jobbade febrilt dygnet runt under sex veckor hösten 2015. Men också en fantastisk erfarenhet – och ärofyllt.

Till Johannes Nyholms hyllade kortfilm Las Palmas (2011) gjorde hon dockorna som förekommer i filmen. Johannes Nyholm lånade sedan ut sin röst till en av karaktärerna i Simhall, tillsammans med Carl Johan De Geer.

Min börda (2017) belönades med Startsladden 2017, Göteborgs filmfestivals kortfilmspris, och valdes ut att tävla i sektionen Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight) under Cannes filmfestival 2017. Den hyllade filmen belönades även med Cristal-priset på den prestigefulla kortfilmsfestivalen Annecy och fick pris för bästa kortfilm på Melbourne international film festival. Vid 2018 års Guldbaggegala tilldelades Min börda Guldbaggen för bästa kortfilm. Filmen är sannolikt den mest prisbelönta svenska filmen någonsin, med totalt över 80 priser.

Min börda är cirka 14 minuter lång, och tog 2,5 år att skapa (”Jag är glad att filmen blev klar överhuvudtaget – det var en enorm arbetsbörda”, har hon senare sagt). Historien utspelar sig på ett anonymt köpcentrum vid en motorväg, någonstans i utkanten av en svensk medelstor stad. En plats helt ägnad konsumtion, utan tanke på estetisk utformning eller mänskliga behov.

Lindroth von Bahr visar sitt intresse för samhällsfrågor i filmens handling och form, även om det inte är hennes ambition att driva politiska teser. Min börda berättas med hjälp av karaktärer porträtterade av djurarter som ofta förekommer som försöksdjur, och ämnet för filmen är den arbetsleda och existentiella ångest som kan komma av att leva på ”brödjobb,” vilket dansas fram och sjungs ut av djuren i en hommage till gamla musikalfilmer som hon älskade som liten.

– Jag har själv erfarenhet av sådana jobb och har haft känslan att tiden bara rinner iväg medan man är fast på en plats och utför uppgifter som inte är särskilt utvecklande. Mina tankar om arbete i kombination med världsläget blev Min börda.

Något att minnas (2019), beskriver hon som en apokalyptisk vaggvisa där vår samtid presenteras i korta fragment, ackompanjerade av en omarbetning av Alice Tegnérs barnvisa Grodans sång. Djuren är alla betraktade som skadedjur enligt Anticimex. Bland rösterna finns Arja Saijonmaa och Staffan Westerberg (som inte förstört utan förgyllt hennes barndom, bedyrar hon).

– Jag hade precis fött mitt första barn och funderade mycket på omvärlden. Och lyssnade mycket på vaggvisor. Det blev en väldigt personlig och intuitiv film som var rolig att göra.

Efter sina internationella framgångar har också internationella erbjudanden regelbundet kommit i hennes knä. Ihop med Amazon utvecklade hon under en period en thrilleridé med David Lynch-känsla och övernaturliga inslag som skulle handla om finansvärlden, ett projekt som till slut hamnade på is.

Bättre gick det med Netflix-satsningen The House (2022), en antologifilm om ett och samma hus under olika sekler, där del 1 utspelar sig på 1800-talet, del 2 i nutid och del 3 i framtiden. Niki Lindroth von Bahr står för del 2 med råttor och pälsängrar i huvudrollerna i denna betraktelse av vår tid överhettade bostadsmarknad. Idén, igen med thrillerton, utarbetade hon tillsammans med Johannes Nyholm. Huvudrösten görs av Pulp-sångaren Jarvis Cocker med minnesvärda biroller av Yvonne Lombard och Sven Wollter.

– Det var otroligt kul att jobba med en stor animationsstudio och med högre budget. Jag hade kul och fick igenom de flesta av mina konstiga infall.

2024 utlovar en ny kortfilm i hennes numera ”klassiska” form på cirka 15 minuter, denna gång i flyplatsmiljö. ”Airport” (arbetstitel) kommer att dra inspiration från såväl Dantes gudomliga komedi som grekisk mytologi och säkert även hennes återkommande favoritfilmare Lars von Trier, Roy Andersson, Michael Haneke, Jessica Hausner och såklart Beatrix Potter-filmatiseringen Sagovärld, som hon satt som fängslad och såg varje jul som liten.

Freya Kilander (2018, senast uppdaterad av Jan Lumholdt 2024)

 

Källor: Arbetet.se, Vimeo.com, Culte, sydsvenskan.se, Djungeltrumman.se, Tidskriften Horisont, samtal med Jan Lumholdt.

Basic info

Main profession: Director
Born: 1984
Active: 2007-

Filmography

Regi:
The House (tv-serie, segment II: Then Lost Is Truth That Can’t Be Won, 2022)
Något att minnas (2019)
Min börda (2017)
Simhall (2014)
Tord och Tord (2010)
En natt i Moskva (2008)

Manus:
The House (tv-serie, segment II: Then Lost Is Truth That Can’t Be Won, 2022)
Något att minnas (2019)
Min börda (2017)
Tord och Tord (2010)
En natt i Moskva (2008)

Idé:
Något att minnas (2019)
Min börda (2017)
Simhall (2014)
En natt i Moskva (2008)

Producent:
Tord och Tord (2010)
En natt i Moskva (2008)

Foto:
Något att minnas (2019)
Min börda (2017)
Simhall (2014)
Tord och Tord (2010)

Scenograf:
Min börda (2017)
Tord och Tord (2010)
En natt i Moskva (2008)

Klippning:
Min börda (2017)
Simhall (2014)
Tord och Tord (2010)
En natt i Moskva (2008)

Animation:
Min börda (2017)
Simhall (2014)
Tord och Tord (2010)

Redigering:
Min börda (2017)
Simhall (2014)
Tord och Tord (2010)
En natt i Moskva (2008)

Ljussättare:
Min börda (2017)
Simhall (2014)
Tord och Tord (2010)
En natt i Moskva (2008)

Rekvisita:
Las Palmas (2011)

Attributör:
Min börda (2017)
Simhall (2014)
Tord och Tord (2010)
En natt i Moskva (2008)

Dockmakare:
Min börda (2017)
Simhall (2014)
Tord och Tord (2010)
En natt i Moskva (2008)

Dockförare:
Las Palmas (2011)
Drömmar från skogen (2009)

Övrig medarbetare:
Du levande (2007)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Min börda:
Guldbaggen 2018 Bästa kortfilm
Short Cuts Award for Best International Short Film – Toronto International Film Festival
Cristal for Best Short Film – Annecy
Grand Jury Award for Animated Short – AFI Fest
Grand Prix – Anilogue Animation Festival
Grand Prix – Fredrikstad Animation Festival
Audience Award – Fredrikstad Animation Festival
Professional Jury Award – Chicago International Children’s Film Festival
Audience Favorite – Chicago International Film Festival
Shorter is Better Award – Milwaukee Film Festival
Fantastic Shorts Best Picture Award – Fantastic Fest
Award fort Best Director – Paris International Animation Film Festival
Best Film – Fantoche International Animation Film Festival
Best Animation Short Film – Melbourne International Film Festival
Best Animation – Curtas Vila do Conde
Best Composer – NeXt International Film Festival
Best Professional Film – Festival Stop Motion Montreal
Audience Award – Festival Stop Motion Montreal
Best Swedish Short Film – Göteborg International Film Festival
Audience Award – Göteborg International Film Festival
Honorary Mention – Uppsala International Shortfilm Festival

Simhall:
Grand Prix – Anima, The Brussels Animation Film Festival
Programmer’s Award – Chicago International Children’s Film Festival
Honorary Mention – Uppsala International Short Film Festival

Tord och Tord:
Abu Dhabi Film Festival – The Black Pearl Award for Best Animated Short
Fredrikstad Film Festival – Grand Prix
Fantoche Film Festival – Best Story
Curta Cinema – Best Animation
Birds Eye View – Best Short Animation
Eksjö Animation Festival – Audience Award
Nominee – best short film at Guldbaggegalan 2011

Search in:
Professional Directory or Articles