Josephine Owe (SE)

Filmfotograf. Född 1987 i Stockholm. Studerat tv-produktion vid Medieinstitutet 2012, och Journalistik och multimedia vid Södertörns högskola 2010.

Josephine Owe har arbetat som filmfotograf inom olika fält. Spelfilm, musikvideor, konst och reklam. 2012-2013 arbetade hon som assisterande fotograf på Andreas Öhmans Bitchkram, som belönades med guldbaggar för bästa kvinnliga huvudroll och bästa scenografi samt erhöll ECFA-priset för bästa europeiska barnfilm vid Kristiansand International Children’s Film Festival i Norge. Owe stod även för C-foto på Niclas Larssons kortfilm Vatten som vann stora novellfilmpriset på Göteborgs Filmfestival 2013. Samt C-foto på Mårten Lindsjös verklighetsbaserade kortfilmsdrama Motorsågar (2013) som också visades på Göteborg International Film Festival. Samma år stod Owe ensam för fotot till Mamma Therese i regi av Michael Støen – en studie i hängiven välgörenhet och självuppoffring.

2016 är ett produktivt år där Owe samarbetar med Johanna Nyberg och fotograferar hennes examensfilm, Comedians, på Beckmans designhögskola. I filmen utforskar Nyberg ämnet humor från ett kvinnligt perspektiv. Hon står för fotot till Joakim S. Hammonds tre kortfilmer: skräckisen Huvudvärk, Väx upp – om en tonårspappa som försöker vara ‘down with the kids’, och Välkommen ut, där två pappor snurrar in sig i ett komma ut-samtal med deras gemensamma adopterade dotter. Filmen vann pris för bästa kortfilm vid Vues d’en face Festival International du Film LGBTQIA+ de Grenoble.

Det queera temat fortsatte också i Aliki, regisserad av Tine Alavi och fotad av Owe. Det var det den första kortfilmen som gjordes för projektet BlatteQueers i film, BQ, ett initiativ för att skapa bredare representation och inkludering i filmbranschen.

Tre 14-åriga tjejer som bara vill dansa, ha kul och vara sig själva på ungdomsgårdens disco blir tillsagda att dämpa sig i Halima Mahammed Ali Handullehs Disco, som Owe fotograferade, och som visades på Göteborgs filmfestival 2017.

I Att plocka en blomma (To Pop a Cherry, 2018) känner sig en ung tjej tvungen att som sista oskulden i tjejgänget slänga sig ut i dejtingdjungeln. Owe fotograferade och Cristine Berglund regisserade.

Att utforska kvinnligheten och tänja på gränserna för hur den kvinnliga kroppen får uttrycka sig är danskollektivet Jucks fokus. Och filmen Juck (2018), en sammansmältning av dokumentär, dans och fiktion i street-miljö, fotades av Owe, som belönades med pumapriset för bästa foto på Stockmotion filmfestival 2018 med motiveringen: ”Med ett mycket snyggt och skickligt foto fångar denna fotograf känslan av filmens tematik och berättelse. Fotot följer berättelsens rytm och karaktärerna med skicklig närhet och en egen ton. Fotografen har ett eget språk som lyfter filmen till nya nivåer.”

Hon står även för fotot till Julia Thelins kortfilm Sorry Not Sorry (2019), som skildrar Feride (spelad av Gizem Erdogan) som efter en fest tar en omväg ner till vattnet där hon får syn på ett körsjungande killgäng. Dramat i den tvetydiga vårnatten fångas av Owe och filmen vann pris för bästa nordiska kortfilm på Nordisk Panorama i Malmö. Owe fotar även Amanda Björks Ladda ur (2020), om ett ungt par som desperat försöker lappa ihop sin relation på ett alternativt terapiläger men istället spårar ur.

Därefter fotar Owe två filmer i regi av Jakob Marky. Förhör från 2021, där en kvinna anklagar sin man för sexuellt utnyttjande av barn och ord kommer att stå mot ord, och Sugmärken från 2022, om en regissör som passerar gränsen för vad man kan kräva av andra i konstens namn. Owe fotograferade den första svenska originalserien för HBO Max – Lust. Serien, som skapats av bland andra Sofia Helin, Anja Lundqvist och Julia Dufvenius (som också spelade några av rollerna), vann tv-priset Kristallen 2022.

Därtill har Owe fotograferat filmer för organisationer som Läkare utan gränser, Stadsmissionen och Refugees Welcome. Hon har även fotograferat videor till artister som Kent och Röda Korset-samarbetet  i låten Queen (Medsyster version) med Janice (feat. AMWIN, LASH & Sabina Ddumba). Samt en rad reklamfilmer för mode- och varumärken.

Louise Lagerström (2023)

Basic info

Main profession: Cinematographer
Born: 1987
Active: 2012-

Filmography

Foto:
Tack och förlåt (2023)
Sugmärken (2022)
Ladda ur (2020)
Juck (2018)
To Pop a Cherry (2018)
Disco (2017)
Aliki (2016)
Välkommen Ut (2016)
Väx Upp! (2016)
Huvudvärk (2016)
Comedians (2016)
Mamma Therese (2013)

B-foto:
Odödliga (2015)

C-foto:
Motorsågar (2013)
The Nihilists (2013)
Vatten (2013)
Bitchkram (2012)

Kompletterande foto:
Silvana – väck mig när ni vaknat (2017)

Övrig medarbetare:
Cirkeln (2015)
Stockholm Stories (2014)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles