Johanna Bergenstråhle (SE)

Producent. Född 1972 i Stockholm. Juristexamen vid Stockholms Universitet 2000.

Johanna Bergenstråhle utbildade sig på juristlinjen, och arbetade därefter ett par år på advokatbyrå och som bolagsjurist på UR. Men som dotter till framlidne regissören Johan Bergenstråhle och konstnären/regissören Marie-Louise Ekman, var ett spårbyte in på den kreativa banan inte helt osökt. 2003 började hon arbeta på Happy Life Animation AB där hon producerade Loranga, Masarin och Dartanjang (2005) – Barbro Lindgrens barnboksklassiker i ny uppdaterad animation i regi av Igor Veyshtagin och med storslagna skådespelarröster. Historien handlar om Masarin (Ludvig Dietmann), hans barnslige pappa Loranga (Dan Ekborg), dennes bacillrädde far Dartanjang (Gösta Ekman) och Arga gubben (Johan Ulvesson). Dessutom väckte filmen liv i Arne Qvicks gamla slagdänga Rosen (kompositör Erik Bergman).

2006 står Bergenstråhle som producent bakom Roland Larssons animerade musikaliska äventyrsdrama Quinze, om Michelle som beger sig ut på en resa genom Europa i sökande efter sitt ursprung och sin pappa.

Från 2005 arbetade Bergenstråhle till och från som producent, och 2012 tillträdde hon som biträdande produktionschef på svensk Filmindustri. Hon återförenas med Igor Veyshtagin och producerar den animerade långfilmen Mama Mu & Kråkan (2008) baserad på Jujja Wieslanders, Tomas Wieslanders och illustratören Sven Nordqvists älskade barnboksfigurer, om en ko som älskar att ha kul och en kråka som gör sitt bästa för att dämpa hennes entusiasm.

Bergenstråhle är producent när Hotell Gyllene Knorren – filmen (2011) har biopremiär. Långfilmen i regi av Mikael Syrén byggde på julkalendern från året innan, och dess karaktärer. En familj som försöker locka gäster till sitt öde hotell genom att odla ekologiska grönsaker och träna en gris i agility. Syrén regisserar även Kvarteret Skatan reser till Laholm (2012) när komikergänget från TV, Johan Glans, David Batra och Rachel Molin, gör långfilm. Bergenstråhle producerar road-movien där en i skatan-gänget tvingar med sig alla som vill hoppa av deras traditionsenliga semester genom att ljuga om att han är sjuk i cancer.

Bergenstråhle fortsätter att verka för att barn och unga ska få spännande bioupplevelser, och tillsammans med Moa Westeson producerar hon tre filmer baserade på Martin Widmarks böcker om deckarduon Lasse och Maja som löser mysterier i den fiktiva staden Valleby.

I LasseMajas detektivbyrå – von Broms hemlighet (2013) i regi av Walter Söderlund och Pontus Klänge, ger en gammal mystisk kista upphov till ett uppblossat släktbråk. Den följdes upp av LasseMajas detektivbyrå – Skuggor över Valleby (2014) där ungdomarna hjälper polismästaren att rädda stadens polisstation.

DN:s Johan Croneman tyckte att manusförfattaren och regissörerna fångade böckernas skruvade karaktärer på ett mer än utmärkt sätt: “med två finfina barnskådespelare och ovanligt klok och rolig rollsättning, blir det riktigt sevärt. De datoranimerade bakgrunderna är fenomenalt fina, och när man vrider både bilden och personligheterna samtidigt, och åt vitt skilda håll, ja då sprakar det till av originalitet. Det är väldigt lyckat.”

I den tredje filmen i trilogin, LasseMajas Detektivbyrå – Stella Nostra (2015), som regisserades av Walter Söderlund, stundar bröllop och parets respektive släkt visar sig tillhöra två rivaliserande maffiafamiljer. Expressens kritiker tyckte att den helt klart var den bästa, snyggaste och piggaste filmen i LasseMaja-serien, med en slutscen som kommer att få alla vuxna Gudfadern-nostalgiker att dra lite extra på smilbanden. Bergenstråhle var verksam som senior producent på både Jarowskij och TV4/Cmore innan hon 2019 värvades till Nordisk Film. Fortfarande med de unga i fokus.

I panelsamtalet Filmrummet: Varning för barn! Om film för unga på Filmhuset 2022, delade Bergenstråhle med sig av sin syn på barnfilm och dess publik. Barn ger omedelbar feedback, låter sig inte imponeras eller låtsas gilla något. Apropå förlagor kontra originalberättelser slog hon ett slag för att redan etablerade figurer, men med en unik ny berättelse, är en lyckosam kombination. Hon har själv arbetat och förvaltat folkhemshjälten Bamse. Först i Bamse och vulkanön (2021) i regi av Christian Ryltenius (hans fjärde Bamsefilm) – ett actionfyllt äventyr där Bamse och kompani ger sig ut på räddningsuppdrag sedan Skalmans forskarkollega, biologen Beanka, försvunnit under en forskningsresa. Rolf Lassgård gör för första gången Bamses röst och flankeras av Johan Glans Lille Skutt och Johan Ulvessons Skalman. Krösus Sork har lånat Johan Rabeus pregnanta stämma.

Att Bamse både ska engagera barnen känslomässigt och gärna ta upp viktiga frågor är en av Bergenstråhles målsättningar. I Bamse och världens minsta äventyr (2023) som hon kallar ”en katastroffilm” för de små, lyfts politiskt retrodoftande (som Bamse på den gamla goda tiden) frågor. Sådant som kapitalism kontra allemansrättaktivism och insekters betydelse för det mikrokosmiska ekologiska kretsloppet, när Bamses dotter Nalle-Maja krymper till en myras storlek efter att ha druckit Skalmans XYZ-saft. Produktionen lyckades även värva Carl Bildt som rösten till generalsekreterare i FS; Förenade småkryp.

Bergenstråhle producerade samma år även en romcom för mognare ungdom. I Mårten Klingbergs Andra akten blir det skådespelartungviktsmöte mellan Lena Olins nypensionerade (se obehövda) fysioterapeut och den strokedrabbade Dramatenskådisen Harald, i Rolf Lassgårds lufsande buttre gestalt. DN:s kritiker var nöjd: “… när Olin och Lassgård väl hamnar i samma rum blir hela filmen skärpt, klar och liksom upplyst av ett värmande sken.”

Louise Lagerström (2024)

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1972
Active: 2004-

Filmography

Producent:
Bamse och världens minsta äventyr (2023)
Andra akten (2023)
Bamse och vulkanön (2021)
LasseMajas detektivbyrå – Stella Nostra (2015)
LasseMajas detektivbyrå – Skuggor över Valleby (2014)
LasseMajas detektivbyrå – von Broms hemlighet (2013)
Kvarteret Skatan reser till Laholm (2012)
Hotell Gyllene Knorren – filmen (2011)
Mamma Mu & Kråkan (2008)
Quinze (2006)
Loranga, Masarin & Dartanjang (2005)

Manus:
Bamse och världens minsta äventyr (2023)

Produktionsledare:
Kenny Begins (2009)
Rosa – The Movie (2007)

Line Producer:
Zeth synar (2004)

Samproducent:
Känn ingen sorg (2013)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles