Ingeborg Moræus Hanssen (NO)

Kinosjef. Født i 1938. Var først filmsjef og siden direktør i Oslo kinematografer.

Ingeborg Moræus Hanssen ble født i Bergen, men vokste opp i Sarpsborg hvor moren drev blomsterhandel. Hun gikk reallinje på gymnaset og var filologistudent på Universitetet i Oslo.

Fra tenårene var hun politisk aktiv i Høyre. I dette politiske miljøet møtte hun ektemannen Kjell Hanssen, som ble statssekretær og siden redaktør og kommentator i Aftenposten. I Oslo satt hun i bystyret for Høyre i to perioder.

Ingeborg Moræus Hanssen ble i 1980 ansatt som filmsjef i Oslo kinematografer, Norges største kinobedrift. Oslo kinematografer var den gangen, som langt de fleste norske kinoer, en kommunal bedrift. Denne tiden bød på store utfordringer. Konkurransen fra hjemmevideo og fra et stadig større og mangfoldigere kulturtilbud var sterk. For å skape et bredere og mer fleksibelt filmtilbud ble en omfattende om- og  nybygging satt i verk. To store sentrumskinoer, Saga og Eldorado, ble bygget om til kinosentre med mange saler. De ble gjenåpnet henholdsvis i 1981 og i 1986. Colosseum fikk tre mindre saler i 1989 og ble igjen grundig oppusset i 1997. Filmteatret åpnet i 1985, Felix kino på Aker brygge i 1989 og Vika kino i 1997.

Ingeborg Moræus Hanssen stod i denne omveltningens tid med en ekte interesse og entusiasme for filmen, og dette engasjementet utviste hun både på vegne av det store (ungdoms)publikummet og publikumsgrupper som ønsket andre typer film.

Hun var det logiske valg da stillingen som direktør ble ledig i 1993, og hun tok med seg sitt engasjement over i direktørstillingen. Hun ga spillerom til de store amerikanske suksessene, fulgte opp norsk film som begynte å gjøre seg sterkere gjeldende på kino og pusset opp hjertebarnet Gimle kino på Frogner (med gjenåpning i 1997) slik at publikum her kunne se gode filmer med et vinglass i hånden.

Med sin entusiasme og klare meninger ble hun en av de kjente kulturprofilene i Oslo, også på riksdekkende fjernsyn. Som forsvarer av kinomonopolet skulle hun på sikt bli kjerringa mot strømmen, for i Oslo kommune gikk det mot en nedbygging av den kommunale kinotradisjonen. Hun ble pensjonist i 2005.

I direktørtiden hadde hun også en annen utfordring; ektemannen ble handikappet etter å blitt påkjørt i oslotrafikken. Dette var vel en av årsakene til et fortsatt engasjement som samfunnsdebattant inn i pensjonsalderen og til bokutgivelser. Brent av dragen (2001) er en samtalebok ved Hugo Lauritz Jenssen, og i Gretten, gammel kjerring (2007) skriver hun om å bli gammel i et ungdomsfiksert samfunn.

I 1988 ble hun ridder av den franske L’Ordre des Art et des Lettres; fra 1999 er hun kommandør.

Trond Olav Svendsen

Basic info

Main profession: Cinema Owner/Cinema Manager
Born: 1938
Active: 1980-

Published works

Alder – triunf eller tragedie?, sakprosa, Humanist 2014
Kinodager, sakprosa, Juritzen 2010
Gretten, gammel kjerring, sakprosa, Juritzen 2007

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles