Linda Jildmalm (SE)

Filmklippare. Född 1984 i Göteborg. Master of Fine Arts från American Film Institute Conservatory 2012.

Linda Jildmalm är uppvuxen i Göteborg och närde en dröm om att kanske bli skådespelare. Efter avslutade studier på Ales estetiska gymnasium ställde hon om siktet mot klipprummet, och därefter gick hon en allmän filmutbildning på Kalix folkhögskola. Där fick hon prova på det mesta från regi till produktion, men yrket som klippare utkristalliserade sig snart som det givna framtidsyrket.

Efter Kalix fick hon praktik på Arn (2008), och fann sig i ett klipprum i Danmark, vilket i sin tur ledde till ett tvåårigt uppdrag som VFX-klippare i Stockholm, då som länk mellan Sverige och Danmark på mastodontprojektet om korsriddaren Arn. Hon arbetade även som klippassistent på Beck — I stormens öga (2009) och Beck – levande begravd (2010).

Jildmalm antogs 2009 till StDH (Stockholms Dramatiska högskola) men gjorde det mer utmanande valet att i stället börja studera på AFI i Los Angeles, Amerikanska Filminstitutets utbildning. En tuff skola men med möjligheter att prova på filmarbetets olika discipliner, samt med en inblick i olika traditioner och genrer. Som mentorer hade hon rutinerade Lynzee Klingman, klippare av exempelvis Gökboet och Donn Cambern, Easy Riders klippare.

Under amerikansk flagg klipper Jildmalm själv några kortfilmer. Roxine Helbergs Virgin Eyes (2011), med Gigi Hadid i en sårig far-dotterrelation, Kyle Soehngens Young Money, om en ung rappare som gör allt för att kunna delta i en talangtävling och även  Justin Tippings Nani (2012), om den otippade vänskapen mellan en tonårig graffitimålare och en 84-årig kvinna på ett äldreboende. Den sistnämnda vann bland annat Juryns stora pris, och publikpriset, på Dallas International Film Festival 2012 och studentpriset för bästa kortfilm vid USA Film Festival samma år.

Åter i Sverige tog karriären fart. Jildmalm klippte sin makes, Daniel di Grados, filmatisering av Maria Langs roman Rosor, kyssar och döden (2013), om de dödliga intrigerna på ett gods.

2014 är Jildmalm en av klipparna på Mattias Johansson och Markus Marcetic Losers. En Blair Witch-doftande film om ett gäng arbetslösa ungdomar på arbetsförmedlingens “starta-eget”-kurs som tas ut på vildmarkshajk, eftersom den kvinnliga läraren vill testa en av killarnas företagsidéer i praktiken.

Samma år klipper hon Beata Gårdelers novellfilm Vännerna (2014) – den vemodiga berättelsen om den avlidna Karins sista tid i livet, som belönades med Stora Novellfilmpriset vid Göteborgs Internationella Filmfestival. Och hon är en av tre klippare på Tarik Salehs kriminaldrama Tommy (2014).

Jildmalm strålar samman med Gårdeler igen då hon klipper hennes långfilm Flocken (2015), baserad på en verklig händelse där en våldtäktsanklagelse får en gemytlig bygemenskap att förvandlas till en hetsjagande mobb. Filmen erhöll förutom tre Guldbaggar till Eva Melander för bästa kvinnliga biroll, bästa foto till Gösta Reiland och Lisa Montans originalmusik, även World Fiction Award på Los Angeles Film Festival, samt pris för bästa film, Generation 14plus på Berlinale 2015. Därtill nominerades hon till föreningen Sveriges Filmklippares Edith-pris för bästa klippning.

Jildmalm klipper sedan tvillingbröderna Adi Omanovics och Mak Omanovics kortfilm Trappan (2015). Skildringen av en rik man som för varje dag passerar allt fler uteliggare och drivs av sitt dåliga samvete att agera, visades på STOCKmotion.

På Stockmotion visades även Anna Lo Westlins kortfilm Ladies Who Lunch (2016) där Jildmalm stod för klippningen. Filmen handlar om två väninnor vars samtal över en lunch kan verka ytligt men som döljer ett mörkare samtal än vad bordsgrannarnas öron kan uppfatta. Hon klipper också George Ivanovs dystopiska, delvis animerade, Nationen (2016), om kärlek i ett alternativt totalitärt Sverige. För andra gången teamar Jildmalm upp med maken Di Grado i hans internatskolsskräckis Alena (2016). En delikat häxbrygd med smak av Ondskan, Carrie och Mean Girls som en kritiker beskrev den.

Jildmalm har beskrivit klipparbetet med att lägga ett pussel utan att veta hur resultatet kommer att se ut. Materialet till filmen 6A (2016) av Peter Modestij, som hade tagningar som kunde vara 40-minuter och som byggde en del på improvisation, och dessutom gjordes i både en timmes och en halvtimmes version, var ett nästan oöverskådligt projekt. När Modestij tog emot Guldbaggen för bästa kortfilm framhöll han Linda Jildmalm som den som hade jobbat hårdast med att klippa filmen. 6A – som handlar om ett krismöte i en klass, där tre tjejer anklagas för att mobba de andra eleverna – visades på Berlinale och STOCKmotion och fick ett hedersomnämnande vid Uppsala Kortfilmsfestival.

Kanske Jildmalm har en särskild fallenhet för skräck. Förutom Alena står hon för klippningen på Johannes Perssons Inkräktare (2016), om ett par som tittar igenom foton från sin fjällsemester. Trots varningar har en av dem besökt en hemsökt begravningsplats och därmed fått något utöver sina bilder med hem.

Tillsammans med Alexander Rönnberg, som även var inblandad som producent på Alena, saxar Jildmalm fram tre kortisar av olika obehagsgrad: First Like (2016), en minst sagt avskräckande film för alla som är selfie-missbrukare; Filippa (2017), om en pappa som känner att något är fel när han kommer hem till huset vid vattnet och hör sin dotter ropa men inte synas till; och Vi finns kvar (2019), om den bortglömda sagofiguren Florian Ogórek som tagit på sig att coacha andra sagofigurer, det översexuella Skogsrået och Näcken, i att smälta in i människovärlden. Den dubbla betydelsen av följare gav också kalla kårar i Agnes-Lo Åkerlinds Follower från 2019.

Jildmalm klipper även väsensskilda filmer som den dansk/svenska animerade produktionen Agatha – granndetektiven från 2017, i regi av Karla Bengtsson. Den guldbaggeprisade kortfilmen Martyren (2018) av Ahmed Abdullahi, om en mamma och de val hon ställs inför när hennes son är på väg in i extremism.  Och långfilmsdebuterande Rojda Sekersözs Dröm vidare från 2017. Evin Ahmad vann en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll och Gizem Erdogan för bästa kvinnliga biroll som två av vännerna från orten vars lojaliteter sätts på prov. Filmen vann Publikens val: Bästa nordiska film och Kyrkans Angelospris vid Göteborgs Internationella Filmfestival 2017.

Jildmalm och Gårdeler förenas en tredje gång i kortfilmen Skönheten (2021). En sci-fi-dystopi där plastikoperationer blivit normen och invigningsrit för fjortonåringar och AI definierar skönhetsbegreppet. Jildmalm klippte därpå den finska produktionen Ruva i regi av Hanna Bergholm. En skräckis där en familj visar upp sitt perfekta liv på en videoblogg, men när den tolvåriga dottern tar med sig ett främmande ägg från skogen ses den perfekta ytan krackelera.

2023 står Jildmalm för klippningen på Isabella Carbonells, tillika artisten Silvana Imams, långfilmsdebut Dogborn. Den mörka historien om ett tvillingpar som lever hemlösa i Sveriges skuggsamhälle och tvingas ta arbete som chaufförer i den trafficking som pågår bakom den svenska medelklassfasaden. Filmen hade världspremiär på Venedigs filmfestival 2022 och i Sverige på Göteborgs filmfestival 2023. Jildmalm klipper vidare Felix Herngrens Länge leve bonusfamiljen – den långfilmsförädlade versionen av SVT:s långkörare om trassliga relationer i den moderna familjens spretiga konstellationer.

Jämte den digra filmlistan har Jildmalm klippt flera tv-serier. Bland annat Vår tid är nu säsong 1 och 2, för vilka hon vann filmklipparnas Edithpris för bästa klippning av en TV-serie 2019. Hon stod för klippningen av Allt jag inte minns, baserad på Jonas Hassen Khemiris roman, och än en gång i samarbete med Beata Gårdeler. Jildmalm klipper även ett par episoder av dramathrillerserien Snöänglar (2021), det verklighetsbaserade morddramat Mörkt Hjärta och dramaserien Kapningen (2023), en fristående uppföljare till serien Sthlm Rekviem.

Louise Lagerström (2023)

Källa: POV#9

Basic info

Main profession: Film Editor
Born: 1984
Active: 2008-

Filmography

Klippning:
Oracle (2023)
Cold (2023)
En dag och en halv (2023)
Kapningen (tv-serie, 2 episoder, 2023)
Dogborn (2022)
Länge leve bonusfamiljen (2022)
Mörkt hjärta (tv-serie, 2 episoder, 2022)
Ruva (2022)
Vi finns kvar (2019)
Snöänglar (tv-serie, 3 episoder, 2021)
Skönheten (kortfilm, 2021)
Dejta (tv-serie, 3 episoder, 2020)
Follower (kortfilm, 2019)
Allt jag inte minns (tv-serie, 3 episoder, 2019)
Vi finns kvar (kortfilm, 2019)
Vår tid är nu (tv-serie, 2 episoder, 2018)
Martyren (kortfilm, 2018)
Agatha, granndetektiven (2018)
Filippa (kortfilm, 2017)
P.O.V. (kortfilm, 2017)
Dröm vidare (2017)
First Like (2016)
Springfloden (tv-serie, 6 episoder, 2016)
Gråzon (kortfilm, 2016)
6A (2015)
Alena (2015)
Flocken (2015)
Ladies Who Lunch (kortfilm, 2015)
Nationen (kortfilm, 2015)
Trappan (kortfilm, 2015)
Tommy (2014)
Vännerna (2014)
Losers (2013)
Rosor, kyssar och döden (2013)
Nani (kortfilm, 2012)
Young Money (kortfilm, 2012)
Virgin Eyes (kortfilm, 2011)

Produktionsassistent:
Arne Dahl: Misterioso (2011)

Visuella effekter:
Arn – riket vid vägens slut (2008)

Klippassistent:
Beck – levande begravd (2010)
Beck – i stormens öga (2009)
Fredag (2009)
Allt flyter (2008)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles