Malin Hüber (SE)

Producent, curator mm. Född 1978. Masterexamen i film från Akademi Valand, Göteborgs universitet 2016. Studerat foto- och videokonsthistoria vid Konstfack, samt film- och konstkritik vid Stockholms Universitet.

Malin Hüber är producent och curator med en fot i både film- och konstvärlden, och driver sedan 2015 det Stockholmsbaserade HER film. Mellan 2000 och 2012 arbetade Hüber som producent och studio manager på fotostudior i bland annat Paris, London och New York. Hennes konstprojekt har inkluderat samarbeten med bland annat Tensta Konsthall, Statens Konstråd och Konstfack, såväl som produktionsbolagen Story, Fasad och det egna HER Film.

På HER Film har hon skapat hybrider mellan konst och film och aktivt arbetat för att lyfta fram nya perspektiv. Hon har även producerat musikvideor. Bland annat till Fever Rays To The Moon And Back.

2015 var Hüber aktuell i flera produktioner. Som producentassistent på Sanna Lenkens Min lilla syster, som assistent på David Aronowitschs Jag är Dublin (obs ej samma film som Dublin) och linjeproducent på Fia-Stina Sandlunds feministiska tolkning av Strindbergs Fröken Julie, She’s Wild Again Tonight. Därtill producerar hon filmer i det nordiska samarbetet Sport Kids, filmer om unga och deras förhållande till sport. Bland dem Varicella, om balettdrömmande flickor i Ryssland, Ruth, om en 11-åring som andas, äter och lever cheerleading och Kapitel 11, om förväntningarna på sydafrikanska Anita på att bli juniormästare på BMX.

Hüber var produktionsassistent på Sara Jordenös dokumentär Kiki från 2016. En film om en subkultur och ”alternativ familj” för hundratals rasifierade HBTQ-individer i New York. Hon producerade Nicolas Maurices kortdokumentär M Parent, där en kartong med familjefoton blir den utgångspunkt där minnen möter nuet. Tillsammans med Erik Gandini och Jesper Kurlandsky producerade Hüber det UNESCO-stödda projektet Aeterna, senare kallad Charismatic Megafauna (2019) – en ordlös men bildmättad världsomspännande odyssé över människan i arbete och vila och hennes påverkan på naturen. En hyllning till den ickeverbala filmtraditionen, som Kurlandsky har kallat den.

Att ge de som inte alltid har en röst ett utrymme på film är ett tema som genomsyrar Hübers arbete. När projektet Meril (manus och regi av Victoria Verseau, producent Malin Hüber) togs ut i STHLM Debut omgång 6, beskrev Hüber situationen inom filmvärlden: ”Av olika anledningar är antalet regissörer med transerfarenhet ytterst få – röster vi tar del av alldeles för sällan. Vi vill ta vara på detta tillfälle där Victoria kan utgå från sina egna erfarenheter och lyfta fram en stark historia om vänskap och utanförskap.”

I Workers! (2018) skildras något så ovanligt som öppet manifesterande sexarbetare som vill få till en lagändring i Skottland och en legalisering av deras yrke. Denna dokumentär från 2019 av Petra Bauer, producerades av Hüber tillsammans med Ruth Reid och Fran Stacey. Samma år kom Mia Engbergs fristående uppföljare till Belleville Baby (2013): Lucky One. Malin Hüber var linjeproducent på detta experiment där man ville uppnå en ‘visuell tystnad’ och utmana publiken att aktivera sina egna sinnen. Bortom alla bildbombardemang.

Vid Göteborgs filmfestival 2020 presenterades en rad filmprojekt under utveckling. Bland annat regissören Neil Wigardts Blomster, som produceras av Hüber och Tobias Jansson. Filmen beskrivs som en associativ, hallucinatorisk och humoristisk historia om ett gäng ungdomar som utforskar sexualitet, identitet och gränser under ett intensivt sommardygn.

Louise Lagerström (2020)

Källor: Tempo Dokumentärfilmfestival, Filmcentrum, Göteborgs Filmfestival.

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1978
Active: 1998-

Filmography

Producent:
Hypermoon (2023)
Blomster (2023)
Workers! (2019)
När jag var liten hittade jag en grotta (2018)
Aeterna (2018)
M Parent (2017)
Varicella (2015)
Dans för livet (2015)
Kapitel 11 (2015)
Ruth (2015)
Fäktningsmästaren (2015)

Produktionsledare:
Djurkyrkogården (2014)
The Quiet Roar (2014)
Dublin (2012)

Line Producer:
Lucky One (2019)
She’s Wild Again Tonight (2015)

Produktionskoordinator:
Äta lunch (2012)

Produktionsassistent:
Kiki (2016)

Assistent:
Jag är Dublin (2015)

Rollsättare:
Djurkyrkogården (2014)

Assistant to the Producer:
Min lilla syster (2015)

Set Designer:
Attach (1998)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles