Ingvil Giske (NO)

Produsent og regissør. Født i 1970.

Ingvil Giske er utdannet i fjernsynsjournalistikk og dokumentarfilm ved Høgskulen i Volda.

Sammen med Line Lyngstadaas laget hun filmene Alt for damene (1999), Drømmen om Lollywood (2000) og Melk i ben og armer (2005). Sistnevnte ble vist som en episode i tv-serien Alt for Norge. Alt for damene ble nominert til Gullruten og fikk hederlig omtale under Kortfilmfestivalen.

Giske hadde manus og regi på dokumentarfilmen Wozene – min siste favoritt (2003), som ble kjøpt inn av NRK og tv-kanaler i Sverige og Finland. Den har blitt vist på flere internasjonale festivaler og fikk pris for beste dokumentarkortfilm ved Melbourne International Film Festival i 2004.

Frem til 2010 jobbet hun som regissør og produsent i Pang produksjoner A/S, hvor hun blant annet regisserte dokumentarfilmene Varmere dager, Elvekonsert og Glemt.  I 2010 ble hun ansatt som produsent i Medieoperatørene A/S.

I 2014 hadde dokumentarfilmen Flink Pike premiere på over 50 norske kinoer. Filmen er produsert av Giske og regissert av Solveig Melkeraaen, som forteller en personlig historie om depresjoner og om tiden på en psykiatrisk klinikk. Filmen er basert på egne opptak som Melkeraaen gjorde under behandlingen. Den ble nominert til Folkets Amanda under filmfestivalen i Haugesund. Filmen ble sett av 24.000 på kino og senere av flere hundre tusen på NRK-tv og nett-tv.

Giske og Melkeraaen returnerte som produsent og regissør med dokumentarfilmen Tungeskjærerne, som hadde premiere i 2017. Samme året vant hun, sammen med regissør Paul Salahadin Refsdal, Gullnymfen ved tv-festivalen i Monte-Carlo, for dokumentarfilmen Dugma – The Button. I 2021 produserte Gisle kortdokumentaren Skolen ved havet, en ny film i regi av Melkeraaen. Denne filmen ble vist på norske filmfestivaler og senere på NRK, og vant pris for beste norske kortdokumentar ved Bergen Internasjonale Filmfestival.

Før dette hadde Giske produsert dokumentarfilmen Kunstneren og tyven, regissert av Benjamin Ree. Dette var en samproduksjon mellom Medieoperatørene og VGTV, og filmen følger relasjonen og vennskapet mellom Barbora Kysilkova, en Oslo-basert maler fra Tsjekkia, og Karl-Bertil Nordland, som tidligere hadde vært med å stjele to av hennes malerier. Kunstneren og tyven hadde premiere i 2020, og ble vist på en rekke internasjonale filmfestivaler og vant flere utmerkelser slik som World Cinema Documentary Special Jury Award for Creative Storytelling under Sundance Film Festival, Golden Firebird Award under Hong Kong International Film Festival, og pris for beste dokumentarfilm under BFI London Film Festival. I Norge ble filmen premiert med blant annet Amanda for beste kinofilm og beste dokumentarfilm, og Gullruten for beste TV-dokumentar i 2021.

Giske og Rees samarbeid har fortsatt med dokumentaren Ibelin (2024). Filmen handler om Mats Steen, en ung mann som døde da han var 25 år gammel av en muskelsvinnsykdom, og forteller historien om det rike sosiale livet han levde gjennom dataspillet World of Warcraft. I løpet av vinteren 2024 hadde Ibelin festivalvisninger på Sundance Film Festival, Tromsø Internasjonale filmfestival og Göteborg filmfestival, der den vant flere publikumspriser, samt Dragon Award for beste nordiske dokumentar.

I 2024 ble Giske tildelt Edith Carlmar-prisen under Kosmorama internasjonale filmfestival i Trondheim. I sin begrunnelse skrev juryen:

“Norsk filmbransje består av en rekke viktige aktører som gjør uvurderlig innsats for filmfeltet, men som likevel ikke alltid får den anerkjennelsen de fortjener. Årets prisvinner er en slik viktig aktør, som gjennom en årrekke har preget norsk dokumentarfilm-produksjon med sitt virke, og som har utvist stort mot som produsent innenfor et felt som krever både økonomisk risikovilje og kunstnerisk teft. Hun har sett og vært med på å løfte fram regitalenter, og filmene hun har fått på bena gjennom selskapet Medieoperatørene har stort tematisk spenn. Flere av filmene utmerker seg både i kraft av utfordrende tematikker og dristig uttrykk.

Årets prisvinner har blant samarbeidet lenge og tett med viktige dokumentarfilmskapere som Solveig Melkeraaen og Benjamin Ree. Prisvinneren har også lykkes i å sette viktig dokumentarfilm på kartet både nasjonalt og internasjonalt. Ikke minst vil juryen framheve hvordan det har lyktes henne å få norsk dokumentarfilm ut i verden blant annet gjennom deltakelse på viktige internasjonale filmfestivaler, nå nylig med de prisvinnende filmene Straff og Ibelin på Tromsø og Sundance Filmfestival.”

Martin Parker (2017, sist oppdatert av red. 2024).

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1970
Active: 1997-

Filmography

Produsent:
Ibelin (2024)
Straff (2024)
Todd og Super-Stella (2024)
Ping Pong Family (2023)
Krigere (2022)
15 år senere (2022)
Formørkelsen (2022)
Bortebane (2021)
Skolen ved havet (2021)
Kunstneren og tyven (2020)
The Future of Iraq (2018)
Thea: to somre, en vinter (2017)
Tungeskjærerne (2017)
Dugma : the button (2016)
Barneraneren (2016)
Linje 1(2016)
Odel (2015)
Evige jaktmarker (2015)
Den tilfeldige rockestjernen (2015)
Flink pike (2014)
Salt (2014)
Det forførte menneske(2011)
Salt (2014)
Elevkonsert (2009)
Min norske bestefar (2010)
Varmere dager (2009)

Regi:
Melk i ben og armer I: Du er hva du spiser (sammen med L. K. Lyngstadaas, 2005)
Wozene – min siste favoritt (sammen med H. W. Kvam, 2001)
Drømmen om Lollywood (sammen med L. K. Lyngstadaas, 2001)
Alt for damene (sammen med L. K. Lyngstadaas, 1999)

Manus:
Elevkonsert (2009)

Awards

Publikumsprisen under Sundance Film Festival i 2024 for Ibelin
Publikumsprisen under Tromsø internasjonale filmfestival i 2024 for Ibelin
Dragon Awards for beste nordiske dokumentar under Göteborg filmfestival i 2024 for Ibelin
Gullruten for beste TV-dokumentar i 2021 for Kunstneren og tyven
Andreasprisen under den norske filmfestivalen i Haugesund 2021 for Kunstneren og tyven
Amanda for beste kinofilm ved den norske filmfestivalen i Haugesund 2021 for Kunstneren og tyven
Amanda for beste dokumentarfilm ved den norske filmfestivalen i Haugesund 2021 for Kunstneren og tyven
Golden Firebird Award ved Hong Kong International Film Festival i 2020 for Kunstneren og tyven
Best Documentary ved BFI London Film Festival i 2020 for Kunstneren og tyven
World Cinema Documentary Special Jury Award for Creative Storytelling ved Sundance Film Festival i 2020 for Kunstneren og tyven
Gullnymfen for beste dokumentar ved Festival de Télévision i Monte-Carlo 2017 for Dugma – The Button
Beste dokumentariske kortfilm ved Melbourne International Film Festival 2004 for Wozene – min siste favoritt (sammen med Hanna Wozene Kvam)
Gecko Award ved Cinematexas Short Film and Video Festival i Austin 2000 for Alt for damene (sammen med Line K. Lyngstadaas)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles