Moa Li Lemhagen Schalin växte upp i Uppsala med föräldrar som var lärare, och som uppmuntrade henne och systern Ella Lemhagen att utforska sina kreativa sidor. Medan Ella utbildade sig till filmregissör studerade Moa kostymdesign och arbetade några år i London på 80-talet. Hon jobbade som stylist inom reklam, mode- och musikvideos, drev modebutik med egna märket Mats & Moa tillsammans med Mats Lundstedt. De två drev även flera omtalade klubbar i Stockholm.
Redan 1994, i systern Ellas kortfilm 13-årsdagen – om besvikelsen över att fylla tonåring men få ett barnkalas – var det Moa som stod för kläderna. Deras långa samarbete fortsatte sedan med Ellas långfilmsdebut Drömprinsen (1996), om en annan trettonåring som har fullt upp med att navigera i vuxenblivandet. I radhusidyllens stiliserade värld bidrog Moas klädfest med allt från folkdräkter till överdimensionerade träningsoveraller och 60-talsanstrukna kulörta kreationer.
Därefter stod hon för kläderna till Välkommen till festen (1997), om välartade Isabell som tar tillfället i akt att ha en egen, slutligen farligt urartad, nyårsfest i familjens villa medan föräldrarna är bortbjudna.
Med Tsatsiki, morsan och polisen (1999) tog Ella storslam i Guldbaggar. För Bästa foto, Bästa manuskript och Bästa film. Och kläderna, i den allra första filmen om killen som drömmer om sin grekiska pappa, var det givetvis Moa som stod för. I relationsdramat Om inte, från 2001, gör Ella en avstickare från barndomslandet. Här skildras två par i 25-årsåldern som sammanstrålar på en rockfestival i sommarsverige, klädda i lite hippieinspirerat mode. Medan en av tjejerna gått för att sova i sitt tält begås tragiska misstag som kommer att vända upp och ner på hela deras tillvaro.
I förväxlingskomedin Tur & retur stöter två nästan identiska elvaåringar (Martin och Julia) ihop på Arlanda där de förenas i sin trötthet på att fraktas som paket mellan skilda föräldrar. De bestämmer sig för att byta roller, tillika kön, och familj. En lek med utseende och crossdressing som Lemhagen Schalin fick stort spelrum att utforska.
Nästa film, Kronjuvelerna (2011), var en tidlös dramatisk saga om en mordmisstänkt flicka. Filmen som hittade sina drömlika miljöer i Litauen blev 2012 rikligt belönad med guldbaggar för Bästa scenografi och Bästa visuella effekter. Och Lemhagen Schalin erhöll den nyinstiftade Guldbaggen för Bästa kostym för de fantasifulla och tidlösa kläderna som hon ekiperade huvudrollsinnehavarna Alicia Vikander, Björn Gustafsson och Bill Skarsgård i.
I en radiointervju inför galan var hon glad och förväntansfull. Hon menade att man som scenograf, maskör eller kostymör tillför mycket till filmerna. Och att Kronjuvelerna var ett stort steg i karriären: ”Det känns som att det blir lite mer på riktigt. Att man inte bara hoppade in och gjorde en långfilm mellan reklamjobben. Det känns som en stor grej.”
Det fanns vittring på ännu en Guldbagge då Lemhagen Schalin nominerades för kostymerna till LasseMajas detektivbyrå – von Broms hemlighet, i regi av Walter Söderlund och Pontus Klänge. Punkiga Rikard Von Broms och broschbehängda Julia von Broms var några av de färgstarka karaktärerna i det fiktiva Valleby som Lemhagen Schalin dressade.
Hur filmen visuellt bidrar till skapandet av förhöjda världar och stilistiskt säkra tidsdokument visade Lemhagen Schalin då hon stod för kostymen till Lukas Moodyssons 80-talsnostalgiska Vi är bäst (2013). Där drar tre tjejer runt som bara tonåringar kan och utmanar kapitalismen så gott det går i sin lite hopplockade punkiga stil. Signerat Lemhagen Schalin, som för det guldbaggenominerades 2014. I Lisa James Larssons Ego fick hon istället klä bratsen kring Stureplan där filmens huvudkaraktär helst rör sig innan han plötsligt förlorar synen och tvingas omvärdera sitt liv.
När systrarna Lemhagen återförenas igen är det i en remake av tv-klassikern Pojken med guldbyxorna från 1975. 2014 års version var förstås uppdaterad, med större valörer på sedlarna som dras fram ur brallorna, och mer aktion. Men med en blinkning till originalet lät Lemhagen Schalin den ikoniska t-shirten med gul botten och blå kronor följa med in i nutid.
I Upp i det blå (2016), i regi av Petter Lennstrand (mannen bakom den populära dockan Allram Eest och gänget i Operation Klotty), lämnas åttaåriga Pottan av misstag på en återvinningsstation i stället för på ett ridläger. Ett gäng märkliga typer tar motvilligt hand om henne och får sin hemlighet avslöjad, snickrandet på en rymdfarkost. Lemhagen Schalin klädde både dockor och vanligt konstiga personer, och nominerades även 2017 till en Guldbagge.
Lemhagen Schalin står givetvis också för kostymen i Ella Lemhagens internationella debut, den romantiska komedin All Roads Lead to Rome, med bland annat Sex and the City-stjärnan Sarah Jessica Parker och italienska storheten Claudia Cardinale på rollistan. Med toskanska miljöer som fond och med klädstilar i allt från punkigt excentriskt, till klassiskt elegant.
Lemhagen Schalin har även arbetat med artisters kostym i musikvideor. Exempelvis Prodigy, Spice Girls och Roxette. Hon har samarbetat med bland andra Jonas Åkerlund och Musse Hasselvall som stylist på flera reklamfilmer. Och därtill varit stylist i tidskrifter som Nöjesguiden, Edge och Plaza.
Louise Lagerström (2024)
Basic info
Main profession: Costume Designer
Born: 1964
Active: 1994-
Links
Filmography
Kostymdesigner:
Upp i det blå (2016)
All Roads Lead to Rome (2016)
Pojken med guldbyxorna (2014)
Ego (2013)
Allt faller (tv-serie, 2013)
Vi är bäst! (2013)
LasseMajas detektivbyrå – von Broms hemlighet (2013)
Kronjuvelerna (2011)
Tur & retur (2003)
Om inte (2001)
Tsatsiki, morsan och polisen (1999)
Välkommen till festen (1997)
Drömprinsen – filmen om Em (1996)
13-årsdagen (1994)
Awards
2017: Guldbaggenominerad för Bästa kostym (Upp i det blå).
2014: Guldbaggenominerad för Bästa kostym (Vi är bäst!).
2012: Guldbagge för Bästa kostym (Kronjuvelerna).