Jannicke Låker (NO)

Regissør og videokunstner. Har vist sine videoarbeider både i Europa og USA.

Jannicke Låker er oppvokst i Drammen og bosatt i Berlin. Hun er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim 1993-1997 og ved Kungliga konsthögskolan i Stockholm 1997-1998.

Låkers første videoverk har tittelen Bæsjetryne (1995), og ble første gang vist på arrangementet One Night Stand i Los Angeles.

Låker utforsker videoformatet. Hun er blant annet inspirert av amerikanske videokunstnere på 1970-tallet, som Bruce Neuman og Paul McCarthy. Tematikken kretser rundt maktforhold og ydmykelse og filmene har ofte et hjemmevideopreg, noe som forsterker følelsen av å befinne seg innenfor andres intimsoner og private sfære. Hun bruker både amatører og profesjonelle skuespillere.

Hun tar tiden i bruk. I kortfilmen Sunday Mornings (2007) klippes det først lenge etter at protagonisten har forlatt bildet, som for å forsikre publikum om at ingenting utelates. Filmen er helt uten dialog og all oppmerksomhet rettes mot protagonistens ugrasiøse bevegelser og det hele tiden skiftende tyngdepunktet, som allerede innledningsvis innvarsler det skjebnesvangre fallet mot filmens slutt.

Låker forteller i et intervju med Klassekampen at hun aldri gir skuespillerne en mental tilstand de skal arbeide ut fra, men ber dem snarere forestille seg et fysisk hinder, som en «kjole over hodet, eller en knute mellom akselbladene».

I kortfilmen Sketch for a Rape Scene (2003) instrueres en mannlig skuespiller under innspillingen av en voldtektsscene. Innledningsvis fremstilles den kvinnelige motspilleren som offeret, inntil vi ser at alt foregår på et filmsett og den mannlige skuespilleren hånes av regissøren fordi han ikke evner å fremstå som aggressiv.

I Sunday Mornings (2007) kommer hovedpersonen sjanglende hjem en søndag morgen. Hun er synlig beruset og enhver hverdagslig handling, som å drikke et glass med vann eller kle av seg, blir en utmattende og langsom affære. I noe som fremstår som en liten evighet valser hun rundt med kjolen trukket over hodet, til hun omsider snubler inn i veggen og slår seg ihjel. «To the single women i Berlin» står det helt til slutt.

Låkers filmer har stort sett vært tilgjengelige på utstillinger eller i salg i begrenset opplag. Hun har stilt ut sine arbeider på blant annet Whitney Museum i New York, Moderna Museet i Stockholm og Museet for Samtidskunst i Oslo. Sunday Mornings (2007) ble imidlertid vist på Kortfilmfestivalen i Grimstad, hvor den vant både Kritikerprisen og Terje Vigen-prisen. Hun har også deltatt på filmfestivaler i utlandet.

Martin Parker

Basic info

Main profession: Director
Born: 1968
Active: 1995-

Filmography

Regi:
Boogie with You (2014)
Når du leser dette (2010)
Sunday Mornings (2007)
Sketch for a Rapescene (2003)
Beautiful People #1 og #2 (2002)
9 ½ minutes (1999/2000)
Bæsjetryne (1995)

Manus:
Boogie with you (2014)
Når du leser dette (2010)

Foto:
Sunday morninngs (2007)

Klipp:
Boogie with you (2014)
Når du leser dette (2010)
Sunday mornings (2007)

Awards

Terje Vigen-prisen ved Kortfilmfestivalen 2008 for Sunday Mornings
Norsk filmkritikerlags pris ved Kortfilmfestivalen 2008 for Sunday Mornings

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles