Inni Karine Melbye (NO)

Animatør. Født i 1937, død i 2018. Kjent som nestoren innenfor norsk animasjon, har laget vignetter for NRK og kortfilmer.

1937 - 2018

Inni Karine Melbye (eg. Inger Karine) er fra Oslo. Hun har arbeidet med animasjonsfilm i Norge, Danmark, Canada og Frankrike, og har hatt en grunnleggende betydning for utviklingen av de norske animasjonsmiljøene.

Melbye gikk på Nansenskolen på Lillehammer, hvor hun særlig interesserte seg for filosofi og kunsthistorie. Hun utdannet seg i grafikk og reklametegning på Kunst- og håndverksskolen i København.

Tidlig på 1960-tallet ble hun ansatt i NRK hvor hun tegnet og animerte for Fjernsynsteatret og Barne-TV. Hun bodde 1963-1965 i Paris hvor hun tilhørte et miljø av unge grafikere og designere. Hun bodde i Montreal fra 1966 og laget animerte vignetter for Canadian Broadcasting Company.

Etter noen år reiste hun tilbake til Norge hvor hun ble ansatt i NRK. I 1975 ble hun medlem av styret i Association Internationale de Film d’Animation. Hun arrangerte kurs ledet av internasjonalt kjente animatører. Hun har undervist ved Danmark Designskole og vært gjesteforeleser ved flere læresteder. Hun har arrangert et stort antall animasjonsverksteder for barn og unge.

Hun er særlig blitt kjent for sine tv-vignetter for NRK. Vignetten Tryllekassen (1985) var i bruk i så mange år at den vel er Norges mest sette animasjonsfilm.

Den animerte kortfilmen Reisen til planeten Nazar (1983) er basert på Ludvig Holbergs fortelling Nils Klims reise til den underjordiske verden og med voice-over ved lyrikeren Arild Nyquist.

På 1990-tallet hadde hun et samarbeid med den franske animatøren Michel Ocelot.

Trond Olav Svendsen

Basic info

Main profession: Animator
Born: 1937
Died: 2018
Active: 1960-2000

Filmography

Animatør:
Prinser og prinsesser (2000)
Bergère qui danse (1992)
La belle fille et le sorcier (1992)
Le prince des joyeaux (1992)
Les contes de la nuit (1992)
Reisen til planeten Nazar (1983)

Awards

Utmerkelser
Æresprisen ved Animasjonsfilmfestivalen i Fredrikstad 2009

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles