Jonna Bolin Cullberg (SE)

Manusförfattare. Född 1965, verksam sedan 1996. Skådespelarutbildning vid Rose Bruford College i London.

Manusförfattaren Jonna Bolin Cullberg är utbildad skådespelare vid Rose Bruford College i London och spelade tidigt i sin karriär ett par filmroller. I mitten av 90-talet kom hon dock att ta sig an jobbet som manusförfattare, då hon fick uppdraget att skriva avsnitt för en av Sveriges första såpor, Skilda Världar (1996–2002). Serien – som kommit att kultförklarats – skildrar klasskillnader och kärlek, med fokus på tvillingarna Sandra Bovallius och Daniel Toivonen som ovetandes om deras släktskap inleder en relation. Senare fungerade Bolin Cullberg som manusredaktör och avsnittsförfattare till såpan Nya Tider (1999–2006). Den glädje hon fann i rollen som manusförfattare ledde till att yrket sedan dess har varit hennes primära. Hennes repertoar sträcker sig från kriminaldrama till komedi och serier för barn, och hon strävar efter att även skapa drama inom genren musikal.

Bolin Cullberg jobbar gärna i team tillsammans med andra manusförfattare, men tycker också om att utveckla idéer och skapa genuina karaktärer på egen hand. Något som syns då hon, tillsammans med kollegan Charlotte Orwin, tog initiativet till att göra film av deckardrottningen Dagmar Langes böcker om Maria Lang. Langes första bok, Mördaren ljuger inte ensam (1949), utmanade dåtida normer om sexualitet och var den första som duon Bolin Cullberg och Orwin tog sig an. Intresset grundade sig i att de båda hade en vilja att göra deckare, och samtidigt något nytt som skiljde sig från det aktuella utbudet – som de ansåg enformigt. Att fokus föll på just Langes berättelser byggde på att Bolin Cullberg som tonåring läst dem med stort engagemang. Tillsammans med Orwin arbetade hon med produktionen av Maria Lang filmatiseringarna Mördaren ljuger inte ensam, Inte flera mord, Kung Liljekonvalje av dungen och Farliga drömmar, som alla hade premiär 2013.

Skillnaden mellan att skriva drama för vuxna och att skriva för barn menar Bolin Cullberg inte är speciellt stor. I det antal serier hon skrivit för unga närmar hon sig återkommande ämnen rörande existens och identitet ur ett barnperspektiv. Som i serien Världarnas bok (2016), ett fantasydrama som hon skrev tillsammans med kollegan Fredrik Agetoft, där de båda fann inspiration från barndomen. Inför premiären var hon hoppfull inför att berättelsen skulle kunna ge barn stöd i utvecklingen från att vara barn till att bli tonåring. I den senare serien Dubbelliv (2010–2012), som hon skrivit tillsammans med Orwin, skildras två kompisar vars föräldrar inleder en relation med varandra. Även det en berättelse som bottnar i manusförfattarnas egna erfarenheter och en uppfattning om att barn, i skilsmässosituationer, ofta blir förbisedda. Bolin Cullberg menar att en publik som består av tonåringar är kräsen, det gäller att fånga dem redan i första scenen. I serien Vikingshill (2014), som endast presenterades på webben, blev det tydligt då avsnitten är korta. Även om greppet till slut valdes bort menar hon att en av anledningarna till att hon ville jobba med serien var idén om att målgruppen skulle kunna påverka handlingen, genom att skicka sms till produktionen. Bolin Cullberg har även skrivit avsnitt till barnserien Hotell Kantarell (2007–2010), ett karaktärsdrivet dockdrama som utspelar sig långt ut i skogen. Serien blev nominerad till tv-priset Kristallen för ”Bästa barnprogram” 2008.

På temat humor har Bolin Cullberg skrivit avsnitt till den framgångsrika dramaserien Bonusfamiljen (2018–2019). Skildringen, som kretsar kring paret Patrik och Lisa, handlar om hur det är att leva i en bonusfamilj med barn och expartners. Bonusfamiljen har bland annat blivit utsedd till ”Bästa drama”, vid Kristallengalan 2017.

Serien Äntligen!, som Bolin Cullberg skrivit tillsammans med Lisa Östberg, sändes 2022 – en berättelse om en man som ska tilldelas Nobelpriset i ekonomi. Vad ingen vet, förutom hans närmsta vänner, är att han är död. Eftersom priset inte delas ut postumt bestämmer sig vännerna, av olika anledningar, för att låta omvärlden tro att han lever. Serien är baserad på en israelisk bok och senare serie, båda vid namn Stockholm. I likhet med många andra recensenter finner journalisten Lars Böhlin vid Västerbottens Kuriren ett högt underhållningsvärde i Äntligen!. Han menar dessutom att seriens manusförfattare har ”gjort ett utmärkt arbete med manuset som är väl förankrat i en svensk verklighet”.

Rebecka Uhlin (2023)

Källor: Albatros Agency, Dagens ETC (27 mars 2014), FLX, Göteborgs-Posten (8 oktober 2006), IMDb, Tidningen Ångermanland/Örnsköldsviks Allehanda (14 mars 2013), Svensk Filmdatabas, SVT, Södermalmsnytt (7 januari 2012), Västerbottens Kuriren (2 december 2022).

Basic info

Main profession: Screenwriter
Born: 1965
Active: 1996-

Filmography

Manus:
Morden i Helsingör (tv-serie, säsong 5 avsnittsförfattare ,TBA)
Nova & Alice (2024)
Morden i Helsingör (tv-serie, säsong 4 avsnittsförfattare, 2023)
Äntligen! (mini-tv-serie, huvudförfattare, 2022)
Heder (tv-serie, säsong 2 avsnittsförfattare, 2021)
Maria Wern (tv-serie, avsnittsförfattare, 2020)
Bonusfamiljen (tv-serie, avsnittsförfattare, 2018–2019)
Alva (tv-serie, 2017)
Vikingshill (tv-serie, 2014)
Maria Lang – Farliga drömmar (2013)
Maria Lang 3 – Inte flera mord (2013)
Maria Lang 2 – Kung Liljekonvalje av dungen (2013)
Maria Lang – Mördaren ljuger inte ensam (2013)
Dubbelliv (tv-serie, 2010–2012)
Hotell Kantarell (tv-serie, avsnittsförfattare, 2007–2010)
Världarnas bok (tv-serie, 2006)
Orka! Orka! (2004)
Skeppsholmen (tv-serie, avsnittsförfattare, 2004)
Sjätte dagen (tv-serie, storyline och avsnittsförfattare, 2000)
Judith (tv-serie, avsnittsförfattare, 2000)
Nya Tider (tv-serie, avsnittsförfattare, 1999)
Skilda Världar (tv-serie, avsnittsförfattare, 1996)

Manusredaktör:
Min lilla syster (2015)
Nya Tider (tv-serie, 1999)

Roll:
Barnatro (1996)
Fina fisken (1994)

Produktionsassistent:
Flickor, kvinnor – och en och annan drake (1997)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Search in:
Professional Directory or Articles