Marie Nyreröd (SE)

Regissör, dokumentärfilmare och TV-producent. Född 1955 i Arvika.

Marie Nyreröd studerade journalistik och började sedan arbeta på Sveriges Television 1980 där hon i huvudsak varit verksam sedan dess. 1989 började hon på Kulturredaktionen på SVT. Hon har där växlat i rollen som reporter respektive producent för ett flertal program inom framför allt film, teater och litteratur. Däribland Nike (under 1990-talet), kulturmagasinprogrammet Kobra (2001-2017) och Dramat i soffan, fem program om det svenska tv-dramats historia. Sedan 2005 har hon arbetat med litteraturprogrammet Babel, sedan 2010 som dess projektledare fram till 2017. Hon står bakom många minnesvärda reportageinslag med bland andra Joyce Carol Oates, Patti Smith och en vandring i nobelpristagaren Rabindranath Tagores fotspår i Indien.

När hon 2001 befann sig i New York tillsammans med fotografen Sven-Åke Visén för att göra ett inslag till Kobra om det legendariska Chelsea Hotel inträffade terrorattacken mot World Trade Center. Som den enda svenska tv-journalisten på plats fick hon under tre intensiva dygn börja leverera liverapporter om katastrofen och kaoset till nyhetsmedierna i Sverige. En lite otippad roll för Nyreröd vars specialitet är lågmälda intima personporträtt och djuplodande intervjuer.

Året före inbjöds hon av Sara Lidman till huset i Missenträsk i Västerbotten där författarinnan växte upp vilket resulterade i dokumentären Det står livet efter – en film om Sara Lidman. Ett par år senare lyckas Nyreröd med konststycket att komma regissören Ingmar Bergman närmare in på flanellen än de flesta journalister. Hennes rådiga insats i New York spelade säkert in för förtroendet, tror hon. Det började med små inledningsintervjuer till hans filmer i en pågående långfilmsserie. I några minuter talar de om den specifika filmen och minnen kring den.

Samarbetet och vänskapen resulterade i en dokumentärserie från 2004 i tre delar som kom att kretsa kring tre pelare i regissörens liv: Bergman och teatern, Bergman och filmen samt Bergman och Fårö. Teamet och Nyreröd fick en unik möjlighet att filma i hans hem och tillsammans blickar de tillbaka på hur barndomen formade honom, hans syn på kärleken, livet och döden och slutligen hans tillvaro som Fårögubbe i sitt eget avskilda rike.

Bergmantrilogin rönte stor uppmärksamhet när den visades i Cannes, och i ett internationellt långfilmsformat med titeln Bergman Island, visades den på biografer och festivaler världen över. Den nominerades även till en Emmy Award 2004.

Nyreröd har mer eller mindre levt med Bergman i över tjugo år. Mycket av materialet som hon samlade in i början, bland annat intervjuer med människor runt Bergman, har hon sammanställt i TV-dokumentären Bergmans början: ilska, kärlek magknip. En introduktion till ungdomen, där före detta flickvänner, skådespelare och moderns dagboksanteckningar tecknar en bild av en yngling med manisk kreativitet, koleriska utbrott och dålig mage.

2018 skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år, och i och med arrangerades stora satsningar om regissören i olika medier. ”Jag tycker det ska kännas roligt och lustfyllt med ett Bergmanår – för Ingmar var rolig”, har Nyreröd som var projektledare för SVT:s satsningar under Bergmanåret, betonat. Bergman revisited, där regissörer som Lisa Aschan, Tomas Alfredson, Pernilla August, Linus Tunström och Jane Magnusson gör Bergmaninspirerade verk, är en spännande del med egensinniga vinklar. Bergmanåret 2018 gav även en ny dokumentär av Kristian Petri, Långfilm 136, som tar fasta på Bergmans tankar kring regiarbete.

Kvinnorna i Bergmans liv utgör ett eget kapitel och det har funnits många starkt lysande personligheter kring honom som enligt Nyreröd förtjänar att lyftas fram.

I Den obesegrade kvinnlighetenen film om Gun Bergman, en dokumentär som förhandsvisades under Bergmanveckan sommaren 2018, berättar Nyreröd om Bergmans tredje hustru Gun Grut, senare Bergman. Om hur paret rymde till Paris och utvecklade ett passionerat svartsjukedrama som kom att ligga till grund för flera av Bergmans fiktiva verk. Nyreröd upptäckte en otroligt intressant kvinna som verkligen inte lät sig dompteras, och som bestämde sin egen riktning i livet. Filmen om denna spännande kvinna, tillika filosofie doktor i slaviska språk, visades i SVT hösten 2018.

Louise Lagerström (2018, redigerad 2020)

 

Källor: Resumé, DN (2013), Vi på TV (2018)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1955
Active: 2000-

Filmography

Regi:
Den obesegrade kvinnligheten – en film om Gun Bergman (2018)
Bergman och filmen (2004)
Bergman och Fårö (2004)
Bergman och teatern (2004)
Bergman Island (2004)
Det står efter livet – en film om Sara Lidman (2000)

Producent:
Den obesegrade kvinnligheten – en film om Gun Bergman (2018)

Roll:
Bergman och filmen (2004)
Bergman och Fårö (2004)
Bergman och teatern (2004)
Bergman Island (2004)

 

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2004: Emmy-nominerad för Bergman och Fårö, Bergman och filmen.

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles