Maria Karlsson Thörnqvist (SE)

Regissör, producent, manusförfattare, manusutvecklare, produktionsledare mm. Född 1973 i Lund.

Målgruppen i fokus, är producenten och regissören Maria Karlsson Thörnqvists motto. I en intervju i Sydsvenska Dagbladet berättar hon att hon ser sig som en publiken-först-person och inte som en konstnär. Medan kursare på drama-teater-film-utbildningen i Lund drömde om att bli en ny Bergman eller Kieslowski intresserade hon sig mer för Hollywoodkomedier. Efter universitetsstudierna frilansade hon på olika filmbolag i Öresundsregionen mellan 1998 och 2005, och provade sig fram inom filmens olika gebit.

Hon skriver, tillsammans med Måns Gahrton och Johan Unenge, manus till SVT:s julkalender 2000, Ronny & Julia, i regi av Christjan Wegner. Serien handlar om två barn som blir bästa vänner trots att de kommer från två diametralt olika familjer. Hon är produktionsledare på TV-filmen Villospår (2001), efter Henning Mankells roman, produktionskoordinator på Lukas Moodyssons Lilja 4-ever och platschef på Ella Lemhagens förväxlingskomedi Tur & retur (2003). Hon är även produktionsledare på Leif Magnussons Doxa (2005), om att motivera sig till att utföra, och rättfärdiga, extrema handlingar.

Mellan 2006-2009 är Karlsson Thörnqvist ansluten till produktionsbolaget Anagram, där hon är biträdande producent på komedin Morgan Pålsson – världsreporter (regi Fredrik Boklund, 2008). Hon producerar två kortfilmer av Ulrika Rang: Dildon – en skakande historia (2008), om ett uppbrott och en kvarglömd favoritsexleksak, och Thomas rum (2011), om fjortonårige Thomas som dragit sig undan till den fristad som är hans rum, men får ovälkommet besök.

Vidare producerar Karlsson Thörnqvist Fäst vid dig (2009) av Carin Bräck, Maria Hulterstam och Cecilia Actis, om den aldrig klippta navelsträngen mellan en mor och hennes son. Den animerade kortisen blev publikens val vid tävlingen Startsladden vid Göteborg Film Festival samma år.

Hon producerar Ylva Gustavssons kortfilm Pillow Talk (2010), där man följer kärlekspar av olika nationalitet, sexuell läggning, ålder och livssituation, precis efter sexakten under ett vindlande samtal. Karlsson Thörnqvist producerar därpå kortfilmen Johns rum (2011) i regi av Martin Larsson – om att rota i det förgångna. Hon sammanstrålar sedan med Ylva Gustavsson igen, då hon producerar hennes Greta Garbo och jag från 2015 – en modern romantisk komedi med queertouch.

Efter en tid som ansluten till SVT med ansvar för de yngre barnens programinnehåll, med bland annat Skägget i brevlådan och Piraterna, kände hon att hon ville ta ansvar för de unga över tolv år och fånga upp hur deras medievanor ser ut. Med ett tillvägagångssätt inspirerat av norska succén SKAM, tog hon sig an att lyssna på unga, ge sig ut på skolor för att prata med ungdomar, och även synas och kommunicera på deras sociala plattformar. Tillsammans med en kollega startade hon exempelvis instagramkontot Projekt Z, efter namnet på satsningen, och har även funnits på TikTok i ett samspel med unga för att skapa innehåll.

—  Vi ville gå till botten med vilka frågor som berörde unga. Så vi gjorde långa djupintervjuer och det var så tydligt att det här var en grupp som ville bli lyssnad på. De släppte in oss snabbt och avslöjade stora hemligheter för oss, säger hon till Sydsvenska Dagbladet.

Det ledde till SVT:s webbaserade serie Festen (2019) som hon skapade tillsammans med Sanne Övermark och själv regisserade. En blandning av intriger, vänskap och hemligheter blandat med kärlek och svek som spelades in i Rosengård i Malmö och visades i tre säsonger. Karlsson Thörnqvist följer upp med manusarbetet till ungdomsserien Bror (2022) i 20 avsnitt för SVTplay – om fyra ungdomar som hittar en stor summa pengar i ett ödehus och hur det kommer att påverka deras vänskap.

Karlsson Thörnqvist rör sig vidare i ungdomslandet och skriver både manus och regisserar dramaserien Fejk som vänder sig till lite äldre ungdomar. Serien som består av sex avsnitt hade premiär 2023 och bygger även den på gedigna intervjuer med jämnåriga med den tilltänkta publiken. I det fiktiva Sjöhem, en lite Twin Peaks-doftande ort (inspelad i Lund) kretsar den kring tre tjejer vars liv sammanflätas på grund av en dramatisk händelse där en person försvann. Något som ett år efter fortfarande påverkar alla involverade och riskerar att rasera både vänskap, kärlek och karriärer.

Våren 2024 är Karlsson Thörnqvist aktuell med ännu en streamad serie för SVT. I Bara sex skildras unga som upptäcker både sex och kärlek för första gången i livet. Serien har kallats Sveriges egen Sex Education (efter Netflixsuccén) och Sydsvenskans Camilla Larsson skrev: ”Det är väldigt befriande med en skildring av sex som något rätt okomplicerat som en tjej både kan vilja ha, och vilja adressera, utan krångel. Liksom varken överjordiskt magiskt eller svårt ångestframkallande och problematiskt. Bara sex helt enkelt.”

Louise Lagerström (2024)

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1973
Active: 1997-

Filmography

Regi:
Bara sex (tv-serie, 2024)
Fejk (tv-serie, 2023)
Festen (tv-serie, 2019)

Manus:
Bara sex (tv-serie, 2024)
Fejk (tv-serie, 2023)
Bror (tv-serie, 2022)
Festen (tv-serie, 2019)
Ronny & Julia (tv-serie, 2000)

Producent:
Bara sex (tv-serie, 2024)
Greta Garbo och jag (2015)
Johns rum (2011)
Thomas rum (2011)
Pillow Talk (2010)
Fäst vid dig (2009)
Dildon – en skakande historia (2008)

Produktionsledare:
Doxa (2005)
Villospår (2001)

Roll:
Lilja 4-ever (2002)

Biträdande producent:
Morgan Pålsson – världsreporter (2008)

Produktionskoordinator:
Lilja 4-ever (2002)

Platschef:
Tur & retur (2003)

Produktionsassistent:
Svensson Svensson – filmen (1997)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles