Leyla Assaf-Tengroth (SE)

Dokumentärfilmare och regissör. Född 1946 i Beirut, Libanon.

Leyla Assaf-Tengroth är född i Libanon och kom till Sverige som 19-åring. I en lång rad dokumentärer och ett par spelfilmer har hon intresserat sig särskilt för kvinnors livsvillkor i Mellanöstern. Långfilmsdebuten Frihetsligan (1994) har lett till ett unikt filmiskt samarbete med en arabisk familj i Mellanöstern.

Leyla Assaf-Tengroth växte upp i en kristen familj i Beirut i Libanon. Hon gifte sig med en svensk FN-soldat och flyttade till Sverige. Sedan 1976 har hon varit verksam som frilansande filmare och gjort hundratals reportage och tv-dokumentärer, ofta med fokus på kvinnors verklighet och utsatthet i tredje världen. Hon har även gjort en rad dokumentärer om kärnkraft, vattenförsörjning och från krigshärdar i Mellanöstern och i Afrika.

1994 gjorde Leyla Assaf-Tengroth sin första biograffilm: spelfilmen Frihetsligan. Manuset, som Assaf-Tengroth skrev tillsammans med Bo Bjelfvenstam, byggde på en sann historia om en liten flicka som lett en gangsterliga i Beirut, men som sedan fått en mentor och välgörare som bekostat hennes skolgång. Assaf-Tengroth hittade sin hjältinna bland Beiruts gatubarn: 9-åriga Rim Al Hamad. Hon blev en stark drivande kraft i en spännande film där kriget och dess effekt på människorna i Beirut blev högst påtaglig.

Frihetsligan fick mycket beröm i Sverige och blev en stor biosuccé i Libanon. Assaf-Tengroth belönades med ett specialpris vid filmfestivalen i New Delhi och vid den arabiska filmfestivalen i Paris. Rim Al Hamad fick ett skådespelarpris vid filmfestivalen i Kairo. Filmen har även beskrivits som en viktig förebild för de kvinnliga arabiska filmskapare som trätt fram under de senaste 25 åren.

Efter Frihetsligan återvände Assaf-Tengroth till att göra dokumentärfilmer för Sveriges Television, främst i Afrika där hon gjorde film om HIV/ aids, könsstympning och folkmordet i Rwanda. Hon återvände också till Beirut för att ta reda på hur det gått för Rim och hennes familj. Efter filmen fick Rim gå i skola ett tag, men när hon fyllde tretton blev hon bortgift med en kusin i Syrien. I Inte som min syster (2008) berättar Assaf-Tengroth om Rims lillasyster Delila som vägrar gå samma öde till mötes som sin syster och till slut får gifta sig med en kristen man som hon själv har valt. I Rim och hennes systrar (2015) har kriget nått den syriska by där Rim varit bosatt och hon tvingas fly med sin familj tillbaka till Libanon.

De fyra filmer som Assaf-Tengroth har gjort om Rim och hennes systrar är ett bitvis provocerande dokument om vad det innebär att vara kvinna i en strikt patriarkalisk arabisk kultur. Assaf-Tengroth har fått SVT:s mångfaldspris Prix Egalia två gånger, bland annat för Inte som min syster.

Mikaela Kindblom

Basic info

Main profession: Director
Born: 1946
Active: 1985-

Filmography

Regi:
30 år med Chadia & hennes döttrar (2023)
Rim och hennes systrar (2015)
Kvinnornas ö (2013)
Huvudrollen (2002)
Frihetsligan (1994)
Amelia (1991)
Flykten (1991)
Martyrer (1988)
En 12-årig svensk flicka i Angola (1986)
Före katastrofen (1985)
Vår gud är en kvinna (1984)

Manus:
30 år med Chadia & hennes döttrar (2023)
Rim och hennes systrar (2015)
Huvudrollen (2002)
Frihetsligan (1994)
Amelia (1991)
Martyrer (1988)

Producent:
30 år med Chadia & hennes döttrar (2023)
Rim och hennes systrar (2015)
Huvudrollen (2002)
Afrikas Presidenter – De upplystas republik (1987)
Före katastrofen (1985)
Vår gud är en kvinna (1984)

Övrig medarbetare:
Om våld (2014)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2014: Lena Hellman-stipendiet.
1996: Festivalpris New Delhi för Frihetsligan (juryns specialpris, bästa kvinnliga regissör).
1988: Expressens TV-hederspris för Martyrer.
1987: Festivalpris Genève för Före katastrofen (1:a pris).

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles