Mali Finborud Nøren (NO)

Dokumentarist og serieskaper, f. 1973. Utdannet ved Høgskulen i Volda.

Mali Finborud Nøren (f. 1973) er fra Os i Østerdalen, og har studert tv-journalistikk og dokumentarfilm ved Høgskulen i Volda. Siden 1999 har hun jobbet med dokumentarfilm og -serier. Det var gjennom å se Stefan Jarls filmer på dokumentarfilmregilinja, at Finborud Nøren fant en stor inspirasjonskilde for yrkesvalget videre. Filmene inspirerte henne også til å utfordre seg selv til å lage filmer som potensielt kunne sette dagsorden, eller gjøre en reell forskjell.

Hun debuterte som dokumentarfilmregissør med Memento Mori – husk på døden i 2008. Dokumentaren ble produsert av Hilde Skofteland og klippet av svenske Lisa Ekberg, og ble blant annet vist på NRK. I filmen følger hun Hans Petter (66) som har uhelbredelig kreft, og hvordan han velger å bruke den siste tiden før han skal dø.

Hun laget filmen Uteliggernes sang i 2010. Filmen vant publikumsprisen under Den Norske Dokumentarfilmfestivalen i Volda, og ble nominert til Gullrutens fagpriser for beste foto, klipp og regi. Finborud Nøren ønsket med filmen å bidra til norsk ruspolitikk, og ville lage filmen i «øyehøyde» med rusmisbrukerne i filmen. Fremfor å se ned på de som portretteres i filmen, eller kun presentere dem som rusmisbrukere, ønsket hun å vise individene bakenfor emneknaggen. I en omtale i Dagbladet da filmen kom ut på DVD, ble filmen beskrevet som «Nøkternt, direkte og flott: «Uteliggerens sang» er et ærlig, viktig – og underholdende – samtidsdokument.»

I 2016 hadde Finborud Nøren premiere på Kosmorama med dokumentaren Mammas drøm, som handler om regissørens egen mor, Gunhild fra hun fyller 60 år til hun har rundet 70. Gunhild var utdannet kunsthåndverker, men hun fikk aldri brukt utdanningen sin. Hun ble også voksen i en tid da det norske samfunnet ikke i stor grad la til rette for kvinners vei ut i arbeidslivet, særlig ikke i kunstneriske og kreative yrker. I pensjonistalder bestemmer Gunhild seg for å gjøre et nytt forsøk.og hennes drøm om å leve som stofftrykker. Nøren har beskrevet filmen som den vanskeligste hun har laget. Prosessen varte i et tiår, fra hun begynte å filme.

I 2018 hadde dokumentarserien Arven premiere på Kosmorama, hvor Finborud Nøren var produsent, og Mari Nilsen Neira regissør. I fire deler følger serien fire ulike, utdøende håndverkeryrker (gipsmakeren, gjørtleren, steinhuggeren og den samiske duodjàren), og ble laget med støtte fra Midtnorsk filmsenter, og i tillegg blant annet Norsk Kulturråd. Serien ligger i skjæringspunktet mellom kunstnerisk kortfilm og dokumentar.

I tv-bransjen har Finborud Nøren jobbet på dokumentarserien Et lite stykke Thailand som fikk Gullruten 2008 for beste dokusåpe. Hun har hatt etterarbeidsregi på dokumentarserien Fete typer, og Gul tur om musikkgruppen D.D.E. Tidligere har hun også vært regissør på 71 grader Nord i perioden 2001-2003, som ble nominert til Gullruten for beste reality i 2002.

For tiden samarbeider hun med selskapet UpNorth om en ny dokumentar, Ugla 1977, som handler om ungdomsopprør før og nå. Hun vant Nordic Filmpitch med denne idèen i 2013 og NRKs pitchepris under BIFF samme år. I 2016 opprettet hun sitt eget produksjonsselskap Ladybird Film AS. For tiden utvikler hun en dokumentar om den norske komikeren Lisa Tønne.

Maria Fosheim Lund

Basic info

Main profession: Director
Born: 1973
Active: 1998-

Filmography

Regi:
Mammas drøm (2016)
Uteliggernes sang (2010)
Memento mori – husk at du skal dø (2008)

Manus:
Memento mori – husk at du skal dø (2008)

Produsent:
Gjørtleren (2018)
Steinhuggeren (2018)
Gipsmakeren (2018)
Duojáren (2018)

Foto:
Memento mori – husk at du skal dø (2008, med Hallgrim Haug)

Awards

2010. Publikumsprisen under Den Norske Dokumentarfilmfestivalen i Volda for Uteliggernes sang

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles